Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Johannes Paulus II en de doofpot van pedofilie

Gestart door Pieszyce, 10 maart 2023, 20:50

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Johannes Paulus II en de doofpot van pedofilie
Gutowski: Meer slachtoffers nemen contact met ons op

 
8 maart 2023   

- Priesters komen naar voren met informatie over superieuren wier misdaden niet alleen bekend waren bij Johannes Paulus II, maar ook bij de autoriteiten van de Poolse Kerk," vertelde Marcin Gutowski, auteur van de reportage "Franciszkańska 3", aan Gazeta Wyborcza. Zoals hij toevoegde, werd hij ook benaderd door andere slachtoffers, waaronder de priesters wiens verhalen werden gepresenteerd in het materiaal.

In zijn nieuwe reportage in de serie "Bielmo" [witwassen] presenteert Marcin Gutowski bewijsmateriaal waaruit blijkt dat de metropoliet van Kraków, kardinaal Karol Wojtyła, in de jaren 1964-78 de pedofilie van de geestelijken onder zijn gezag in de doofpot heeft gestopt. Zoals de verslaggever toegeeft, ontving hij na de publicatie van het materiaal heel wat berichten van priesters en religieuzen.

- Priesters komen naar voren met informatie over superieuren wier misdaden niet alleen bekend waren bij Johannes Paulus II, maar ook bij de autoriteiten van de Poolse Kerk," vertelde Marcin Gutowski, auteur van de reportage "Franciszkańska 3", aan Gazeta Wyborcza. Zoals hij toevoegde, werd hij ook benaderd door andere slachtoffers, waaronder de priesters wiens verhalen werden gepresenteerd in het materiaal.

In zijn nieuwe reportage in de serie "Bielmo" presenteert Marcin Gutowski bewijsmateriaal waaruit blijkt dat de metropoliet van Kraków, kardinaal Karol Wojtyła, in de jaren 1964-78 de pedofilie van de geestelijken onder zijn gezag in de doofpot heeft gestopt. Zoals de verslaggever toegeeft, ontving hij na de publicatie van het materiaal heel wat berichten van priesters en religieuzen.

Zoals de journalist benadrukte, heeft hij ook nieuwe informatie ontvangen die rechtstreeks betrekking heeft op Johannes Paulus II en die zeer grondig moet worden onderzocht. - We hebben ook kennis genomen van verhalen die pas in de publieke ruimte opduiken. Deze zijn echter vaak niet te controleren en soms ook onwaar", aldus Gutowski.

Hij gaf toe dat hij in de drie jaar dat hij aan de "Bielmo"-reeks werkt, meer dan honderd slachtoffers heeft ontmoet, maar ook verschillende oplichters.

Marcin Gutowski verwees ook naar de verdediging van Johannes Paulus II door Mateusz Morawiecki. - Als hij (de minister-president - noot van de redactie) op een of andere manier verwijst naar mijn werk en naar de reportage die we met de hele redactie van journalisten die met mij hebben samengewerkt hebben gemaakt op "Czarno na białym" op TVN 24, dan ben ik benieuwd of hij die reportage heeft leren kennen en of hij op een of andere manier verwijst naar de documenten, bewijzen en getuigenissen die daarin worden gepresenteerd," aldus de journalist.

Morawiecki: aanval op Johannes Paulus II is een poging om een beschavingsoorlog uit te lokken

Premier Mateusz Morawiecki heeft een video op sociale media geplaatst waarin hij verwijst naar de reportage en Johannes Paulus II verdedigt.

- Ik verdedig vandaag paus Johannes Paulus II. We zijn hem als natie veel verschuldigd. Misschien wel alles", aldus Morawiecki.

Hij benadrukt dat het bewijs dat de Poolse paus opzettelijk goddeloosheid in de kerk heeft genegeerd "niet of zeer twijfelachtig is".

De regeringsleider wijst erop dat "de oorlog vandaag niet alleen over onze oostgrens wordt uitgevochten". Er worden onvoorwaardelijke eisen gesteld en bedreigingen geuit, zegt hij. "Het hernoemen van straten en schoolpleinen? Ontneming van ereburgerschap? Sloop van monumenten voor de meest illustere van onze landgenoten en een veroveraar van het totalitaire communisme? Werkelijk? - vraagt Mateusz Morawiecki retorisch.

Een van de bronnen die voor de campagne tegen Johannes Paulus II worden gebruikt, zijn de getuigenissen van informanten of veiligheidsfunctionarissen van tientallen jaren geleden. - Deze aanvallen op de paus - een Pool - maken deel uit van een bredere beschavingscontext, aangezien zij afkomstig zijn uit kringen die in plaats van traditie, cultuur en normaliteit een revolutie op ons willen toepassen die het bestaande leven van de meerderheid van de samenleving op zijn kop zet", benadrukt Mateusz Morawiecki.
 
- Vandaag, misschien nog meer dan gisteren, hebben we de heilige Johannes Paulus II nodig", aldus de premier.

In de door de premier geplaatste opname worden zijn uitspraken afgewisseld met archiefuitspraken van Johannes Paulus II. Ze beginnen met de woorden van de paus: "De toekomst van Polen hangt van u af en moet van u afhangen. Dit is ons vaderland! Dit is ons te zijn en ons te hebben!".

Bron:  wiadomosci.gazeta.pl przez Oprac. Joanna Zajchowska      język po Polsku