Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Verontrustende berichten over Hongarije

Gestart door Pieszyce, 23 februari 2023, 01:27

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Verontrustende berichten over Hongarije
"Het is een land dat zich al in de marge van de Europese Unie bevindt".


Andrzej Stankiewicz, Natalia Durman
22 februari 2023

- We zien een volledige opkomst. De Hongaren zitten al op het ezelsbankje. We moeten er als Poolse politici veel aan doen om in de huidige Europese Unie niet met Hongarije geassocieerd te worden. Het is een land dat zich al in de marge van de Unie bevindt," zei Grzegorz Schetyna, voormalig hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken en politicus van het Burgerplatform, op Onet Opinions. Dit is een reactie op berichten dat de Hongaarse premier Viktor Orban een voorstel van de Baltische staten, waaronder Polen, voor nieuwe sancties die familieleden en de entourage van de rijkste mensen in Rusland zouden treffen, zou kunnen torpederen.

Volgens de huidige regels kan de EU de tegoeden van oligarchen bevriezen en een visumverbod opleggen aan "belangrijke zakenlieden die in Rusland actief zijn". Litouwen, Letland, Estland en Polen willen deze definitie nu uitbreiden. Volgens hun voorstel zouden de sancties worden uitgebreid tot "leden van de directe familie van Russische zakenlieden en andere personen die enig voordeel halen uit hun kennissen".

Uit ontwerpdocumenten die door journalisten van POLITICO zijn ingezien, blijkt dat nog eens 96 personen aan het volgende EU-sanctiepakket kunnen worden toegevoegd. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om de ex-vrouw van de Russische president Vladimir Poetin, Lyudmila Ocheretna, wier dochters zijn gesanctioneerd maar zijzelf niet, en om andere leden van de entourage van de oligarchen.

Het einde van de Warschau-Boedapest alliantie? "Absoluut ja".

- Dit zijn verontrustende accenten. We horen over de afstand tot het sanctiebeleid, de afstand in de relatie tussen Hongarije en de oorlog in Oekraïne. De steun voor Oekraïne is niet eenduidig - zowel op het niveau van verbaal beleid als, zoals we horen, in vergaderingen", aldus Schetyna op Onet Opinions.

- Dit is iets ongehoords, het is een zeer triest verhaal van een persoon die, zo lijkt mij, nog steeds een slechte invloed zal hebben op wat er in Europa gebeurt.Het is een duidelijke breuk in het Europese beleid ten opzichte van Rusland. Het is niet alleen de kwestie van de sancties, het is het ondermijnen van de essentie ervan, het hele verhaal dat we vandaag horen in Hongarije, waarbij alle redenen voor de economische ramp die zich in Hongarije voordoet op de oorlog worden afgeschoven. Het lijkt mij dat dit een beleid is dat op een dood spoor zit," oordeelde hij.

Is dit het einde van de Warschau-Boedapest alliantie? - Absoluut wel. Ik denk dat er geen berekening is. Einde. De Hongaren zullen met geen enkele hoofdstad in Europa op een normale, open, subjectieve manier samenwerken. Dat is niet langer mogelijk. Tenzij het Minsk of Moskou is," besloot Schetyna.

Andrzej Stankiewicz Dziennikarz Onetu

Bron:   Onet.pl przez Andrzej Stankiewicz      język po polsku