Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Nieuwe informatie over Johannes Paulus II

Gestart door Pieszyce, 8 maart 2023, 17:38

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Nieuwe informatie over Johannes Paulus II
Er is een reactie van het episcopaat


7 maart 2023
ŁGa

Een woordvoerder van de Poolse bisschoppenconferentie heeft een verklaring afgelegd naar aanleiding van een reportage van redacteur Marcin Gutowski in de serie "Bielmo", die maandag werd uitgezonden, over de activiteiten van kardinaal Karol Wojtyła in zijn tijd als metropoliet van Kraków.

"In verband met het rapport van redacteur Marcin Gutowski uit de serie "Bielmo", uitgezonden op 6 maart 2023, over de activiteiten van kardinaal Karol Wojtyła uit de periode dat hij metropoliet van Krakau was, vroeg ik pater Adam Żak SJ en pater Piotr Studnicki, d.w.z. personen die de relevante instellingen vertegenwoordigen die ondergeschikt zijn aan de Poolse Bisschoppenconferentie, verantwoordelijk voor het systeem van bescherming van minderjarigen en weerlozen dat door de kerk in Polen is opgebouwd, en voor het helpen van slachtoffers van seksueel misbruik, zei Leszek Gęsiak, woordvoerder van de Poolse bisschoppenconferentie.

Żak en Studnicki verklaarden dat "in de Kerk procedures en manieren van reageren en helpen zijn ontwikkeld". In de afgegeven verklaring schreven zij ook dat - "aan allen die jaren geleden op deze wijze door de geestelijkheid zijn geschaad, en die nog steeds de gevolgen dragen van het ondervonden kwaad, bieden wij als Kerk een welkom, luisterend oor en steun".

Aan de andere kant zijn zij van mening dat "het vaststellen van de rol en een eerlijke beoordeling van de beslissingen en handelingen van de Ordinaris van het Aartsbisdom Kraków Karol Wojtyła, alsmede een eerlijke uitleg van de beschuldigingen tegen kardinaal Adam Sapieha, nader archiefonderzoek vereisen".

Bovendien beweren Żak en Studnicki dat "het op basis van de in de film gepresenteerde bronnen onmogelijk is de kwalificatie van de aan pater Saduś toegeschreven handelingen vast te stellen".

Bogusław Saduś is een van de hoofdpersonen van Gutowski's reportage. Volgens zijn bevindingen heeft Karol Wojtyła, toen schandalen rond pater Saduś aan het licht kwamen (over het molesteren van minderjarige jongens), hem naar Oostenrijk gestuurd.

Tegelijkertijd wijzen zij er in het communiqué op dat "twee van de zaken die [in het rapport] worden gepresenteerd - pater Surgent en pater Loranc - al enkele maanden bij het publiek bekend waren dankzij het journalistieke werk van de redacteuren Tomasz Krzyzak en Piotr Litka, dat voornamelijk gebaseerd was op een analyse van de dossiers van strafrechtelijke procedures die in de archieven van het IPN beschikbaar zijn". Zij voegen eraan toe dat "deze bevindingen reeds op grote schaal zijn becommentarieerd".

Wat wist Johannes Paulus II over pedofilie in de kerk?

De reactie van het episcopaat houdt verband met de uitzending van de film "Franciscan 3", het zevende deel van de reportagereeks "Bielmo", waarin TVN24-verslaggever Marcin Gutowski onder meer probeert antwoord te geven op de vraag wat paus Johannes Paulus II wist over pedofilie in de Kerk.

De journalist sprak met slachtoffers van pedofiele priesters die ondergeschikt waren aan Karol Wojtyla. Hij bereikte ook officiële kerkelijke documenten die Karol Wojtyla's handelen en nalaten bevestigen.
 
Hij sprak ook met een man die beweert de toenmalige metropoliet van Kraków persoonlijk te hebben ingelicht over de pedofilie van zijn ondergeschikte, maar liefst 50 jaar geleden. Eerder werden deze zaken onderzocht door de journalist Ekke Overbeek, auteur van het boek "Maxima culpa. Johannes Paulus II wist het" en journalisten van "Rzeczpospolita".

- Vandaag weten we zonder enige twijfel dat Karol Wojtyla wist van het seksuele misbruik van priesters en dit verborgen hield, zelfs in Polen, voordat hij paus werd", aldus Marcin Gutowski.

Bron:    onet.pl ŁGa/url]   język po Polsku