Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

De prestaties van de Hongaarse economie zijn een waarschuwing voor degenen die Boedapest in Warschau willen

Gestart door Pieszyce, 30 mei 2023, 08:30

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


De prestaties van de Hongaarse economie zijn een waarschuwing voor degenen die Boedapest in Warschau willen

Opinie
28 mei 2023 
Witold Gadomski

Orbán hoopte dat hij, door de regels van het economisch beleid en de internationale betrekkingen aan zijn laars te lappen, de economische groei van Hongarije zou versnellen. En hij misrekende zich. Dit is een les voor Poolse politici die hem zouden willen evenaren.

Aan het begin van de politieke transformatie had Hongarije een betere economische situatie dan Polen. Het had een 20 procent hoger nationaal inkomen per hoofd van de bevolking, hogere lonen, een lagere inflatie en een beter ontwikkelde particuliere sector. Winkels waren veel beter bevoorraad dan in Polen, er waren minder wachtrijen en de verhouding tussen export en BBP was veel hoger dan in Polen.

János Kádár, die Hongarije meer dan 30 jaar regeerde, wilde dat de mensen zich niet met politiek bezighielden maar zich op privézaken concentreerden. Hij creëerde een systeem dat "goulashsocialisme" werd genoemd. Het was misschien wel de meest succesvolle poging om relatieve welvaart op te bouwen in landen met een genationaliseerde economie. Door de goede uitgangssituatie verliep de overgang in Hongarije langzamer dan in Polen. De eerste niet-communistische regering, gevormd door de centrumrechtse coalitie van premier József Antall (en, na zijn dood, Péter Boross), probeerde de levensstandaard van de Hongaren te beschermen door moeilijke hervormingen uit te stellen tot de toekomst. De lonen, en dus de arbeidskosten, de sociale uitgaven en het begrotingstekort stegen snel. In 1992 bedroegen de begrotingsuitgaven maar liefst 62% van het BBP en liep het tekort op tot 9%.

Betaalmuur:

Bron:    wyborcza.pl przez Witold Gadomski      język po Polsku

Bobal

Tja,dat krijg je ervan als je het land (en de toekomst) onaantrekkelijk maakt voor ambitieuze mensen en goed opgeleide jongeren. Powerdrain en braindrain.... Zie ook Rusland. En een terechte waarschuwing voor Polen.