Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Recente berichten

#1

De Poolse wetenschap is een Augiasstal, maar kan soms worden opgeschoond

15 juni 2024

Bij de resolutie van de Wetenschappelijke Raad van de ISP PAN van 14 juni 2024 werd Jacek Bartosiak zijn doctoraat in de politieke wetenschappen ontzegd. Uit het toelichtingstraject is gebleken dat de inhoudelijke en juridische beschuldigingen die ik in de brief van 18 september 2023 heb geformuleerd, terecht zijn. Vanwege het feit dat Jacek Bartosiak al enige tijd beschuldigingen uitte over het gebrek aan transparantie van de procedure, heb ik ermee ingestemd dat de PAN het door mij ingediende bewijsmateriaal publiceert, d.w.z. bijlagen met vergelijkende tabellen van elk hoofdstuk van zijn proefschrift als bijlagen bij de sollicitatiebrief van 18 september 2023 – schrijft Michał Piegzik.

–  Ik geloof dat een dergelijke stap directe verificatie van de beweringen van Jacek Bartosiak mogelijk zal maken, vooral in de context van de persoonlijke meningen die voor hem zijn opgesteld en die hij in december vorig jaar online heeft geplaatst. Daarom ben ik van mening dat drie belangrijke deskundigenadviezen voor de ISPPAN-procedure (twee op het gebied van de politieke wetenschappen en één op het gebied van de rechten) openbaar moeten worden gemaakt om de stelling te verifiëren of Jacek Bartosiak het auteurschap van belangrijke fragmenten van andermans werk aan zichzelf toeschrijft. wetenschappelijke bevindingen en als een dergelijke praktijk heeft plaatsgevonden, en in welke mate. Ik zou ook kort willen verwijzen naar de talrijke verklaringen van Jacek Bartosiak over de procedure en mij – voegt Piegzik toe.

–  Ik ben het absoluut niet eens met de versie van de gebeurtenissen die Jacek Bartosiak publiekelijk naar voren heeft gebracht, vooral met de aantijgingen tegen mij en de analyse waarvoor ik de volledige verantwoordelijkheid op me nam. Als Poolse wetenschapper, werkzaam aan een Britse universiteit, liet ik mij leiden door universele normen voor wetenschappelijk werk, en mijn stappen worden niet gemotiveerd door de wens om de journalistieke en populariserende activiteiten van Jacek Bartosiak te beperken. Ik heb er geen opmerkingen over.

– Ik ben met geen enkele politieke groepering of Poolse universiteit verbonden. Ik geef geen commentaar op geopolitieke kwesties. Uitspraken dat de zaak politiek geïnspireerd is en een georganiseerde aanval is op de activiteiten van Jacek Bartosiak maken deel uit van zijn verdedigingslinie. Bewijs voor de toeschrijving van belangrijke fragmenten van de wetenschappelijke bevindingen van anderen werd mij echter geleverd door Jacek Bartosiak zelf in een internetgroep met meer dan 30.000 leden. Ik heb de analyse kosteloos uitgevoerd als onderdeel van mijn onderzoekswerkzaamheden buiten werktijd. Het was bedoeld om de Poolse wetenschap, bekritiseerd door onder meer Jacek Bartosiak, te helpen dichter bij de internationale normen te komen die bijvoorbeeld gelden in Groot-Brittannië en Japan, waar ik ook als wetenschapper heb gewerkt.

– De mensen die zich bij mijn team hebben aangesloten zijn academici of onderzoekers die op mijn verzoek hebben besloten mij gratis te helpen. Ik heb de identiteit van de teamleden niet bekendgemaakt op hun verzoek en uit angst voor hun veiligheid in het licht van herhaalde bedreigingen van de rechtbank en de media van Jacek Bartosiak en diverse externe druk om af te zien van verdere analyse. Het is echter geen geheim dat een van mijn naaste medewerkers prof. Jarosław Centek. Ten slotte zou ik erop willen wijzen dat hoewel Jacek Bartosiak de zaak voor de rechter moet brengen, het bewijsmateriaal dat ik heb gepresenteerd het resultaat is van slechts drie maanden werk en kan worden uitgebreid met nog meer pagina's met vergelijkende tabellen, waarbij ook wordt betrokken andere deskundigen. Ik sluit niet uit dat het percentage overeenstemming van het proefschrift van Jacek Bartosiak met andere wetenschappelijke werken zelfs hoger kan zijn dan ik in mijn conclusies heb gepresenteerd, vat Piegzik samen.

