Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Berlijn staat export van Duitse tanks naar Oekraïne niet toe, tenzij VS eigen

Gestart door Pieszyce, 19 januari 2023, 21:24

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Berlijn staat export van Duitse tanks naar Oekraïne niet toe, tenzij VS eigen tanks stuurt

Bondgenoten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie hebben meer dan 2.000 Leopard tanks van Duitse makelij.

Bojan Pancevski en Elena Cherney
18 januari 2023

BERLIJN-Duitsland zal niet toestaan dat bondgenoten tanks van Duitse makelij naar Oekraïne sturen om het land te helpen bij zijn verdediging tegen Rusland, noch zal het zijn eigen systemen sturen tenzij de VS ermee instemt gevechtstanks van Amerikaanse makelij te sturen, aldus hoge Duitse ambtenaren op woensdag.

Bondgenoten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie hebben meer dan 2.000 Leopard-tanks van Duitse makelij, die volgens het in Londen gevestigde International Institute for Strategic Studies tot de meest geavanceerde ter wereld behoren.

Verschillende Europese regeringen, waaronder Polen, Finland en Denemarken, hebben gezegd dat zij bereid zijn Duitse tanks naar Oekraïne te sturen als zij daarvoor toestem . . . . . . . . .

Betaalmuur

Bron:  wsj.com  English

Pieszyce


Weer zo'n typische Duitse regel.

Als land mag je Leopards 2 kopen, maar als je ze in wil zetten om de verdediging van een ander land te versterken, ben je verplicht toestemming te vragen aan Duitsland.

Een totaal bezopen regel, want als ik als land tanks koop, en ze betaal, zijn ze mijn eigendom en als de Duitsers eisen dat we toestemming vragen als we ze bijvoorbeeld in willen zetten in Griekenland, dan kan Duitsland ze in hun ar*** steken.

Alleen om deze reden is het al zinvol, nooit van één land afhankelijk te zijn en zeker niet met zulke onzinnige regels.

Stel Zweden verkoopt de Saab gevechtsvliegtuigen, mooi toch, ja, maar je mag er alleen mee schieten op een ander als je toestemming hebt.

Olaf Scholz moet zich kapot schamen, de meeste Duitse intelligentsia zijn voor levering, ja zelfs zij die expert zijn in vredesvraagstukken, maar een huidige Marxist houdt het tegen.

Mijn antwoord hebben ze al. Wanneer Duitsland ooit in een catastrofe komt, van wat voor aard dan ook, van mij geen stuiver, mogen ze het ook zelf uitzoeken met hun geweren die vastlopen als er 20 kogels mee geschoten zijn.

Scholz is de vriend van Putin en hij laat dat merken, en zo zijn er meer waar hij bang voor is, zie post . . . . . . . .   https://polenforum.nl/forum-over-polen/index.php/topic,1405.0.html

Pieszyce

Als Duitsland echt van zijn geschiedenis heeft geleerd, zal het tanks sturen om Oekraïne te verdedigen

18 januari 2023
Timothy Garton Ash

Hoewel velen steun hebben toegezegd, heeft Duitsland een unieke historische verantwoordelijkheid tegenover Zelenskiy en zijn volk. Het kan zich er niet aan onttrekken

Duitsland heeft een unieke historische verantwoordelijkheid om een vrij en soeverein Oekraïne te helpen verdedigen. De centrale macht van Europa is ook bij uitstek geschikt om een groter Europees antwoord te formuleren dat een einde maakt aan de misdadige terreuroorlog van Vladimir Poetin op een manier die toekomstige agressie rond plaatsen als Taiwan afschrikt.

Als een signaal van strategische intentie om deze dubbele verplichting na te komen, uit het verleden en voor de toekomst, zou de Berlijnse regering tijdens de bijeenkomst van de contactgroep voor defensie van Oekraïne in het Duitse Ramstein aanstaande vrijdag moeten toezeggen landen als Polen en Finland niet alleen toe te staan Leopard 2-tanks van Duitse makelij naar Oekraïne te sturen, maar dit ook zelf te doen, in een gecoördineerde Europese actie. Noem het het Europese Leopard plan.

De historische verantwoordelijkheid van Duitsland komt in drie ongelijke stappen. Tachtig jaar geleden voerde nazi-Duitsland zelf een terreuroorlog op ditzelfde Oekraïense grondgebied: dezelfde steden en dorpen waren er het slachtoffer van als nu van Rusland, en soms zelfs dezelfde mensen.

Boris Romanchenko bijvoorbeeld, een overlevende van vier nazi-concentratiekampen, werd in Kharkiv door een Russische raket gedood. Geen enkele historische vergelijking is exact, maar de poging van Poetin om het onafhankelijke bestaan van een buurland te vernietigen, met oorlogsmisdaden, genocidale acties en relativering . . . . . . .

