Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Poolse parlementsleden zullen "resolutie ter bescherming van de goede naam van Johannes Paulus II" aannemen

Gestart door Pieszyce, 9 maart 2023, 15:42

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Poolse parlementsleden zullen "resolutie ter bescherming van de goede naam van Johannes Paulus II" aannemen

8 maart 2023 

Polen's regerende conservatieven hebben gezegd dat het parlement van het land "een resolutie zal aannemen om de goede naam van Sint Johannes Paulus II te beschermen," na beschuldigingen dat de overleden paus gevallen van seksueel misbruik in de katholieke kerk negeerde toen hij in de jaren 1970 als aartsbisschop van Kraków diende.

Het plan werd aangekondigd door Rafał Bochenek, een woordvoerder van Polen's regerende Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij, op woensdag, meldde staatspersbureau PAP.

Bochenek zei in een tweet: "Op initiatief van de Wet en Rechtvaardigheid partij, zullen tijdens deze zitting van het lagerhuis van het parlement, parlementsleden een resolutie aannemen om de goede naam van Sint Johannes Paulus II te beschermen."

'Ik sta op om onze paus te verdedigen': Poolse premier

Polen's premier Mateusz Morawiecki plaatste woensdag een videoboodschap op sociale media, waarin hij zei dat, in tegenstelling tot beweringen, er geen bewijs was dat de Poolse paus "wandaden" in de katholieke kerk negeerde.

Morawiecki voegde daaraan toe: "Ik sta op om onze paus te verdedigen omdat ik weet dat wij als natie veel te danken hebben aan Johannes Paulus II. Misschien zijn we hem wel alles verschuldigd."

Morawiecki zei verder dat "er groepen zijn die een beschavingsoorlog willen ontketenen" in Polen.

"Dergelijke acties overschrijden de grenzen van een beschaafd debat en burgerlijke twist," voegde hij eraan toe.

Geen of slechts zeer dubieus bewijs

Morawiecki verklaarde: "De lijst van de bijdragen van Johannes Paulus II, zowel voor de wereld als voor Polen, is eindeloos. Er is overvloedig bewijs dat Johannes Paulus II kwaadwilligheid probeerde te bestrijden, ook binnen de Kerk. Ondertussen is er geen of slechts zeer twijfelachtig bewijs dat hij dergelijke daden moedwillig negeerde."

Op maandag zond de particuliere omroep TVN24 een verslag uit over de beschuldigingen tegen drie Poolse priesters in de jaren 1970 en de reactie van de toenmalige aartsbisschop van Kraków, Karol Wojtyła, die in 1978 paus Johannes Paulus II werd.

De TVN24 reportage bevatte ook commentaar van de Nederlandse journalist Ekke Overbeek, de auteur van een boek getiteld Maxima Culpa, meldde het persagentschap PAP.

Bron:  PAP, interia.pl, polskieradio.pl by (pm/gs)