Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Recente berichten

#1
Poolse Gezondheidszorg / Re: Mazelen 10x meer voorgekom...
Laatste bericht door Pieszyce - Vandaag om 00:33

Grzesiowski: hogere straffen voor het niet vaccineren van kinderen kunnen een averechts effect hebben

Als me tante klootjes had gehad was het mijn oom geweest!! Zo komt die uitspraak over.

De mensen die hun kinderen niet vaccineren, moeten strafbaar blijven, Niet vaccineren, eerst een waarschuwing, daarna boete van 500 złoty, en dan oplopend, ze brengen ook het leven van andere in gevaar.

Hier geldt nog steeds het corona regime, niet gevaccineerd, niet welkom.

Immers, men mag stellen waarom moet ik mezelf in gevaar brengen, als een ander eigenwijs is?? ;)

Ik herinner me nog steeds, als mijn twee broertjes in WWII voor de kinkhoest waren ingeënt dan hadden ze nog geleefd, maar dankzij een bange arts ging dat niet door.  >:(
#2
Poolse Gezondheidszorg / Re: Mazelen 10x meer voorgekom...
Laatste bericht door Pieszyce - Vandaag om 00:25

"Heksenjacht" zal niet plaatsvinden
"We zijn van plan om de zwaarte van de straffen voor niet-vaccinatie te verminderen"


TVN24 | Polen
21 juli 2024

Straffen en een soort van verhoogde bestraffing van niet-vaccinatie van kinderen kan het tegenovergestelde effect veroorzaken, dat wil zeggen een nog grotere verstijving van anti-vaccinatie attitudes, vertelde Dr Paweł Grzesiowski, Chief Sanitary Inspector, aan TVN24. Hij verwees daarmee naar de lage vaccinatiegraad tegen mazelen. - De heersende opinie in de media is dat de gezondheidsinspectie nu universeel sancties zal opleggen aan iedereen en dat er nu een soort heksenjacht zal plaatsvinden. Nee, we zijn juist het tegenovergestelde van plan," benadrukte hij.

UNICEF waarschuwt dat de Poolse bevolking haar collectieve immuniteit voor mazelen heeft verloren. De reden hiervoor is de lage vaccinatiegraad. Deze ligt ver onder de veiligheidsdrempel van 95%.

Dr. Paweł Grzesiowski, die in juni hoofdinspecteur voor de volksgezondheid werd, sprak meer over dit onderwerp op TVN24.

Grzesiowski: we ontdekken nog steeds nieuwe gezichten van mazelen

- Mazelen is een bekende ziekte, maar toch ontdekken we nog steeds nieuwe gezichten. Een van de nieuwste ontdekkingen is dat gedurende twee tot drie jaar na het doormaken van de mazelen, ernstige immuunstoornissen blijven bestaan, die kunnen leiden tot verschillende andere bacteriële of virale ziekten en onze vatbaarheid voor deze ziekten wordt vergroot, zei hij.

Grzesiowski werd gevraagd naar de mogelijke invoering van extra straffen voor ouders die hun kinderen niet inenten tegen de mazelen. Hij antwoordde dat "straffen zeker een zwakker effect hebben op het veranderen van de houding van mensen". - We zijn mensen die onze eigen opvattingen creëren, maar in de eerste plaats op basis van bewustzijn. Dat wil zeggen, hoe meer we praten over de ziekte die we voorkomen door vaccinatie, hoe groter de kans dat degenen die hun kinderen niet willen vaccineren hun houding zullen veranderen. Op dit moment, nu er meer informatie is over mazelen en de gevaren ervan, komen er al ouders met hun kinderen die hun kinderen niet eerder hebben ingeënt," vervolgde de hoofdinspecteur voor de volksgezondheid.

Grzesiowski: hogere straffen voor het niet vaccineren van kinderen kunnen een averechts effect hebben

- Straffen en een soort van verhoogde criminalisering van het niet vaccineren van kinderen zouden een averechts effect kunnen hebben, d.w.z. anti-vaccinatie attitudes nog meer verstarren. We moeten heel verstandig balanceren tussen een systeem van straffen dat op dit moment inefficiënt is. Vandaar misschien deze mediaberichten over veranderingen in het boetesysteem voor mensen die hun kinderen niet vaccineren. Ik zou graag zien dat dit systeem zodanig wordt gewijzigd dat we afstappen van deze boetes, die worden opgelegd in procedures die erg lang duren, vaak eindigen met het kind dat 18 jaar wordt en deze boetes tegen die tijd moeten worden geannuleerd," zei hij.

