Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Gat in de onderzeese pijpleiding tussen Finland en Estland

Gestart door Pieszyce, 9 oktober 2023, 19:59

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Gat in de onderzeese pijpleiding tussen Finland en Estland
Energie-alarm in de Oostzee


energiezekerheid
9 oktober 2023
Andrzej Kublik

Op de drempel van de winter werd de Balticconnector onderzeese pijpleiding tussen Finland en Estland afgesloten vanwege een gaslek. Dit gebeurde kort na de verjaardag van de schade aan de Nord Stream Baltische gaspijpleidingen van Rusland naar Duitsland.

De kwestie van de veiligheid van offshore energie-infrastructuur trekt opnieuw de aandacht van de landen rond de Oostzee.

De Balticconnector, een onderzeese gaspijpleiding die Finland en Estland met elkaar verbindt, werd zondag uit bedrijf genomen, meldden Gasgrid Finland en Elering, de bedrijven die de pijpleidingen in Finland en Estland beheren. Volgens hun communiqués werd deze beslissing genomen toen zondag rond 2 uur 's nachts een ongewone drukval in de pijpleiding werd gemeld, wat duidt op een lek in de installatie.

Bron:  wyborcza.biz przez Andrzej Kublik        język po Polsku

Pieszyce


Wéér een lek in een gaspijpleiding, Finland vermoedt 'activiteit van buitenaf'

Door Noémi van de Pol

10 okt 2023

Een zondag ontdekt gat in een gaspijpleiding tussen Finland en Estland is volgens de Finse president Sauli Niinistö waarschijnlijk het gevolg van "activiteit van buitenaf". Hij benadrukt dat de oorzaak van het lek nog onduidelijk is.

De pijplijn ligt in de Oostzee, tussen Finland en Estland in. Beide landen doen nog onderzoek naar het lek. Volgens de Finnen raakte behalve de pijpleiding ook een telecomkabel beschadigd.

Op verschillende mediakanalen werd al gespeculeerd dat er mogelijk sabotage in het spel is, omdat de berichten doen denken aan de explosies bij de Nord Stream-gaspijpleidingen van vorig jaar. Wie daarachter zat, is nog altijd niet opgehelderd.

De Nord Stream-leidingen verbinden Rusland met Duitsland, maar de enige in gebruik genomen leiding was op het moment van de explosies al dichtgedraaid door de Russen.

Fins energienetwerk is stabiel

Finland gebruikt relatief weinig aardgas. Het is goed voor ongeveer 5 procent van het totale energieverbruik van het land. De beschadigde gaspijpleiding is sinds vorig jaar de enige pijpleiding waarmee Finland gas kan impo . . . . . . .

Bron:    Lees hier verder . . . . . .

Pieszyce


Jessica Berlin          @berlin_bridge

The #Balticconnector gas pipeline between Finland & Estonia was closed on Sun due to a leak. Sources now indicate possible sabotage. Russian survey vessel Sibiryakov was observed conducting "underwater activities" in the area in Jun, Aug & Sept. gov press conference this pm

De #Balticconnector -gasleiding tussen Finland en Estland was op zondag gesloten vanwege een lek. Bronnen wijzen nu op mogelijke sabotage. Het Russische onderzoeksschip Sibiryakov werd geobserveerd tijdens het uitvoeren van "onderwateractiviteiten" in het gebied in juni, augustus en september. persconferentie van de overheid deze middag

Tomi        @TallbarFIN

Same Russian ship has been confirmed to have operated on both Nord Stream and the Baltic Connector pipelines before their destruction. It is the Sibiryakov marine research vessel of the Russian Baltic Sea Fleet. Should be sunk when seen again.

Er is bevestigd dat hetzelfde Russische schip zowel op de Nord Stream- als op de Baltic Connector-pijpleidingen heeft geopereerd vóór hun vernietiging. Het is het marine onderzoeksschip Sibiryakov van de Russische Oostzeevloot. Moet tot zinken worden gebracht als je hem weer ziet.Bobal

Wow, dat mannetje op de foto is echt een wetenschappelijk onderzoeker ;D ......