Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Gearresteerde Duitse inlichtingenofficier zou HIMARS- en IRIS-T-locaties in . .

Gestart door Pieszyce, 19 februari 2023, 17:06

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Gearresteerde Duitse inlichtingenofficier zou HIMARS- en IRIS-T-locaties in Oekraïne lekken naar Moskou
Aldus Der Spiegel


17 februari 2023, 16:47

Een vermoedelijke spion van de Duitse federale inlichtingendienst BND was van plan de locaties van HIMARS-raketsystemen en IRIS-T-luchtverdediging in Oekraïne bekend te maken aan de Russische veiligheidsdienst FSB, zo meldde het Duitse nieuwsblad Der Spiegel op 17 februari.

De publicatie schrijft dat de FSB vorig najaar heeft geprobeerd gegevens over de locatie van Oekraïense artillerie en luchtverdediging te verkrijgen via een medewerker van de Duitse federale inlichtingendienst, genaamd Carsten L., die later werd gearresteerd.

Volgens het onderzoek zou de BND-functionaris de FSB GPS-gegevens verstrekken over de door Washington geleverde HIMARS-raketsystemen en het door Berlijn geleverde IRIS-T-luchtverdedigingssysteem.

"Mensen die bekend zijn met de zaak zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat dergelijke gegevens kunnen zijn gelekt", schrijft de krant.

Der Spiegel meldt dat de spion een "bedrag van zes cijfers" werd geboden voor het verstrekken van informatie.

In december werd in Duitsland een buitenlandse inlichtingenagent gearresteerd die ervan werd verdacht staatsgeheimen aan Rusland door te geven.

De arrestant, die volgens de media Carsten L. heet, wordt verdacht van verraad.

Bron:  english.nv.ua