Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Russische olieaanvoer naar EU via zuidelijke Druzhba stijgt met 16% in juni

Gestart door Pieszyce, 10 juni 2023, 23:50

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Russische olieaanvoer naar EU via zuidelijke Druzhba stijgt met 16% in juni

Reuters
7 juni 2023

MOSKOU, 7 juni (Reuters) - De Russische aanvoer van ruwe olie uit de Oeral naar de Europese Unie (EU) via de zuidelijke Druzhba-pijpleiding zal in juni met 16% toenemen ten opzichte van mei, omdat raffinaderijen in de EU meer olie proberen te bemachtigen uit vrees voor onderbrekingen in de doorvoer via Oekraïne, aldus twee bronnen.

De olieaanvoer via Russische pijpleidingen naar Europa is uitgesloten van een EU-embargo, maar de route loopt door Oekraïne en staat onder voortdurend risico van onderbrekingen sinds Rusland vorig jaar duizenden troepen naar Oekraïne stuurde in wat Moskou een "speciale militaire operatie" noemt.

De zuidelijke tak van de Druzhba-pijpleiding bevoorraadt Hongarije, Slowakije en Tsjechië.

Het Hongaarse MOL (MOLB.BU), de belangrijkste afnemer van ruwe olie uit het Oeralgebied in Hongarije en Slowakije, zal in juni naar verwachting ongeveer 900.000 ton olie uit het Oeralgebied afnemen via Druzhba, tegeno. . . . . . . . . . . . .

Bron:  Lees hier verder . . . . . Reuters.com . . . . . English

Pieszyce


Russische olie, Oekraïens bloed.
Activisten herinnerden Unipetrol eraan wat samenwerking met het regime van Poetin betekent[/size]

FORUM 24
Domácí
6 juni  2023

Op dinsdag organiseerde de Kaputin-groep, in samenwerking met het initiatief NEE tegen Russische olie, een happening onder de naam Russische olie = Oekraïens bloed. De groep wilde de aandacht vestigen op het feit dat in de afgelopen maanden, ondanks de misdaden van Rusland tegen Oekraïne, de Russische olie-import naar Tsjechië met wel 65% is toegenomen.

"We verwelkomen de stappen van de regering om de invoer van Russisch gas te vervangen en de capaciteit voor de invoer van niet-Russische olie te vergroten. Maar we begrijpen niet waarom de regering en de ambtenaren van Orlen Unipetrol de toename van de Russische olie-import in de afgelopen maanden hebben toegestaan. We accepteren niet het argument dat deze olie goedkoper is - het dekt nog steeds Russische belastinginkomsten, die worden gebruikt om de oorlog te bevorderen," aldus vertegenwoordigers van beide initiatieven.

"In de publieke opinie wordt herhaaldelijk gesproken over de vervanging van Russische olie zodra de versterking van de TAL-pijpleiding in 2024 is voltooid. Maar er wordt veel minder gesproken over het feit dat we de import van Russische olie nu al met 30% zouden kunnen en moeten verminderen, in plaats van de aankopen te verdubbelen. Het is ook weinig bekend dat sommige Duitse raffinaderijen niet eens op volle capaciteit produceren omdat Duitsland en ook Polen al volledig zijn gestopt met het verwerken van Russische olie. Wij, aan de andere kant, verhogen zelfs de Russische olie - maar om sancties effect te laten hebben, moeten ze zo snel en zo streng mogelijk zijn," luidt de verklaring. Over dit onderwerp is ook een petitie gestart aan de minister van Industrie en Handel Jozef Sikel.

Half mei vestigden activisten van de Kaputin-groep de aandacht op de voortdurende agressie van Rusland in Oekraïne door een spandoek op te hangen aan een huis dat toebehoort aan de familie van een Russische wapenhandelaar. Ze riepen op tot inbeslagname van het huis en deden een beroep op de Tsjechische autoriteiten om consequenter sancties toe te passen tegen het Russische leiderschap. De actie werd ook gesteund door senator Marek Hilšer, die een brief stuurde naar premier Petr Fiala (ODS) en minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavský (Piraten) waarin hij opriep tot het toepassen van sancties.

Bron:    forum24.cz     Tsjechies