Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Duitse oppositie wil dat belangrijke raffinaderij Russische olie blijft gebruike

Gestart door Pieszyce, 19 december 2022, 01:04

Vorige topic - Volgende topic
Zoektermen OlieRussischegebruikenDuitseoppositie

Pieszyce


Duitse oppositie wil dat belangrijke raffinaderij Russische olie blijft gebruiken

15 december 2022

Politici van de Duitse oppositiepartij CDU hebben gezegd dat de raffinaderij PCK Schwedt van het land Russische olie moet blijven verwerken, ondanks de terreur- en agressiecampagne van het Kremlin tegen Oekraïne, volgens berichten.

PCK Schwedt, die grotendeels in handen is van de Russische energiegigant Rosneft, verwerkt tussen de 10 en 11 miljoen ton olie per jaar, meldde de Poolse website bizensalert.pl op donderdag.

De faciliteit levert 90 procent van de brandstof voor Berlijn, volgens het persagentschap Reuters.

Tot nu toe heeft PCK Schwedt olie geïmporteerd uit Rusland, via de Druzhba (Vriendschap) pijpleiding, maar met het embargo van de Europese Unie op Russische ruwe olie die vanaf het nieuwe jaar van kracht wordt, zal deze optie niet langer beschikbaar zijn, zei biznesalert.pl.

Bevoorrading veiligstellen na verbod op Russische olie

In plaats daarvan zal ongeveer 5 tot 6 miljoen ton olie worden geleverd via de Duitse haven van Rostock; de resterende hoeveelheid zal worden geleverd vanuit Kazachstan via de olieterminal in Polen's noordelijke havenstad Gdańsk, volgens Michael Kellner, de commissaris van de Duitse regering die verantwoordelijk is voor PCK Schwedt, meldde biznesalert.pl.

De onderhandelingen met deze potentiële partners zijn echter vastgelopen, zei de Poolse website.

Polen wil dat Rosneft wordt ontdaan van haar belang in PCK Schwedt over Rusland's invasie in Oekraïne, maar de Duitse regering is het daar niet mee eens, volgens biznesalert.pl.

Ondertussen is het niet duidelijk waarom gesprekken met Kazachstan nog geen overeenkomst hebben opgeleverd, maar een van de belangrijkste problemen is het ontbreken van een adequate pijpleiding die niet door Rusland loopt, meldde biznesalert.pl.

'Gebrek aan politieke wil'

Jens Spahn, een populaire politicus die de Bondsdaggroep van de CDU leidt, heeft de krant Märkische Oderzeitung verteld dat als de Duitse regering er niet in slaagt een alternatief voor Russische olie te vinden, het EU-embargo niet kan worden uitgevoerd in het land, aldus biznesalert.pl.

Spahn voegde daaraan toe, zoals geciteerd door biznesalert.pl: "Ik ben teleurgesteld over het gebrek aan politieke wil bij de regering."

Lokale CDU politici, waaronder Karina Dörk, die de provinciale regering leidt, hebben lang geëist dat PCK Schwedt Russische olie blijft gebruiken, ongeacht de terreur en agressie die Rusland op Oekraïne heeft losgelaten, meldde de Poolse website.

Afgelopen donderdag zei het Duitse ministerie van Economie dat de regering in Berlijn verwachtte de volgende week een besluit te nemen over hoe de raffinaderij in Schwedt bevoorraad zal worden nadat het verbod op Russische olie van kracht wordt, meldde het persbureau Reuters.

Bron: biznesalert.pl, Reuters, polskieradio.pl by (pm/gs)    English