- Op dit moment bedragen de boetes voor niet-vaccinatie tienduizenden zloty's, die door de gouverneur worden geïnd in een zeer moeizame, moeilijke, arbeidsintensieve procedure van zogenaamde overheidsadministratie. Aan de andere kant stellen we veel minder zware boetes voor, als het gezin daadwerkelijk wordt gekwalificeerd als een gezin dat zich permanent onttrekt en toch geen frequent contact heeft met de huisarts. Dan kunnen deze boetes van enkele honderden zloty's worden opgelegd in dezelfde procedure als elke andere boete. Dat wil zeggen, we hebben een blocnote, we schrijven een boete van enkele honderden zloty's uit en deze wordt praktisch direct uitgevoerd in de gewone boeteprocedure", legt de hoofdinspecteur voor hygiëne uit.

- Daarom heb ik het hierover, omdat er in de media geluiden te horen zijn dat de gezondheidsinspectie nu aan iedereen sancties zal opleggen en dat er nu een soort heksenjacht zal plaatsvinden. Nee, we zijn juist het tegenovergestelde van plan, een vermindering van de zwaarte van deze sancties ten gunste van contacten met gezinnen, maar waar het systeem detecteert dat ouders zich zonder enige reden en nog vaak door illegaal te handelen onttrekken, dan moet het systeem in Polen helaas handelen in overeenstemming met de wet, dus deze mensen kunnen dergelijke sancties op dat moment verwachten," merkte de gast van TVN24 op.

Auteur: mjz

Bron:  TVN24 przez mjz  język po Polsku
#3

Romaszewska moet worden gearresteerd
De dochter van een PiS-senator gaf toe dat ze overleg voert met Russen en Belarussen


21 juli 2024

Rusland is er al.

Agnieszka Romaszewska, die jarenlang TVP Biełsat regeerde, was het doelwit van het parket. Onderzoekers startten een onderzoek naar aanleiding van een melding van TVP, die het resultaat was van een audit van contracten en diensten afgesloten door Romaszewska en haar mensen.

Volgens de accountants is er ruim 7 miljoen PLN verloren gegaan door TVP.

– Het sluiten van 248 contracten en bevelen door Belsat Television zonder aanbesteding, waarvan er vele nooit zijn uitgevoerd, zijn de belangrijkste beschuldigingen van de TVP-liquidator in zijn rapport aan het openbaar ministerie tegen het voormalige hoofd van de zender, Agnieszka Romaszewska-Guzy . (...) Het bedrijf had ongeveer 7 miljoen PLN kunnen verliezen door contracten te sluiten voor de levering van IT-diensten, d.w.z. een handeling op grond van art. 296 Wetboek van Strafrecht en het uitreiken van valse btw-facturen ter waarde van ongeveer 5 miljoen PLN voor IT-diensten die niet daadwerkelijk zijn uitgevoerd, d.w.z. een handeling op grond van art. 271a van het Wetboek van Strafrecht – het Onet-portaal beschreef de procedure.

Romaszewska zelf reageerde agressief op de beschuldigingen en beledigde de advocaten. Op hun beurt begonnen de Russen en Belarussen die met haar samenwerkten, duidelijk doodsbang door het vooruitzicht op arrestatie, te verzekeren... dat zij gelovigen waren.

De situatie is echter gevaarlijk. Romaszewska gaf toe dat zij contact had opgenomen met andere mensen die betrokken waren bij het onderzoek en met hen had besproken "wat te doen".

Wat cruciaal is: tijdens de PiS-regering heeft de contraspionagedienst van de ABW niet geverifieerd wie de Russen en Belarussen in dienst van Romaszewska waren. Russen en Belarussen die door de dochter van de PiS-senator met TVP in aanraking kwamen, hadden toegang tot de belangrijkste informatie, inclusief informatie achter de schermen.

De Russen wisten waar Poolse ministers en sleutelfunctionarissen waren en wat ze deden. TVP werd een ideale dekmantel voor het lokaliseren van spionagenetwerken van achter de oostgrens, en Romaszewska gaf bezoekers uit het Oosten een veilige haven tegen onaantastbaarheid.

