Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Adam Mazguła: Soldaten op Westerplatte - jazeker, PiS politici - nee!

Gestart door Pieszyce, 28 december 2022, 16:29

Vorige topic - Volgende topic
Tags SoldatenWesterplattejazeker

Pieszyce

Adam Mazguła: Soldaten op Westerplatte - jazeker, PiS politici - nee!
17.08.2018 at 22:46:57


Adam Mazguła: Soldaten op Westerplatte - jazeker, PiS politici - nee!

17 sierpnia 2018

Er zijn in Polen geen geschillen over nationale herinnering, over belangrijke data en de heldendaden van onze voorgangers, zolang PiS politici zich er niet mee bemoeien.

Ze kunnen Polen verdelen en gelukkig maken, vooral door de geschiedenis heen. Ze noemden de slechteriken helden, die, Polen bevrijdde, ze lieten duizenden graven achter van hun strijdmakkers. Ze noemen hen helden terwijl het criminelen zijn, moordenaars van kinderen en vrouwen, soldaten, inwoners van gepacificeerde dorpen en verbrande huizen. Vandaag steunen ze de nazi's en voetbal hooligans, bouwen ze het katholiek-fascistische systeem van ons land,
vernietigen ze de democratie, waardoor ze kunnen regeren, de grondwet schenden en de autoriteit van Polen op het internationale toneel vernietigen.

Welk recht spreken ze namens ons in de dagen van nationale herdenking? Met welk recht eisen ze respect en eer van het Poolse leger?

Alle toespraken van Andrzej Duda, Mateusz Morawiecki en Mariusz Błaszczak - is een verdere verdeling van Polen, vervalsing van geschiedenis en leugens, leugens, leugens ... We leren van hun toespraken dat het God was die Polen in 1920 redde, hoewel hij er niet eerder was, tijdens de afscheidingen, of later, in 1939. We horen van de premier over de heldhaftige Brygada Świętokrzyska. [Red.PF vervloekte soldaten]

We luisteren naar hoe PiS ons land redt van communisten, dieven, verraderlijke moorden ... en dat je eindelijk trots kunt zijn op de "vrijheid en onafhankelijkheid van Polen" ... Voorbeelden kunnen zoals uit een hoes worden gegoten.Welk recht hebben PiS-politici te zeggen in het vieren van nationale feestdagen? Welk recht hebben ze om militaire en nationale eer te ontvangen als ze spreken namens een criminele groep die de macht heeft?

Ik doe een beroep op lokale overheidsfunctionarissen en PiS-functionarissen zelf:

Laat politici niet domineren tijdens nationale feestdagen, ga niet akkoord met het ontvangen van rapporten, groet het leger, parades spreken en ontvangen. Het is een compromis van de waarheid, een parodie op patriottisme en de vernedering van de herinnering aan helden die stierven voor vrijheid.

Mariusz Błaszczak, die bloed aan zijn handen heeft van tientallen overleden landgenoten, die van de onvolwassenheid in de kwestie van de moord op Igor Stachowiak, startte een conflict met de burgemeester van Gdańsk voor de aanwezigheid van het leger op Westerplatte. Wie is mijnheer, verachtelijke mens, een liefhebber van verhalen over seks met dieren? Wie heeft mijnheer daar nodig? Wie wil je vertegenwoordigen?

Op 1 september brengt de natie een eerbetoon aan de heroïsche soldaten, de verdedigers die een week lang de nazi-vloot en landstrijdkrachten hebben weerstaan, een voorbeeld van dapperheid en moed. Daarom moet het leger op Westerplatte eerst en vooral het eresaluut aan zijn heldhaftige voorgangers geven.

Laat oorlogsveteranen, historici, soldaten, verkenners, opvolgers van diegenen die in september vochten ...

Wat zouden de vernietigers van de Poolse grondwet daar verondersteld worden te doen, mensen die delen, bedriegen en het fascisme opbouwen in Polen? Ik denk dat je gewoon de nagedachtenis van de helden te schande maakt!!

