Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Belarus moet sancties ondergaan na veroordeling Tsikhanouskaya en anderen

Gestart door Pieszyce, 8 maart 2023, 01:12

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Belarus moet sancties ondergaan na veroordeling Tsikhanouskaya en anderen
 
6 maart 2023 

De woordvoerder van de Poolse regering heeft gezegd dat, nadat Belarus de verbannen oppositieleidster tot 15 jaar gevangenisstraf heeft veroordeeld, het regime in Minsk vergaande internationale sancties moet ondergaan.


Citaatfoto:  Sviatlana Tskikhanouskaya – Twitter.com

Piotr Müller legde de verklaring af tijdens een nieuwsconferentie in Warschau op maandag, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

Gevraagd naar de veroordeling van Tsikhanouskaya, zei Müller: "Helaas neemt het Belarussische regime een steeds hardere lijn in de binnenlandse politiek."

'Belarus moet ingrijpende maatregelen zien'

Hij voegde eraan toe: "Deze showprocessen die onlangs hebben plaatsgevonden, de opeenvolgende vonnissen die aan verschillende personen zijn opgelegd, tonen aan dat Wit-Rusland helaas met verregaande maatregelen moet worden geconfronteerd als het gaat om internationale sancties."

Müller vertelde verslaggevers dat Polen de Raad van de Europese Unie heeft verzocht de bestaande economische sancties tegen Rusland uit te breiden tot Belarus.

Hij zei: "Naar onze mening moet Belarus aan soortgelijke sancties worden onderworpen, vooral omdat het ... diende als lanceerplatform voor het Russische leger" bij haar invasie van Oekraïne, "maar ook vanwege deze recente stappen om het hardhandig optreden tegen oppositie-activisten in Belarus te intensiveren."

Tsikhanouskaya veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf

De woorden van Müller kwamen nadat een rechtbank in de Belarussische hoofdstad Minsk Tsikhanouskaya maandag na een proces bij verstek had veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, nu de Belarussische regering haar inspanningen om afwijkende meningen te onderdrukken voortzet, zo meldden nieuwsbronnen.

Naast de gevangenisstraf werd Tsikhanouskaya veroordeeld tot het betalen van een boete van ongeveer 11.000 dollar.

Ondertussen werd een andere verbannen oppositiepoliticus, Pavel Latushka, veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en een verbod van vijf jaar om een openbaar ambt te bekleden, meldde het persbureau AP.

Latushka, die gevestigd is in Polen, is een voormalige Belarussische minister van cultuur en ambassadeur in verschillende Europese landen.

Maryya Maroz, Volha Kavalkova en Siarhei Dylevski kregen straffen van 12 jaar.

"Draconische vonnissen bij verstek": Poolse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken

De Poolse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Łukasz Jasina zei in een tweet dat de "draconische vonnissen bij verstek voor de leiders van democratisch Belarus ... spotten met de wet."

Hij voegde eraan toe dat de "autoriteiten in Minsk de Belarussische samenleving of haar streven naar vrijheid en democratie niet zullen afschrikken."

De aanklacht tegen Tsikhanouskaya en de vier andere oppositiepolitici luidde volgens de pers: "samenzwering om de regering omver te werpen, het oprichten en leiden van een extremistische groep, het aanzetten tot haat en het schaden van de nationale veiligheid".

Omstreden verkiezingen 2020

Tsikhanouskaya nam het in augustus 2020 op tegen de Belarussische leider Alexander Loekasjenko, in een presidentsverkiezing waarbij Loekasjenko tot winnaar werd uitgeroepen, maar die algemeen als vervalst werd beschouwd.

De officiële uitslag van de stemming leidde tot de grootste protesten in de geschiedenis van Belarus, terwijl Loekasjenko een grootschalig optreden tegen demonstranten lanceerde en de oppositie beschuldigde van "een complot om de regering omver te werpen", aldus Associated Press.

Onder druk vertrok Tsikhnouskaya naar Litouwen. Ook de vier andere oppositiepolitici die maandag werden veroordeeld, verlieten Belarus na het uitbreken van de protesten in augustus 2020.

Bron: PAP, Associated Press, polskieradio.pl by (pm/gs)    English[/b]