Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Finland is sinds dinsdag 31e lid van de NAVO

Gestart door Pieszyce, 5 april 2023, 19:18

Vorige topic - Volgende topic
Zoektermen NatoFinland

Pieszyce


Finland is sinds dinsdag 31e lid van de NAVO

4 april 2023 

Finland werd dinsdag het 31e lid van het NAVO-bondgenootschap, naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne, aldus ambtenaren.

https://pbs.twimg.com/media/Fs3yAgLXoAAwQdj?format=jpg&name=small
Citaatfoto: NEXTRA Twitter.com

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, zei maandag tegen verslaggevers: "Morgen verwelkomen we Finland als 31e lid van de NAVO, waardoor Finland veiliger wordt en ons bondgenootschap sterker."

De NAVO-chef noemde dit een "historische" stap.

Hij voegde daaraan toe: "We zullen hier op het NAVO-hoofdkwartier voor het eerst de Finse vlag hijsen. Het wordt een goede dag voor de veiligheid van Finland, voor de veiligheid van Noord-Europa en voor de NAVO als geheel."

De Finse president Sauli Niinistö zal  naar Brussel reizen om deel te nemen aan de ceremonie, aldus zijn bureau.

"Poetin krijgt het tegenovergestelde van wat hij wilde": NAVO-chef

Finland en mede-Nordic land Zweden hebben in reactie op de Russische invasie van Oekraïne in februari vorig jaar gevraagd lid te worden van de NAVO, waarmee zij hun decennialange militaire ongebondenheid opgaven, meldde het persbureau Reuters.

Het laatste obstakel voor de toetreding van Finland werd vorige week weggenomen toen het Turkse parlement de aanvraag van Finland goedkeurde, aldus persbureaus.

Stoltenberg verklaarde maandag: "President Poetin voerde oorlog tegen Oekraïne met een verklaard doel om minder NAVO te krijgen .... Hij krijgt precies het tegenovergestelde."

Finland heeft een grens van 1300 kilometer met Rusland, wat betekent dat de grens van de NAVO met Rusland nu ongeveer in lengte zal verdubbelen, meldde Reuters.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Alexander Grushko zei maandag dat Moskou zijn strijdkrachten in de westelijke en noordwestelijke regio's zal versterken als reactie op de toetreding van Finland tot de NAVO.

Grushko zei tegen het Russische staatspersbureau Ria: "In het geval dat de strijdkrachten en middelen van andere NAVO-leden in Finland worden ingezet, zullen wij  . . . . . . . . . .

Bron:  PAP, Reuters, NATO, The Guardian, Lees hier verder . . . . . polskieradio.pl by (pm/gs) . . . . . . . . English