Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Litouwse boeren sluiten zich niet aan bij Polen

Gestart door Pieszyce, 29 februari 2024, 00:29

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Litouwse boeren sluiten zich niet aan bij Polen
"We zullen de grens niet blokkeren"

 
26 februari 2024
 
De voorzitter van de Litouwse Vereniging van Graanproducenten, Auszrys Macijauskas, heeft aangekondigd dat Litouwse boeren zich niet zullen aansluiten bij het aangekondigde protest van Poolse boeren en de grootste grensovergang tussen de twee landen, Kalwaria-Budzisko, niet zullen blokkeren.

Waarom dit belangrijk is

Op 1 maart kondigen Poolse boeren een blokkade van de Pools-Litouwse grens aan en sluiten niet uit dat Litouwse boeren zich bij het protest zullen aansluiten. Ze rechtvaardigen hun besluit om actie te ondernemen met het zogenaamde graancarrouselsysteem, waarbij Oekraïens graan de provincies Lubelskie of Podkarpackie binnenkomt als doorvoer door Polen, vervolgens naar Litouwen gaat en na het passeren van de grens niet meer gevolgd wordt door de Poolse diensten. De auto met het graan keert dan terug naar de grens en verandert de documenten, waarna de lading EU-goederen worden die vrij Polen binnenkomen.

Litouwse boeren zullen de grens niet blokkeren

De blokkade van de Pools-Litouwse grensovergang in verband met de doorvoer van Oekraïens graan zal naar verwachting vrijdag beginnen en een week duren.

- Litouwse boeren hebben het Oekraïense graan niet geblokkeerd, blokkeren het niet en zijn ook niet van plan het te blokkeren. [...] We zien het probleem, maar we begrijpen de situatie van de Oekraïense boeren," zei Macijauskas in een interview met de Litouwse publieke radio LRT.

De voorzitter van de Vereniging van Graanproducenten gaf toe dat er een probleem is met de controle op Oekraïens graan, dat door de regering moet worden opgelost, maar benadrukte dat "het grotere probleem voor Litouwse boeren Russisch graan is".

NATK

Bron:    wiadomosci.onet.pl przez NATK        język o polsku