Bron: wiesci24.pl     język po Polsku
#4

Romaszewska wankelt van de beschuldigingen

21 juli 2024

Agnieszka Romaszewska, ontslagen bij TVP, twijfelt nadat bekend werd dat miljoenen zloty's van Belsat naar een IT-bedrijf waren gelekt. De diensten die ze tekende, zouden door televisiewerkers kunnen worden geleverd. Een gedetailleerde audit brengt ook onjuiste praktijken aan het licht bij het beheer van eigendom en eigendomsrechten. Romaszewska legt de beschuldigingen niet uit, maar valt journalisten aan die de details van dit weerzinwekkende diefstalschandaal onthullen.

De laatste aanval van Romaszewska trof een Onet-journalist. De strategie van de voormalig directeur van Belsat is voorspelbaar: hij gaat niet inhoudelijk in op de beschuldigingen, maar valt persoonlijk aan. Hij beschuldigt journalisten van alles wat hij kan, en vermijdt het onderwerp van de beschuldigingen zelf als de pest.

En deze zijn zeer ernstig en worden uitzonderlijk gedetailleerd beschreven in enkele honderden pagina's van het rapport dat aan het parket is voorgelegd.

En dit is hoe het PiS-systeem van het azen op de media instort. Er staan nog meer Romaszewski's in de rij.

Bron: wiesci24.pl     język po Polsku
#5

De nieuwe oplichting van Zbigniew Ziobro komt aan het licht!

21 juli 2024

– Op een andere dag komt er weer een oplichterij door Ziobro en zijn bedrijf aan het licht. Kantoren, appartementen en zelfs recreatiecentra - Zbigniew Ziobro nam als minister van Justitie massaal de eigendommen van de gevangenisdienst over en bracht ze over naar een universiteit onder toezicht van Marcin Romanowski, wiens budget voor 2024 150 miljoen złoty bedraagt. De gevangenisdienst eist de teruggave van de eigendommen. Er zijn twee meldingen ingediend bij het parket - schrijft Dariusz Joński.

– als je hem niet vele jaren in de gevangenis stopt, en Ziobro ook niet, geloof me, de natie zal je niet vergeven. Je moet deze rotzooi van onderaf opruimen. Het is geen desinfectie, het moet knaagdierbestrijding zijn, zegt een van de internetgebruikers.

– Het enige waar ik om geef is wanneer Ziobro wordt aangeklaagd, omdat we allemaal weten dat hij een schurk en een slechterik is – voegt de internetgebruiker eraan toe.

Bron: wiesci24.pl     język po Polsku
#6

Belangrijke woorden van Adam Szejnfeld: zuiver het land van PiS

21 juli 2024

– PiS heeft een leger van zijn mensen ingebed in de staatsstructuren in Polen en daarbuiten. Ofwel zal iemand in de regering dit begrijpen en de staatsinstellingen tot op het bot schoonmaken, ofwel wordt er eindeloos zand in de tandwielen gegooid! De bezem buigt! – schrijft Adam Szejnfeld.

Dit zijn juiste en belangrijke woorden. Het zuiveren van de staat is noodzakelijk om te kunnen functioneren. Maar het geldt niet alleen voor kantoren en bedrijven, maar ook voor de media. Zonder de media te zuiveren van PiS-deposito's zal de regeringscoalitie nooit normaal kunnen functioneren. De hele tijd, zelfs vandaag de dag, observeren we absoluut onaanvaardbare activiteiten van de publieke televisie en de publieke radio.

Lustratie van journalisten – en in alle media – is noodzakelijk!

Bron: wiesci24.pl     język po Polsku
#7

Als Romanowski een kind op een zebrapad had gedood,
zou hij dan niet ook naar de gevangenis zijn gegaan?
 

20 juli 2024

– Stel je voor dat je kind op een kruispunt wordt aangereden door een dronken automobilist en blijkt dat hij de immuniteit geniet van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. En de volgende bijeenkomst over het opheffen van de immuniteit zal over ongeveer drie maanden plaatsvinden - schreef Paweł Wojtunik.

