Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Orban over 'arme Oekraïners': "Ze zullen de oorlog niet winnen"

Gestart door Pieszyce, 26 mei 2023, 01:12

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Orban over 'arme Oekraïners': "Ze zullen de oorlog niet winnen"
Er is een reactie van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken


oprac. Katarzyna Rochowicz
23 mei 2023   
 
- De militaire inspanningen van Oekraïne zijn gedoemd te mislukken, en het sturen van verdere hulp zal alleen tot meer slachtoffers leiden, aldus Viktor Orban, die inschatte dat Oekraïne de oorlog niet zal winnen. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken verwees naar de woorden van de premier en verklaarde onder meer dat "het hoofd van de Hongaarse regering de verantwoordelijkheid voor de agressie tegen Oekraïne van Rusland heeft afgepakt".

Volgens het Centrum voor Oosterse Studies "blokkeert de Hongaarse regering de uitbetaling aan de EU-lidstaten van de volgende tranche (500 miljoen euro) uit de Europese Vredesfaciliteit (EPF), die de door EU-landen aan Kiev verleende militaire steun vergoedt". Deze informatie werd bevestigd door de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó, die verklaarde dat "Boedapest noch een nieuwe terugbetaling van militaire steun aan Oekraïne uit de EPF, noch het elfde pakket EU-sancties tegen Rusland zal steunen".

Hongaarse premier: Al onze harten zijn bij de Oekraïners, maar het sturen van verdere hulp zal alleen maar leiden tot meer slachtoffers

Viktor Orban rechtvaardigde het besluit en de terughoudendheid van Hongarije om Oekraïne te helpen door te stellen dat "Oekraïne niet in staat is om de invasie van Rusland af te slaan". In een interview met Bloomberg op het Qatar Economic Forum stelde Orban dat de militaire inspanningen van Oekraïne "gedoemd zijn te mislukken, en het sturen van verdere hulp zal alleen maar leiden tot meer slachtoffers". - Emotioneel gezien is het tragisch, al onze harten zijn bij de Oekraïners," zei de Hongaarse premier.

    Kijkend naar de realiteit, de aantallen, de omgeving, het feit dat de NAVO niet bereid is troepen te sturen, is het duidelijk dat de arme Oekraïners op het slagveld geen schijn van kans maken. Dit is mijn standpunt

- voegde Orban eraan toe, zoals geciteerd door AlJazeera.

De Hongaarse leider herhaalde ook zijn oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, een standpunt dat door critici wordt ontkend als een oproep tot overgave van Oekraïne, aldus Bloomberg. Orban verklaarde ook dat de gevechten alleen kunnen eindigen als Moskou een akkoord bereikt met Washington.

Oekraïens Ministerie van Buitenlandse Zaken: "Het hoofd van de Hongaarse regering heeft de verantwoordelijkheid voor de agressie tegen Oekraïne van Rusland afgepakt".

Woordvoerder Oleg Nikolenko van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zei in reactie op de woorden van de Hongaarse leider dat "Oekraïne zal vechten tot de volledige bevrijding van zijn gebieden". Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de uitspraken van de Hongaarse premier worden gesteund door het Kremlin. "De Hongaarse premier Viktor Orban zei in zijn commentaar op de agressie van Rusland tegen Oekraïne dat het niet uitmaakt wie wie is binnengevallen. Hij is ervan overtuigd dat Oekraïne de oorlog niet zal kunnen winnen. Het Kremlin zou zich moeten verheugen: het hoofd van de Hongaarse regering heeft de verantwoordelijkheid voor de agressie tegen Oekraïne bij Rusland weggehaald," schreef Nikolenko. - schreef Nikolenko.

Hij herinnerde eraan dat dezelfde Europese politici vorig jaar beweerden dat Oekraïne geen kans had om langer dan 72 uur stand te houden. "Ze hadden het toen mis en ze hebben het nu mis. (...) De Oekraïners zullen blijven vechten totdat hun grondgebied volledig is bevrijd van de Russische bezetting. Dit is de enige manier om de vrede in Oekraïne te herstellen en de veiligheid van heel Europa te garanderen"- aldus de woordvoerder. - aldus de woordvoerder.

Bron:  wiadomosci.gazeta.pl przez Katarzyna Rochowicz        język po Polsku

Pieszyce



Laatste Nieuws:


Men probeert vandaag in Brussel Hongarije het roulerende voorzitterschap te ontnemen vanwege vele malen insubordinatie, en het in gevaar brengen van Oekraïne.  >:(

Ik weet niet hoe het voor jullie is, maar voor mij volledig te begrijpen, ze mogen van mijn Hongarije naar huis sturen, dus uit de EU, niets anders dan problemen met dat land.