Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Premier Marin op bijeenkomst Europese Raad

Gestart door Pieszyce, 26 maart 2023, 21:11

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Premier Marin op bijeenkomst Europese Raad
Oekraïne vecht voor het internationale op regels gebaseerde systeem


Government Communications Department
Gepubliceerd in English op 24 maart 2023   
Persbericht


Photo: EU Council

De Europese Raad besprak tijdens haar bijeenkomst op 23 november de steun van de EU aan Oekraïne en de wereldwijde gevolgen van de oorlog. Bij de bijeenkomst waren ook aanwezig VN-secretaris-generaal António Guterres en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, van wie de laatste zich via een videoconferentie bij de EU-leiders voegde. Het tweede hoofdthema van de dag was de versterking van het concurrentievermogen van Europa op lange termijn.

Volgens premier Sanna Marin moeten Europa en zijn partners de internationale gemeenschap, en met name het Zuiden, ervan overtuigen dat steun aan Oekraïne neerkomt op het verdedigen van het op regels gebaseerde internationale systeem.

Het militaire succes van Oekraïne is een voorwaarde voor een rechtvaardige vrede, benadrukte de premier. Het huidige niveau van steun is niet voldoende; de EU moet ook meer zware wapens aan Oekraïne leveren.

"Europa moet op deze uitdaging kunnen reageren. Het is ook belangrijk om snel een oplossing te vinden voor het vergroten van de capaciteit van onze defensie-industrie", aldus premier Marin.

 In haar conclusies over Oekraïne verwelkomt de Europese Raad het besluit van de Raad van de Europese Unie over de dringende levering van grond-grond- en artilleriemunitie aan Oekraïne en over de gezamenlijke aanschaf van munitie.

"Naast deze besluiten is het voor onze steun op lange termijn van essentieel belang dat wij de totale financiering van de Europese Vredesfaciliteit met 3,5 miljard euro verhogen", aldus de premier.

De Europese Raad besprak ook het aanhoudingsbevel dat het Internationaal Strafhof tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd en benadrukte het belang van strengere sancties, de effectieve uitvoering ervan en het voorkomen en tegengaan van ontduiking ervan.

Volgens premier Marin moeten de inspanningen om de druk en de sancties tegen Rusland en de actoren die dat land steunen, op te voeren, worden voortgezet. De gedwongen overbrenging van burgers en met name kinderen naar Rusland is een oorlogsmisdaad, en de sancties moeten gericht zijn tegen de verantwoordelijken.

In de discussie over concurrentievermogen en economie merkte de premier op dat de EU alleen wereldleider kan worden door gebruik te maken van haar sterke punten, zoals een goed functionerende en werkelijk concurrerende interne markt. De premier benadrukte ook het strategische belang van een open en op regels gebaseerde internationale handel in de huidige geopolitieke en economische situatie.

Andere belangrijke thema's voor Finland in de conclusies zijn onder meer het in de voorhoede blijven bij het gebruik van digitale oplossingen, zoals kunstmatige intelligentie, kwantumcomputers, micro-elektronica en 6G, en het benutten van de kansen die de circulaire economie en de bio-economie bieden.

Na de Europese Raad op vrijdag 24 maart komen de leiders van de eurozone bijeen voor een Eurotop over de economische situatie in de eurozone en over beleidscoördinatie.

Bron:    valtioneuvosto.fi . . . . . English

PieszyceEen geweldige vrouw Sanna Marin, niet bang voor die kleine man op hoge hakken,
zegt waar het op staat en steunt Oekraïne voor 200%, geweldig mens.  :)