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku
#2

Krachtige woorden van Michał Chmielewski:
Hoe laag is ons parlementarisme en waarschijnlijk ook de samenleving gevallen


15 juni 2024

Michał Chmielewski gaf commentaar op de capriolen van parlementslid Dariusz Matecki, die met een totaal gebrek aan verantwoordelijkheid op het dak van de Sejm liep.

– Hoe symbolisch is alles. Totaal gebrek aan respect en verantwoordelijkheidsgevoel bij iemand die het goede voorbeeld zou moeten geven en voor wie de grootste eer zou moeten zijn om zijn kiezers in de Sejm te vertegenwoordigen - schrijft Chmielewski.

– Hoe laag is ons parlementarisme, en waarschijnlijk voor een groot deel ook onze samenleving, gedaald, aangezien duizenden kiezers zulke vertegenwoordigers tolereren. Wat een trieste geschiedenis van onze politiek in het afgelopen decennium. Dit is een tijd van gebrek aan respect voor de wet, ethische en morele principes of de grondwet. Tegenwoordig kan iedereen die een goede plaats op de lijst krijgt en blijk geeft van de kwaliteiten die een bepaalde partij nodig heeft, parlementslid zijn. Helaas zijn deze kenmerken voor een groot deel van onze samenleving: onbeschaamdheid, een laag niveau van cognitieve vaardigheden en een gebrek aan morele ruggengraat. Het gelach en de leugens die rechtstreeks in de camera en recht in de ogen van de journalist die het interview afhandelt, worden uitgesproken, zijn opvallend. – samengevat.

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku
#3

Het Openbaar Ministerie gaat achter Wąsik en Kamiński aan


Wieści24.pl       @Wiesci24pl

Prokuratura idzie po Wąsika i Kamińskiego. Rozszerzono zarzuty w sprawie Pegazusa i korupcję!

Het Openbaar Ministerie gaat achter Wąsik en Kamiński aan. De aanklachten in de Pegasus-zaak en de corruptie zijn uitgebreid!Bron:   wiesci24.pl    język po Polsku
]
#4

Nog een schandaal op TVP: de presentator moedigde kijkers aan om de wet te overtreden!

15 juni 2024

De Poolse televisie, waarover zij momenteel geen controle heeft, moedigt kijkers, en vooral sportfans, aan om de wet te overtreden. Dit is het resultaat van het gebrek aan hervormingen, waarvoor Bartłomiej Sienkiewicz, de onbekwame minister van Cultuur, rechtstreeks verantwoordelijk is.

Op de Poolse televisie werden woorden gesproken die veel mensen choqueerden. De gastheer, die mensen aanmoedigde om naar Euro 2024-wedstrijden te kijken, zei dat kijkers L4 (een populair ziekteverlof van het werk) kunnen nemen om tijd te hebben om voor de tv te zitten. De zaak werd onthuld door Alicja Defratyka.

– In de Euro 2024-studio op TVP1 zei de presentator vóór de openingswedstrijd dat "je de hele maand ziekteverlof kunt nemen om de wedstrijden te bekijken." Dit is een stimulans om de wet te overtreden. Wees later niet verbaasd dat mensen met ziekteverlof gaan, schreef ze.

Wat zegt Sienkiewicz hierover? Niets, hij vluchtte naar Brussel. Donald Tusk zou de kwestie van het schoonmaken van TVP moeten bespreken.

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku
#5

Zal Manowska strafrechtelijk worden vervolgd?
"Zij doet zich voor als president van de rechtbank"


15 juni 2024

Een vrouw genaamd Manowska, voormalig vice-minister van Justitie onder Ziobro, beweert de eerste president van het Hooggerechtshof te zijn. Ze zou strafrechtelijk moeten worden vervolgd, zegt Roman Giertych.

De bekende advocaat en parlementslid Roman Giertych is van mening dat het parket strafrechtelijke aanklachten zou kunnen indienen tegen Manowska, de vice-president van Ziobro. Als gevolg hiervan zou er een einde komen aan het probleem van obstructie bij het Staatstribunaal, waar Manowska onhandig gebruik van maakt.

– Het Openbaar Ministerie zou een aanklacht moeten indienen tegen mevrouw Manowska, die zich op criminele wijze voordoet als de eerste president van het Hooggerechtshof, en dus als de president van het Staatstribunaal. En aan dit circus bij het Hooggerechtshof en het Staatstribunaal zou een einde komen, schreef advocaat Giertych.

Het concept klopt. Activisten van PiS en Soeverein Polen en hun mensen bezetten voortdurend verschillende plaatsen in het land, vaak op illegale wijze. Manowska en Przyłębska moeten worden behandeld zoals ze verdienen.

