Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Media: sinds vrijdag is niet bekend wat er met Loekasjenko gebeurt

Gestart door Pieszyce, 21 februari 2023, 01:49

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Media: sinds vrijdag is niet bekend wat er met Loekasjenko gebeurt
Die dag bezocht hij Poetin in de buurt van Moskou


18 februari 2023
Autor: ks / prpb

Vrijdag vond in de buurt van Moskou een ontmoeting plaats tussen Alyaksandr Loekasjenko en Vladimir Poetin. Na het gesprek tussen de leiders van Belarus en Rusland werden geen verklaringen afgelegd, merkten onafhankelijke Belarussische media zaterdag op. Sinds vrijdag is het onduidelijk wat er met Loekasjenko aan de hand is, schrijft het portaal Nasha Niva op zijn beurt.

De portaalsite Nasha Niva merkt op dat de ontmoeting van vrijdag begon met een grap van Loekasjenko met de subtekst dat hij niet uit eigen beweging naar Rusland was gekomen. Toen Poetin hem bedankte voor zijn komst, antwoordde Loekasjenko: - Alsof ik het daar niet mee eens ben.

Voorlopig hebben noch de Russische, noch de Belarussische kant gemeld waarmee de gesprekken zijn geëindigd.

De laatste informatie hierover betrof het officiële deel van de bijeenkomst.

Onze Niva schreef dat het vliegtuig waarmee Loekasjenko naar Poetin vloog zaterdag rond 14 uur plaatselijke tijd uit Moskou vertrok en in de Russische regio Tver landde. Het is niet bekend of Loekasjenko aan boord was.

ISW: Rusland zal delen van de Belarussische defensie-industrie opnemen in zijn operaties

Het Kremlin zal waarschijnlijk elementen van de Belarussische defensie-industrie betrekken bij zijn inspanningen om het Russische leger uit te rusten ter ondersteuning van een langdurige oorlog met Oekraïne, oordeelt het in de VS gevestigde Institute for the Study of War (ISW) in een recent rapport.

Analisten wijzen erop dat Alyaksandr Loekasjenko op 17 februari tijdens een ontmoeting met Vladimir Poetin in Moskou verklaarde dat de Belarussische industrie klaar was om Su-25 vliegtuigen voor het Russische leger te produceren. Loekasjenko zei ook dat de staatsautomobielfabriek van Minsk begonnen was met de productie van onderdelen ter ondersteuning van de Russische KAMAZ-vrachtwagenfabriek. Loekasjenko verklaarde ook bereid te zijn Rusland te steunen bij de productie van elektronische componenten die de westerse invoer kunnen vervangen die door de sancties verloren is gegaan.

Volgens analisten van het Amerikaanse centrum zijn extra Su-25's en vrachtwagenonderdelen "geen essentieel materiaal voor het succes van de Russische oorlogsinspanning op lange termijn".

Volgens het ISW kan het Kremlin, ongeacht de verklaringen van Loekasjenko, "Belarussische fabrieken opeisen en ze reorganiseren om de militaire uitrusting te produceren die het Russische leger nodig heeft". Het centrum wijst erop dat het Russische leger begonnen is Wit-Russische oefenterreinen en specialisten daar te gebruiken om gemobiliseerde Russen op te leiden om zijn verslechterde capaciteiten te compenseren.

"Het Kremlin lijkt op soortgelijke wijze elementen van de Belrussische defensie-industrie te willen opnemen om zijn eigen productie te stimuleren op een moment dat Poetin probeert de Russische defensie-industrie nieuw leven in te blazen ter ondersteuning van de langdurige oorlog met Oekraïne", oordeelt de Amerikaanse denktank.

Autor: ks / prpb
Bron:: PAP,  ks / prpb       jézyk po Polsku