Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Johannes Paulus II wist het

Gestart door Pieszyce, 10 maart 2023, 00:44

Vorige topic - Volgende topic
Zoektermen JPIIDominicaanFranciszkańska-3

Pieszyce


Johannes Paulus II wist het
Dominicaan: Voor sommigen werd hij een fetisj. "Ze hebben zichzelf een held gemaakt".


oprac. Natalia Pacholczyk
9 maart 2023

Dominicaan pater Tomasz Biłka verwees naar het rapport "Franciszkańska 3", waarvan de auteur voorbeelden onthulde van het feit dat kardinaal Karol Wojtyła op de hoogte was van gevallen van pedofilie onder priesters in Małopolska. Naar zijn mening ging het proces van de heiligverklaring van de paus te snel, en na de reportage "zou het voor iedereen een feit moeten worden dat Johannes Paulus II op de hoogte was van pedofiele misdaden".

Dominicaan  pater Tomasz Biłka, verwees in een interview met het Interia-portaal naar het rapport van TVN-journalist Marcin Gutowski getiteld "Franciscus 3". Uit het document blijkt dat kardinaal Karol Wojtyła in de jaren 1964-1978, toen hij de functie van metropoliet van Kraków op zich nam, gevallen van pedofilie onder priesters in de doofpot moest stoppen. Pater Bilka benadrukte dat het rapport veel indruk op hem heeft gemaakt.

Karol Wojtyła wist van gevallen van pedofilie in de Poolse kerk.

- Het toont de vastberadenheid van de journalist om de waarheid te achterhalen; er worden geen binnenwegen genomen, zoals redacteur Tomasz Krzyżak deed, die overigens toegaf dat hij geen contact opnam met degenen die onrecht was aangedaan omdat "wat kunnen zij hem vertellen als hij de documenten heeft". Dit is wat ik van een journalist verwacht, dat hij een stem geeft aan degenen die daarvan verstoken zijn gebleven en een zo volledig mogelijk beeld van de zaak zoekt, in plaats van te schrijven over wat hij a priori weet of denkt te weten. Vooral als het gaat om een systeem dat de daders verbergt, en dat is het kerkelijk systeem. Er is een grote behoefte om de Kerk te zuiveren, en deze zuivering zal van buitenaf komen. Nergens in de wereld heeft de Kerk dit in haar eentje bereikt. Hoe zou ze het kunnen doen als we het hebben over systemisch kwaad," benadrukt de dominicaan.

De geestelijke wijst erop dat in de hele discussie over reportage het belangrijkste is dat de benadeelde personen worden opgemerkt. Pater Bilka benadrukte dat het kerkelijk recht priesters onder kardinaal Wojtyla al verplichtte om gevallen van pedofilie in de kerk te melden. Hij noemde ook een van de punten uit de Codex van Canoniek Recht van 1917, waaruit blijkt dat de Kerk zich al aan het begin van de 20e eeuw bewust was van het probleem.

- Waarom heeft Wojtyla deze aanbevelingen dan niet opgevolgd? Hoe komt het dat dit punt, zo sterk en ondubbelzinnig, de benadeelden niet beschermde? Het zou de moeite waard zijn om de verantwoordelijkheid niet langer af te zwakken en over feiten te gaan praten," benadrukte de dominicaan en voegde eraan toe dat na het rapport van Gutowski "het voor iedereen een feit zou moeten worden dat Johannes Paulus II op de hoogte was van pedofiele misdaden".

- Laten we eerder proberen te begrijpen waarom hij zich zo gedroeg. Laten we de werkelijkheid niet verdraaien door nog meer apologia voor Wojtyla te schrijven en te benadrukken wat een groot man en heilige hij was. Dit is duidelijk. Het mysterie van de man waarmee we in de huidige situatie geconfronteerd worden, zijn multidimensionaliteit, zal ons en ons geloof veel meer goed doen dan het oprichten van nog een monument", meent pater Biłka.

In het volgende deel gaf hij toe dat hij het jammer vond dat het canonieke proces van Wojtyła zo snel verliep. - Niets zou de heiligheid van Johannes Paulus II schaden, als we konden wachten met de heiligverklaring en onderzoek konden doen, dan zou het nog meer schitteren. Iedereen die hem vereerde, kon immers om zijn voorbede bidden. Alleen hem heilig verklaren deed hem geen goed, merkte de dominicaan op.

 - Ik verdenk Wojtyla niet van spel of spektakel, maar ik weet wel hoe hij in ons land werd bespeeld en gebruikt. Voor de hiërarchie en een groot deel van onze samenleving werd hij een soort fetisj. Het was niet de schuld van de paus; het waren de mensen die zo'n held voor zichzelf creëerden, die een garantie moest zijn voor hun veiligheid en waarden. Polen doen dit voortdurend", aldus pater Tomasz Biłka.

Bron:  wiadomosci.gazeta.pl przez Natalia Pacholczyk       język po Polsku