Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Adam Bodnar wint de strijd om het openbaar ministerie

Gestart door Pieszyce, 12 februari 2024, 00:59

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Adam Bodnar wint de strijd om het openbaar ministerie
Een historische uitspraak van de rechtbank


10 februari 2024
 
Vrijdag heeft de rechtbank in Szczecin de strafrechtelijke procedure stopgezet die was gestart naar aanleiding van de aanklacht ingediend door aanklager Bogusława Zapaśnik, zo maakte het Openbaar Ministerie bekend. De rechtbank oordeelde dat zij op het moment dat de aanklacht werd ingediend geen actieve aanklager was. Haar situatie was identiek aan die van Dariusz Barski, die als nationaal aanklager fungeerde.

"De rechtbank oordeelde dat aanklager Bogusława Zapaśnik geen actieve aanklager was op het moment dat de aanklacht werd ingediend, zodat zij niet de activiteiten van een aanklager kon uitoefenen, en er was dus een zogenaamd procedureel obstakel in de zaak in de vorm van de ontbreken van een klacht van een bevoegde aanklager (geen aanklacht)" - maakte het Landelijk Parket vrijdag bekend.

In de aankondiging van de PK stond dat aanklager Zapaśnik op 19 mei 2016 na zijn pensionering in actieve dienst werd hersteld, overeenkomstig artikel 47, § 1 van de wet van 28 januari 2016 - bepalingen ter uitvoering van de wet - Wet op het Openbaar Ministerie.

"De rechtbank oordeelde echter dat deze bepaling incidenteel was en dat de toepassing ervan beperkt was in de tijd", aldus het Landelijk Parket.

De benoeming "vond plaats zonder geldige wettelijke basis"

De districtsrechtbank van Szczecin gaf in de motivering van het besluit aan dat herinschakeling in actieve dienst door middel van een speciale oplossing waarin is voorzien in de wet van januari 2016 – bepalingen tot invoering van de wet op het openbaar ministerie "slechts mogelijk was binnen een periode van 30 jaar en respectievelijk 60 dagen vanaf de inwerkingtreding van de wet, d.w.z. vanaf 4 maart 2016. Daarom - zo oordeelde de rechtbank - werd de benoeming van advocaat Zapaśnik in actieve dienst op 19 mei 2016, met ingang van 1 juni 2019, "gedaan zonder geldige wettelijke basis".

De situatie is identiek aan de zaak van aanklager Barski

De PK verklaarde dat "de situatie van mevrouw Bogusława Zapaśnik identiek is aan de situatie van de heer Dariusz Barski, aangezien beiden 'herintreden' werden in actieve dienst op basis van dezelfde voorziening van incidentele aard (...) na het verstrijken van de geldigheidsduur (na 4 mei 2016). .)". "Dit zijn de enige mensen in het land die na bovengenoemde datum hebben geprobeerd terug te keren van hun pensioen onder de bovengenoemde bepaling", voegde het eraan toe.

De PK verklaarde dat "dit het standpunt van de procureur-generaal bevestigt dat Dariusz Barski met pensioen blijft."

Achter de schermen van het geschil in het parket

Op vrijdag 12 januari maakte Adam Bodnar bekend dat Dariusz Barski met pensioen is, wat betekent dat hij de functie van nationaal aanklager niet kan vervullen. Hij werd opgevolgd door Jacek Bilewicz, aanklager van het Openbaar Ministerie.

De plaatsvervangend aanklager-generaal hebben in een verklaring gezegd dat de maatregel van minister Bodnar een "onwettige weglating van procedures" is. "Minister van Justitie, procureur-generaal Adam Bodnar, heeft samen met premier Donald Tusk op illegale wijze een nieuwe functie gecreëerd die onbekend is in de wet op het openbaar ministerie", lezen we.

De zaak van aanklager Barski is een gevolg van de aanhoudende oorlog om het parket. De Sejm van de laatste termijn heeft de wet op het openbaar ministerie gewijzigd, zodat het ontslag van de nationale aanklager alleen mogelijk is met toestemming van de president.

Op zaterdag 13 januari maakte plaatsvervangend procureur-generaal Michał Ostrowski bekend dat hij en zijn andere plaatsvervangers hadden besloten aangifte te doen over een misdrijf gepleegd door Adam Bodnar en Jacek Bilewicz.

DP

Bron: wiadomosci.onet.pl przez PAP     język po Polsku