Adam Mazguła

Bron: thefad.pl przez Adam Mazguła      język po Polsku

Pieszyce

Re: Adam Mazguła: Soldaten op Westerplatte - jazeker, PiS politici - nee!
19. Aug 2018 at 22:00"Welk recht heb je, Błaszczak, om ons patriottisme te beoordelen?"
Adamowicz's krachtige reactie op Westerplatte


9 augustus 2018

De burgemeester van Gdańsk verwacht een verontschuldiging van het hoofd van het ministerie van Nationale Defensie. Het gaat over het suggereren door min. Błaszczakka, dat Paweł Adamowicz een Duitse optie is. De bron van het conflict zijn de vieringen van de herdenking van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Mijn naam is Paweł Adamowicz. Ik ben de burgemeester van de stad Gdańsk met de Poolse nationaliteit. Mijn vader, werd 90 jaar geleden, geboren in Vilnius, in het Poolse Vilnius. In de UM in Gdańsk gebruiken we dagelijks de Poolse taal en de burgers van Gdańsk zijn overwegend Poolse staatsburgers – zo begon de burgemeester van Gdańsk aan een persconferentie. Op deze manier beantwoordde Paweł Adamowicz het pleidooi en de suggesties van het hoofd van het ministerie van Nationale Defensie Mariusz Błaszczak.

Zoals hij benadrukte, "probeert de minister van Defensie te suggereren dat wij - inwoners van Gdańsk - een Duitse optie zijn".

- Het is niet de eerste keer dat een PiS-vertegenwoordiger Gdańskers en de inwoners van Gdańsk beledigd heeft. Het is niet de eerste keer dat de Polen verdeeld zijn in betere en slechtere. Dit is een schandaal. Minister, u let niet op uw woorden - zei Adamowicz.

Op Westerplatte zonder leger?

De reden voor het conflict tussen de autoriteiten van Gdańsk – en het hoofd van het Ministerie van Nationale Defensie is de viering van de 78ste verjaardag van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Min. Błaszczak liet weten dat president Adamowicz het leger niet uitnodigde voor de ceremonie.

- Het is een schandaal, dit is ondenkbaar. Ik herinner de president van Gdańsk eraan dat Gdańsk deel uitmaakt van de Republiek Polen, en Westerplatte is een symbolische plaats die de dapperheid van een Poolse soldaat laat zien - zei hij.

De burgemeester van Gdańsk legde uit dat het ministerie van Defensie verantwoordelijk is voor de hele situatie. Omdat het vorig jaar de beslissing van het ministerie was dat de scout het appel der gevallenen niet kon lezen.

Het Poolse leger is al 20 jaar op Westerplatte, en zal dit jaar, in de toekomst en er altijd zijn, maar de Scouts hebben het recht om het Herdenking Appel te lezen. Voig jaar werd ik over dit onderwerp bedrogen. We hebben geen vertrouwen in het partij beheer van het ministerie van Defensie – haalt Adamowicz aan.

Zoals hij zei, "het leger maakt deel uit van Westerplatte, haar vertegenwoordigers zijn uitgenodigd." - We gaan niet alleen naar de politieke leiding van het ministerie van Nationale Defensie. We zijn een jaar geleden misleid. Welk recht heeft u minister Błaszczak om ons patriottisme te beoordelen? We verwachten een verontschuldiging, zei hij tijdens een speciale persconferentie.

Appel voor de gevallenen zonder Scouting

Wat gebeurde op 1 september 2017, zagen de autoriteiten van Gdańsk als wel de scouts als het gebaar van een klap.

Er moet aan worden herinnerd dat de eerste officiële vieringen in 1999 werden gehouden in samenwerking met ZHP, de vakbond zelf herinnert eraan dat zelfs de scoutingteams zelf de jubileumgeschriften organiseerden, en het leger en de staatsautoriteiten pas na enkele jaren lid werden.

De overheid wil Westerplatte

Het is de moeite waard eraan te herinneren dat de overheid erg geïnteresseerd is in Westerplatte. Benoemd door minister Piotr Gliński, stelde directeur van het museum van de Tweede Wereldoorlog - Karol Nawrocki - de burgemeester van Gdańsk voor om het land voor twee miljoen zloty te kopen.

Na overname van Gdańsk zou er een openluchtmuseum worden gemaakt op het Westerplatte . De implementatie van de plannen gepresenteerd door Nawrocki zal naar verwachting ongeveer 100 miljoen złoty kosten.

Het geld is onder meer nodig voor de wederopbouw van het tijdens de oorlog verwoeste spoorwegstation en de "Fort" faciliteit.

De autoriteiten van Gdańsk verwierpen categorisch het voorstel om Westerplatte op te geven.

Bron: tokfm.pl przez Pawel Radzewicz      język po Polsku