Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Storm rond Johannes Paulus II

Gestart door Pieszyce, 21 maart 2023, 00:49

Vorige topic - Volgende topic
Zoektermen JPII

Pieszyce


Storm rond Johannes Paulus II
De Polen hebben gesproken [PEILING].


Een op de vier Polen is van mening dat nieuwe publicaties over wat Johannes Paulus II wist over pedofiliezaken in de Poolse kerk zijn gezag ondermijnen, volgens een IBRiS-peiling voor Onet. De meesten zijn een andere mening toegedaan, maar er zijn meer twijfels op de vraag of de paus voldoende actie heeft ondernomen om seksueel misbruik door geestelijken tegen te gaan.

20 maart 2023

  • Een grote groep respondenten kan geen antwoord geven op de vraag of Johannes Paulus II genoeg heeft gedaan
     om afwijkingen in de Kerk te bestrijden
  • In tegenstelling tot wat het lijkt, zijn het niet de jongsten die het vaakst omissies zien in het optreden van Karol Wojtyła

Begin maart zond de zender TVN24 het materiaal "Franciszkańska 3" uit, onderdeel van de "Bielmo" serie reportages van journalist Marcin Gutowski, die probeert antwoord te geven op de vraag wat paus Johannes Paulus II wist over pedofilie in de kerk. - "Vandaag weten we zonder twijfel dat Karol Wojtyla wist van seksueel misbruik door priesters en dit verborgen hield, zelfs in Polen, voordat hij paus werd," meent de auteur, die de gevallen van drie geestelijken en de inadequate reactie daarop van de toenmalige metropoliet van Kraków beschrijft.

Het rapport veroorzaakte een storm. De Sejm nam een resolutie aan "ter verdediging van Johannes Paulus II", zaterdag waren de eerste marsen over de kwestie, en er zijn er meer gepland voor 2 april, de 18e verjaardag van de dood van de paus. Journalisten van "Rzeczpospolita" publiceerden een polemiek tegen het materiaal van TVN24.

Het Institute for Market and Social Research (IBRiS) vroeg in opdracht van Onet de Polen naar hun mening over de kwestie.

Wat Johannes Paulus II wist over pedofilie in de Kerk. Grote groep Polen in verwarring

Wij vroegen of Karol Wojtyla als paus, en eerder als kardinaal, voldoende actie heeft ondernomen om seksueel misbruik door geestelijken tegen te gaan. Dit is de mening van 44,9 procent respondenten (25,2 procent zegt zeer beslist, en 19 procent is het er liever mee eens). 26,7 procent van de mensen is het hier niet mee eens.  (12,7% zeer beslist niet, en 14% liever niet). Een grote groep gaf het antwoord "Ik weet het niet" of "Het is moeilijk te zeggen". Dat is 29,1 procent van de respondenten.

Meestal hebben aanhangers van PiS (73 procent) een goede mening over de acties van de paus, mensen van 50-59 jaar (59 procent), voor wie televisie de bron van informatie is, geleid door "Wiadomości" TVP (58 procent), primair opleiding (54%), wonen op het platteland (54%)

Omissies worden vooral gezien door aanhangers van oppositiegroepen (41 procent van hen), mensen van 70 jaar en ouder (34 procent), voor wie televisie de bron van informatie is, onder leiding van "Fakty" TVN (31 procent), met opleiding hoger onderwijs (39%), woonachtig in grote steden (43%).

Het gezag van Johannes Paulus II. Een op de vier respondenten heeft bedenkingen
 
Ondermijnen nieuwe publicaties over het feit dat Karol Wojtyła op de hoogte was van gevallen van pedofilie in de Poolse kerk zijn gezag? Dit is de mening van 26,7 procent respondenten (12 procent zegt zeer beslist, 14,7 procent is het er eerder mee eens). Meer, want 62,2 procent van de mensen zegt dat dit niet het geval is (31,1% zeker, 32% liever mee eens). 10,2% heeft geen mening over dit onderwerp.

De ondermijning van het gezag wordt het vaakst genoemd door aanhangers van oppositiegroepen (45% van hen), mensen jonger dan 30 jaar (52%), voor wie de informatiebron het internet is, aangevoerd door sociale media (33%), met een middelbare opleiding (38%), woonachtig in kleine steden (39%).

Het gezag van de paus is vooral onwrikbaar bij aanhangers van PiS (80 procent van hen), mensen van 50-59 jaar (80 procent), voor wie de informatiebron de pers is, aangevoerd door dagbladen (92 procent), met een universitaire opleiding (67 procent), woonachtig in grote steden (71 procent).

De enquête werd op 17-18 maart 2023 door het Instituut voor Markt- en Sociaal Onderzoek (IBRiS) uitgevoerd bij een landelijke steekproef van 1.100 personen door middel van gestandaardiseerde computerondersteunde vragenlijstinterviews (CATI).

Bron: IBRiS,  onet.pl przez Autorzy:mba    język po polsku