Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Duitsland heeft geteld hoeveel migranten met een Pools visum hun land zijn binnengekomen

Gestart door Pieszyce, 26 september 2023, 23:39

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Duitsland heeft geteld hoeveel migranten met een Pools visum hun land zijn binnengekomen
"De situatie is dramatisch".


Marcel Leubecher
25 september 2023
Welt
 
In Duitsland zijn de eerste betrouwbare gegevens bekend over het aantal asielzoekers dat aankomt op basis van visa die door Polen zijn afgegeven. De immigratie van dergelijke personen gaat veel verder dan geïsoleerde gevallen en vertoont een stijgende trend, maar is geen massaverschijnsel. In Duitsland heeft bijna iedereen het al over de invoering van grenscontroles met Polen.

De regering antwoordde op een vraag van de AfD in de Bondsdag dat, volgens gegevens van het Federale Bureau voor Migratie en Vluchtelingen, 1.230 mensen die asiel aanvroegen in Duitsland tussen januari 2021 en mei 2023 een visum kregen van de Poolse autoriteiten.

In 2021 waren dat 273 personen, in 2022 - 606 personen, en in het huidige jaar van januari tot mei 2023 - 351 personen.

"De Duitse regering moet meer druk uitoefenen op de regering in Warschau".

- De politie houdt steeds meer illegale immigranten aan in het grensgebied met Polen. En nu is het vermoeden bevestigd dat migranten in Europa zijn aangekomen met visa die zijn afgegeven door de Poolse autoriteiten om vervolgens asiel aan te vragen in Duitsland, zei de vice-voorzitter van de AfD parlementaire fractie, Leif-Erik Holm.

- De Duitse regering moet meer druk uitoefenen op de regering in Warschau als het gaat om het terugsturen van asielzoekers die via Polen naar Duitsland zijn gekomen, zei Holm. - Nu moeten er eindelijk stationaire grenscontroles komen om te voorkomen dat de Poolse autoriteiten de migranten gewoon doorlaten.

Minister-president van Saksen: de situatie is dramatisch

In feite vinden er nauwelijks overdrachten terug naar Polen plaats. Een totaal van slechts 211 mensen werden uitgezet naar Polen in de eerste helft van 2023, volgens het antwoord van de federale regering op een vraag van links in de Bondsdag, waaronder 136 Poolse burgers en de resterende 75 burgers van andere landen. In 2022 werden 631 mensen vanuit Duitsland naar Polen gedeporteerd, waaronder 270 Polen.

Deze lage aantallen gedeporteerden staan in contrast met het veel hogere aantal ongeoorloofde binnenkomsten over de Pools-Duitse grens. Meer dan 18.000 mensen werden dit jaar door de federale politie opgespoord. Opgemerkt moet worden dat slechts een fractie van de illegale binnenkomsten door de politie wordt ontdekt, omdat veel mensen met de auto of trein komen, die niet worden gecontroleerd.

De Saksische minister-president Michael Kretschmer (CDU) riep de federale regering zondag opnieuw op om vaste grenscontroles in te voeren aan de oostgrenzen van de deelstaat. - De situatie is dramatisch," zei hij tegen de ARD-televisie.

Extra controlemaatregelen aan de grens

Stationaire controles door de federale politie vonden tot nu toe alleen plaats aan de grens met Oostenrijk. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft aangegeven dat dergelijke controles ook aan de grens met Polen kunnen plaatsvinden. - Mijn zorg is nu om pragmatisch te handelen. Vanuit mijn oogpunt is dit een manier om migrantensmokkel harder aan te pakken," zei ze toen haar werd gevraagd of er op korte termijn stationaire grenscontroles aan de Poolse en Tsjechische grens zouden komen.

Kanselier Olaf Scholz (SPD) zei dit weekend in Neurenberg ook dat, afhankelijk van de huidige situatie, "het nodig kan zijn om grenscontroles in te voeren, bijvoorbeeld aan de grens met Polen".

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de minister momenteel in gesprek is met Polen en Tsjechië over mogelijke "aanvullende grenscontrolemaatregelen". De gesprekken met de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken vonden dit weekend plaats. Het doel is om de smokkel van deze personen te stoppen.

Bron:   Die Welt, wiadomosci.onet.pl przez Marcel Leubecher        język po Polsku