– Normaal gesproken een tragedie... Deze zaak stinkt van mijlenver. De regelgeving zegt iets anders en Theodoros Rousopoulos interpreteert ze op zijn eigen manier. Alle juridische autoriteiten in Polen zeggen rechtstreeks dat Romanowski in dit geval niet door immuniteit wordt beschermd, vooral omdat het orgaan dat hem als plaatsvervangend lid van de Europese Raad heeft gedelegeerd, afstand heeft gedaan van zijn nationale immuniteit. Als ik PK was, zou ik bezwaar indienen bij het hof van beroep en het alle argumenten laten overwegen. Een vrije interpretatie van de regelgeving kan niet de basis vormen voor een rechterlijke uitspraak, aldus een van de internetgebruikers.

Bron: wiesci24.pl    język po Polsku
#8

PSL werkt aan de nabestaandenwet
De oplossing voor het probleem van de burgerlijke partnerschappen komt eraan


20 juli 2024

– Kamerlid Urszula Pasławska werkt aan de wet over de status van de nabestaanden. Dankzij deze oplossing heeft de vakbondskwestie de kans om een overheidsproject te worden, zei Piotr Zgorzelski, vice-voorzitter van de Sejm namens PSL.

Er zijn veel situaties waarin het nodig is om de kwestie van familieleden te regelen. Soms is het niet de familie, maar de partner. In deze situatie is er behoefte aan wettelijke regeling. PSL werkt aan een dergelijke vriendelijke en niet-controversiële oplossing. Piotr Zgorzelski, vice-voorzitter van de Sejm, informeerde over de werkzaamheden aan de wet.

– PSL wil partnerschapsvraagstukken transparant regelen. Hier is geen controverse nodig. Het wetsvoorstel zal het hele democratische proces doorlopen – zeggen de leden van de Volkspartij en benadrukken dat zij een idee hebben over hoe ze moeilijke kwesties kunnen oplossen die tot nu toe controversieel zijn geweest.

Bron: wiesci24.pl     język po Polsku
#9

Symmetristen vallen de regering van Tusk aan, hun minnaars in het Sejm-voordeel
Hier zijn de parlementsleden van extreem-links en hun partners van Oko.press


20 juli 2024

Liefde in haat tegen Tusk.

Extreem links valt al maanden de regering van Donald Tusk, zijn ministers en de ambtenaren of hoofden van staatsinstellingen aan. Waar de media over zwijgen is de privérelatie tussen extreemlinkse politici en journalisten van het extreemlinkse portaal Oko.press.

Michał Danielewski, hoofdredacteur van Oko.press is bijvoorbeeld de levenspartner van Razem partijwoordvoerster Dorota Olko. De portaalsite Oko.press promoot graag de partij van de partner van de hoofdredacteur.

Op zijn beurt is het meest extreemlinkse parlementslid van de regeringscoalitie, Franciszek Sterczewski, de partner van Dominika Sitnicka van Oko.press, die tijdens de machtswisseling een baan kreeg bij het staatsradiostation PR 24. Sitnicka en haar partner hebben de afgelopen dagen aanvallen aangewakkerd op de advocaat Roman Giertych, dankzij wie de Polen meer te weten kwamen over de achtergronden van criminele praktijken in het justitiefonds van Zbigniew Ziobra.

Er zijn nog veel meer banden tussen Oko.press journalisten en politici van extreem links. De zaak werd beschreven door het tijdschrift Press.

Het was de eigenaardige 'kolonisatie' van de redactie door activisten en minnaressen en minnaressen van partijpolitici van Razem die leidde tot het vertrek van topjournalisten bij Oko.press.

Bron: wiesci24.pl     język po Polsku
#10

Jadczak rent in paniek weg van Twitter. Reden? Internetgebruikers hebben het door

20 juli 2024

– Slechts een maand nadat hij gedwongen werd een verontschuldiging te schrijven aan de ondernemer omdat hij hem valselijk had beschuldigd van het sturen van pornografie van zijn dochter, trok redacteur Jadczak zich terug uit het openbare leven en verliet X. Is het goed dat de journalist de gevolgen van zijn leugen onderging? – schrijft Roman Giertych.

– Kritiek is geen haat. Het in twijfel trekken van de mening van anderen en het beoordelen van werk is dat ook niet. Polemieken zijn geen haat, net zoals protesteren als iemand ons beledigt. Het haat noemen is een poging om critici het zwijgen op te leggen en de publieke opinie te manipuleren. Je moet karakter hebben, zegt Eliza Michalik.

Jadczak wilde boven de mening en boven de kritiek staan. Hij faalde omdat hij een zwakke journalist is. Effect? Ontsnappen uit X.com...

Bron: wiesci24.pl    język po Polsku