Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Duitsland en Hongarije maken ruzie over geblokkeerde hulp aan Oekraïne

Gestart door Pieszyce, 25 mei 2023, 00:00

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Duitsland en Hongarije maken ruzie over geblokkeerde hulp aan Oekraïne

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock maakte ruzie met haar Hongaarse collega tijdens een vergadering terwijl Boedapest militaire middelen tegenhoudt vanwege een geschil met Kyiv.

Door Jacopo Barigazzi
22 mei 2023

Duitsland en Hongarije hebben maandag tijdens een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel geruzied over de rol die een omstreden Hongaarse bank speelt in de oorlog van Rusland in Oekraïne, aldus vier diplomaten die bekend zijn met de uitwisseling.

De bank, OTP, is de afgelopen dagen een aandachtspunt voor ambtenaren geworden omdat Hongarije weigert meer militaire hulp van de EU aan Oekraïne goed te keuren totdat Kyiv het bedrijf verwijdert van een lijst van "oorlogssponsors" die het bijhoudt. Diplomaten zeggen ook dat het geschil nieuwe sancties tegen Rusland vertraagt.

Toen de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó maandag tijdens de bijeenkomst met gesloten deuren het standpunt van Boedapest herhaalde, schoot de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock terug, aldus de diplomaten, die anoniem spraken om de uitwisseling te beschrijven.

Volgens hen haalde zij niet nader omschreven berichten aan dat het OTP de door Rusland bezette gebieden Luhansk en Donetsk erkent - wat in strijd is met het internationaal recht - en kredietlijnen heeft verstrekt aan Russische soldaten.

Hongarije verwierp de beschuldigingen, in navolging van de bank zelf, die de berichten in een verklaring "niet correct" noemde en stelde dat de directie van de bank "publiekelijk haar steun aan Oekraïne betuigt".

Toch vond de uitwisseling, door een van de diplomaten omschreven als "beschaafd en in een normaal kader van de discussie", plaats nadat ook andere landen zoals Zweden en Estland tijdens de bijeenkomst druk op Hongarije hadden uitgeoefend. Zij voerden aan dat de EU niet mag talmen met verdere sancties - die bedoeld zijn om ontduiking tegen te gaan - en meer militaire hulp voor Oekraïne.

Het geschil weerspiegelt de toenemende frustratie van andere EU-landen ten aanzien van Hongarije, dat talrijke maatregelen in oorlogstijd om Rusland te straffen en Oekraïne te steunen, in de weg heeft gestaan. Boedapest heeft meestal toegegeven na ontvangst van concessies, maar de vele vertragingen hebben velen geërgerd.

Sommige diplomaten en ministers uitten maandag ook publiekelijk hun gevoelens en drongen er bij Hongarije op aan de wrijving met Kyiv over de lijst van "oorlogssponsors" los te koppelen van de poging van de EU om meer militaire hulp en sancties goed te keuren.

"We kunnen de sancties niet uitstellen", zei de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis in de aanloop naar de bijeenkomst tegen verslaggevers. "Er zijn landen die ongerelateerde zaken, zoals de naming and shaming campagne, koppelen aan het sanctiepakket."

Een diplomaat vroeg zich af waarom Hongarije zich aan de Oekraïense lijst heeft vastgeklampt, aangezien deze geen juridische waarde heeft.

Na de bijeenkomst beloofde Josep Borrell, de hoogste diplomaat van de EU, de meningsverschillen te overbruggen. EU-ambtenaren hebben gezegd dat zij verwachten dat Borrell ook contact zal opnemen met Kyiv om de kwestie te bespreken.

"We moeten er alles aan doen om het volgende pakket militaire steun aan Oekraïne goedgekeurd te krijgen", zei hij tegen verslaggevers. "Als één lidstaat een probleem heeft, laten we dat dan bespreken, dat is wat we gaan doen."

De ministers van Defensie van de EU zullen de militaire steun van het blok aan Oekraïne dinsdag tijdens een vergadering bespreken.

Bron:  politico.eu by Jacopo Barigazzi  English