Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

WOŚP genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Gestart door Pieszyce, 1 februari 2023, 14:13

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


WOŚP genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. 'Ze helpen in een land van diepe verdeeldheid'

Katarzyna Florencka
1 februari 2023

Een groep van 37 senatoren stuurde een brief naar het Noorse Nobelcomité in Oslo met een nominatie voor het Great Orchestra of Christmas Charity voor de Nobelprijs voor de Vrede. "De stichting bewijst dat zelfs in een land van diepe verdeeldheid handelen zonder rekening te houden met persoonlijke politieke voorkeuren mogelijk is", stellen de auteurs.

  • Een groep senatoren die banden hebben met de oppositie hebben het Great Orchestra of Christmas Charity genomineerd voor de Nobelprijs
    voor de Vrede, zo maakte de Senaatskanselarij bekend
  • In een brief aan het Noorse Nobelcomité beweren ze dat de stichting van Jerzy Owsiak in Polen "een echt sociologisch fenomeen" is geworden
  • Afgelopen zondag vond de 31e finale van het Great Orchestra of Christmas Charity plaats, waarbij geld werd ingezameld voor de effectieve
    bestrijding van sepsis in Polen

Senaat: Nobelprijs voor de vrede voor WOŚP

De aanvraag voor de nominatie van het Great Orchestra of Christmas Charity voor de Nobelprijs voor de Vrede namens een groep van 37 senatoren werd verzonden door de maarschalk van de Senaat, Tomasz Grodzki. Zoals hij betoogt, is de stichting die 31 jaar lang door Jerzy Owsiak werd geleid, "een echt sociologisch fenomeen" geworden in Polen.

"Sinds 1992 organiseert het orkest elk jaar in januari spontane inzamelingsacties, ondersteund door alle generaties Polen. Het doel is geld in te zamelen voor de Poolse gezondheidsdienst, in het bijzonder de kinderzorg", lezen we. Zoals ze benadrukken, bouwden Jerzy Owsiak en zijn team "aanhoudend, spontaan en continu aan de organisatie, waarbij ze jaarlijks ongeveer $ 50 miljoen inzamelden om verschillende takken van het gezondheidszorgsysteem te ondersteunen."

"Wij, als senatoren van de Republiek Polen, zijn erg onder de indruk van deze liefdadigheidsactie, waarbij alle generaties Polen worden gemobiliseerd in een door politiek verdeeld en verscheurd land. De dag waarop geld wordt ingezameld voor het orkest is een feestdag voor al die die de rechtsstaat, de rechten van minderheden en LGBT+-mensen respecteren en de vrijheid om hun eigen meningen en standpunten naar voren te brengen.

Zoals ze toevoegen, bewijzen de activiteiten van het Great Orchestra of Christmas Charity dat "zelfs in een land van diepe verdeeldheid, handelen zonder rekening te houden met persoonlijke politieke voorkeuren mogelijk en heilzaam is voor het welzijn van de zieken." "Daarom bevelen we de Stichting aan als leider van liefdadigheidsactiviteiten in Polen, vaak tegen de mening van de regerende partij in", lezen we in de brief aan het Noorse Nobelcomité.

Minister van Volksgezondheid over WOŚP-collecties

Hoewel bekend is dat PiS-politici vaak niet enthousiast zijn over het Grote Orkest van Kerstliefdadigheid, laten ze zich soms ook positief uit over het initiatief van Jurek Owsiak. De afgelopen dagen was er veel te doen over de steun die de minister van Volksgezondheid, Adam Niedzielski, uitsprak voor het Great Orchestra of Christmas Charity.

– Ik hoop dat al deze goede gebaren, omdat het de optelsom is van enkele goede gebaren, gewoon zullen helpen. En ik zou niet willen dat de discussie over dit onderwerp een politiek karakter krijgt, zei Niedzielski op een persconferentie in Płock. – Elke activiteit, elke steun, en ook de steun van het Great Orchestra of Christmas Charity, is hard nodig en moet natuurlijk worden gerespecteerd en gewaardeerd – betoogde hij.

Bron:  natemat.pl  przez Katarzyna Florencka       język po Polsku[/b]