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku
#6

Szymon Jadczak kreeg een baan bij TVP PiS
Hij werd gebracht door de vriend van Zbigniew Ziobro, de patroonheilige van antisemieten


14 juni 2024

Jadczak, PiS en antisemieten.

Szymon Jadczak is een medewerker van Wirtualna Polska, die jarenlang enorme sommen geld uit het Justitiefonds van Zbigniew Ziobro heeft gehaald. In plaats van naar de slachtoffers van misdrijven te gaan, ging het geld in de zakken van WP-werknemers.

Szymon Jadczak heeft echter nog minstens één avontuur beleefd met media die door PiS worden gefinancierd of gecontroleerd. Voordat hij bij WP kwam, werkte Jadczak bij TVN... met een korte pauze.

Die pauze was een jaar waarin PiS de controle over TVP overnam. Toen ging Jadczak naar TVP, waar hij zijn vriend Witold Gadowski volgde.

Gadowski werd toen de directeur van TVP 1, en Jadczak zijn ondergeschikte, en creëerde het TVP 1-programma "Celownik".

Voorheen, toen PiS ook TVP controleerde, was Gadowski de directeur van TVP Kraków en columnist van "Gazeta Polska". Zoals onthuld door "Newsweek", wordt Gadowski beschouwd als een goede vriend van Zbigniew Ziobro in de PiS-omgeving.

De afgelopen jaren is hij onder meer beroemd geworden ter rechtvaardiging van de antisemieten uit Pruchnik die een beeltenis van een Jood verbrandden. Hij was ook een van de helden van Dominika Wielowieyska's publicatie getiteld "Versluierd en openlijk antisemitisme."

Gadowski viel ook Joden aan en beschuldigde hen ervan te willen dat Polen "hun eer zou bewijzen" en dus "ons allemaal zou beroven". Hij probeerde het antisemiet-zijn te bagatelliseren door te zeggen dat je er een wordt als je 'dingen zegt die de Joodse diaspora en sterke zionistische organisaties niet zouden willen'.

Ook viel hij 'joodse ontwikkelaars' aan die 'meer kunnen doen' in Polen en die bijvoorbeeld 'appartementen en een hotel bouwen op een christelijke begraafplaats'.

Toen hij plaatsvervangend hoofd van de Vereniging van Poolse Journalisten was, werd Jacek Międlar, de belangrijkste antisemiet van Polen, toegelaten tot de SDP.

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku
#7

Genoeg verwennerij voor Duda
Je kunt niet aan hem toegeven!


14 juni 2024

Leszek Miller wijst erop dat Andrzej Duda er alles aan doet om zijn competenties uit te breiden. Dit is vooral zichtbaar in het geval van Marek Magierowski, genomineerd onder PiS voor de functie van Poolse ambassadeur in Washington.

– Tusk en de regering zijn onnodig dol op Andrzej Duda, omdat Duda een echte vijand van de regering is. De regering moet Duda boycotten en niet deelnemen aan bijeenkomsten die hij organiseert, zei Miller in een interview in het programma 'Fakt LIVE'.

-In voorgaande jaren raakte de president eraan gewend degene te zijn die de leiding had en het buitenlands beleid te bepalen, en nu is er een probleem. Zo snel mogelijk moeten de heer Sikorski, Tusk en de hele regering de heer President terugbrengen naar het niveau dat hem door de grondwet is toegekend. En geen centimeter meer - voegde de voormalige premier eraan toe.

Duda speelt gewoon een vuil spel met de overheid. Hij is eigenlijk niet zozeer de president van Polen als wel een PiS-politicus. En het belang van de partij is voor hem het allerbelangrijkst.

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku
#8

Zal hij ermee wegkomen?
Kaczyński negeert de daad van Matecki


14 juni 2024

Maarschalk Szymon Hołownia liet weten dat de grap van het parlementslid van Soeverein Polen, Dariusz Matecki, 's nachts plaatsvond. De politicus klom op het dak van het Sejm-hotel.

– Er heeft zich een incident voorgedaan. Er was iemand op het dak waar hij niet had moeten zijn, want bij Niemand mag 's nachts om 03.00 of 04.00 uur op het dak zijn, zei Szymon Hołownia.

Matecki begon zichzelf onmiddellijk uit te leggen op sociale media. – Journalisten bellen mij. Ja, ik was op het dak van het Sejm hotel om een foto te maken. Ik nam een foto en keerde terug naar de kamer. Met vriendelijke groet, schreef hij op sociale media. Terwijl hij ervoor zorgde dat hij nuchter was. Hoewel Radio Zet berichtte, was hij mogelijk onder invloed van alcohol.

