Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Hoe Viktor Orbán zijn beste vrienden in Europa boos maakte

Gestart door Pieszyce, 19 mei 2023, 23:59

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Hoe Viktor Orbán zijn beste vrienden in Europa boos maakte

Galavits Patrik, Panyi Szabolcs
15 mei 2023

De nieuw gekozen Hongaarse president Katalin Novák probeerde haar beste beentje voor te zetten tijdens haar eerste officiële buitenlandse bezoek aan Warschau in mei 2022. Ze droeg een van Polen's nationale kleuren, rood, en slaagde erin om niet alleen een ontmoeting te regelen met president Andrzej Duda, maar ook met premier Mateusz Morawiecki, die meer direct betrokken is bij de dagelijkse politieke werking van het land.

Novák ging naar Warschau op de missie om de Hongaars-Poolse betrekkingen, die in gevaar waren door de oorlog in Oekraïne, te helen. De Poolse leiding, voorheen de naaste Europese bondgenoot van Viktor Orbán, was boos over de onwil van de Hongaarse regering om een duidelijk standpunt in te nemen over de Russische inval in Oekraïne. Hongarije stemde voor alle EU-sancties tegen Rusland, maar uitte tegelijkertijd felle kritiek.

Met zo'n geschiedenis had de Hongaarse leiding hoge verwachtingen van Novák. Het plan was dat de nieuwe president gebaren zou maken, de Russische agressie zou veroordelen en zo, zoals een Hongaarse bron die bij de voorbereidingen van het bezoek betrokken was het uitdrukte, "het beeld dat zal worden overgebracht aan Moraw . . . . . . . . . . . . .

Bron: Lees hier verder . . . . direkt36.hu by Galavits Patrik, Panyi Szabolcs  . . . . . . English