Zijn zelfvertrouwen komt voort uit het feit dat Kaczyński duidelijk geen zin heeft om hem te straffen. En hij bagatelliseert het incident op een nogal triviale manier. – Ik ben een ervaren parlementariër, hoewel ik een pauze van vier jaar heb gehad, maar ik zit al 35 jaar in het parlement. En ik heb zulke dingen niet gezien of gehoord, ik was geen getuige, maar zelfs dames, en die van een speciaal soort, vielen jaren geleden uit de ramen van dit parlementaire hotel - zei Kaczyński vandaag.

Sterker nog, hij heeft hoge verwachtingen van zijn partijgenoten.

Bron:  wiesci24.pl      język po Polsku
#9

Wąsik liegt opnieuw, maar de kanselarij van de Sejm corrigeerde hem snel

15 juni 2024

De crimineel Maciej Wąsik van PiS loog tegen de publieke opinie en beweerde dat hij een brief had ontvangen waarin hem werd meegedeeld dat hij zijn mandaat als parlementslid zou neerleggen. De Kanselarij van de Sejm bracht hem snel op het rechte spoor.  :)

Bron:    wiesci24.pl    język po Polsku
#10

Wąsik liegt opnieuw, maar de kanselarij van de Sejm corrigeerde hem snelDoRzeczy      @DoRzeczy_pl

Wąsik dostał pismo od Hołowni, w którym przyznano, że polityk pełni mandat posła na Sejm RP
Wąsik ontving een brief van Holownia waarin wordt toegegeven dat de politicus lid is van het Poolse parlement
 
DAT lag dus even anders . . . . .

Sejm RP  @KancelariaSejmuAankondiging betreffende de correspondentie van de voorzitter van de Sejm gericht aan nieuw gekozen leden van het Europees Parlement

Met betrekking tot valse informatie die in de openbare ruimte verschijnt met betrekking tot de inhoud van de correspondentie die de voorzitter van de Sejm heeft gericht aan de op 9 juni gekozen leden van het Europees Parlement, willen wij u graag informeren:

1) Het is niet waar dat de heer Maciej Wąsik een brief ontving van de kanselarij van de Sejm waarin hem werd meegedeeld dat "hij binnen veertien dagen zijn mandaat als lid van de Sejm van de Republiek Polen moest neerleggen."

2) De heer Maciej Wąsik ontving een circulaire die alle nieuw gekozen leden van het Europees Parlement ontvingen, ongeacht of en wanneer zij een publieke functie bekleedden. De aankondiging betreft de noodzaak om binnen veertien dagen na de verkiezing tot lid van het Europees Parlement af te treden uit een positie of functie die, op grond van de bepalingen van de Europese Unie, niet kan worden gecombineerd met het bekleden van het mandaat van lid van het Europees Parlement. als de positie van minister, staatssecretaris en elke andere positie waarvoor volgens de Poolse bepalingen het recht niet kan worden gecombineerd met de functie van een lid van de Sejm van de Republiek Polen of een senator. Zoals vermeld in art. 103 van de Grondwet, bijvoorbeeld de positie van de president van de Hoge Rekenkamer, de president van de Nationale Bank van Polen of de commissaris voor de mensenrechten.

3) Nieuw gekozen leden van het Europees Parlement die op de dag van hun verkiezing tot lid van het EP een parlementair mandaat bekleedden, ontvingen een besluit van de voorzitter van de Sejm, Szymon Hołownia, waarin werd vastgesteld dat hun parlementaire mandaat verstreek. De heer Maciej Wąsik heeft een dergelijke handeling niet ontvangen omdat zijn parlementaire mandaat van rechtswege afliep na zijn veroordeling door een definitieve uitspraak van de districtsrechtbank in Warschau op 20 december 2023.

4) Het mandaat van voormalig parlementslid Maciej Wąsik kan nu worden vervuld. Op 13 juni presenteerde de Nationale Kiescommissie aan de voorzitter van de Sejm een lijst met andere kandidaten voor parlementsleden uit de lijst van de Kiescommissie voor Recht en Rechtvaardigheid die het mandaat van parlementslid Wąsik zouden kunnen overnemen. Op 14 juni werd passende informatie over de mogelijkheid om een parlementair mandaat op zich te nemen naar mevrouw Wioletta Kulpa gestuurd.

Bron:   Poolse versie