Bron:  Lees hier verder . . . . . .  theguardian.com by Timothy Garton Ash . . . . .English

Pieszyce


Timothy Snyder  @TimothyDSnyder

"It's worth noting that Germany has a formidable defence industry that has very profitably exported lethal equipment to some quite dubious regimes around the world. So why not send it to defend a European democracy against the new Hitler?"
 
"Het is vermeldenswaard dat Duitsland een formidabele defensie-industrie heeft die op zeer winstgevende wijze dodelijk materieel heeft geëxporteerd naar een aantal nogal dubieuze regimes over de hele wereld. Dus waarom zou u het niet sturen om een Europese democratie te verdedigen tegen de nieuwe Hitler?"

Pieszyce


"Het zal moeilijk worden voor Duitsland om het vertrouwen terug te winnen"

19 januari  2023 

Het Poolse dagblad Rzeczpospolita heeft een hoofdartikel gepubliceerd waarin wordt gesuggereerd dat de traagheid van Duitsland in zijn reactie op de invasie van Rusland in Oekraïne kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen op lange termijn.

Michał Szułdrzyński heeft een hoofdartikel geschreven voor het Poolse dagblad Rzeczpospolita, waarin hij suggereert dat het moeilijk zal zijn voor Duitsland om het vertrouwen terug te winnen na het "trauma" van Oekraïne en de inadequate Duitse reactie.

Hij schrijft:

"Olaf Scholz heeft benadrukt dat hij niet wil dat Duitsland plotseling de positie inneemt van geïsoleerd leider van de steuninspanningen voor Oekraïne. Maar hij is er niet in geslaagd een isolement te vermijden. Hij is geïsoleerd in zijn verzet tegen steun aan Oekraïne."

In september 2022 berichtten wij over een soortgelijke mening van Europarlementariër Ryszard Legutko. Legutko benadrukte zijn steun voor het basisidee van Europese integratie, maar zei dat de huidige opzet waarbij Frankrijk en Duitsland de hoofdrol spelen niet werkt.

In november zei de Finse premier Sanna Marin dat de Europese Unie gehoor had moeten geven aan de waarschuwingen van Polen en de Baltische republieken tegen nauwe samenwerking met Rusland.

Bron: www.rp.pl, Radio Poland, polskieradio.pl by pt     English

Pieszyce


"De geschiedenis kijkt toe en Duitsland is net gezakt voor de test"

21 januari 2023 
 
Marie-Agnes Strack-Zimmermann, voorzitter van de defensiecommissie van de Duitse Bondsdag, heeft harde kritiek geuit op het verzet van Duitsland tegen volledige steun aan Oekraïne.

De Duitse voorzitter van de defensiecommissie van de Bondsdag heeft op de Duitse zender ZDF haar ongenoegen geuit over het gebrek aan vooruitgang in de Duitse steun voor de oorlogsinspanningen van Oekraïne.

"We zouden onze partners ten minste groen licht kunnen geven als gebaar", zei ze, verwijzend naar het Duitse verzet tegen de levering van in Duitsland vervaardigde Leopard-tanks. Duitse instemming met de levering van Leopards kan formeel of praktisch vereist zijn, hoewel dit door Poolse leiders in twijfel is getrokken.

Strack-Zimmermann bekritiseerde de communicatie van kanselier Scholz in deze kwestie als een "ramp" en benadrukte dat het Duitse volk vierkant achter Oekraïne staat.

Ze vatte haar kritiek als volgt samen: "De geschiedenis kijkt toe en Duitsland is zojuist gezakt voor de test."

Bronnen: PAP, Radio Polen by pt English

Pieszyce


Hoofd van het Pentagon: "Wij oefenen volledige druk uit om aan de eisen van Oekraïne te voldoen"

21.01.2023 13:00

Lloyd Austin, de Amerikaanse minister van Defensie, heeft gezegd dat "wij" "volledige druk" uitoefenen om ervoor te zorgen dat Oekraïne wordt voorzien van tanks en pantservoertuigen volgens de eisen van de oorlog. 

De minister van Defensie legde de verklaring af na de vergadering van de contactgroep voor defensie van Oekraïne op de Amerikaanse luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein.

Austin zei dat de bondgenoten van Oekraïne "de zelfverdediging van Oekraïne zullen steunen zolang dat nodig is". "We moeten ons momentum en onze vastberadenheid behouden," vervolgde hij; "We moeten nog dieper graven."

Austin probeerde breuken tussen bondgenoten te helen door het belang van Leopard-tanks, die door Duits verzet zijn vertraagd, te verminderen. Hij zei dat succes in Oekraïne niet afhankelijk is van één enkel militair platform. Hij benadrukte ook dat Duitsland een "betrouwbare bondgenoot" blijft.

Bronnen: PAP, Washington Post,  polskieradio.pl by pt    English

Pieszyce


Polen heeft nog geen toestemming gevraagd om leopard's naar Oekraïne te sturen
maar bekritiseert Duitsland om zijn traagheid


Hans Von Der Burchard
23 januari 2023
 
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei dat Duitsland bereid was Polen toe te staan in Duitsland vervaardigde Leopard tanks naar Oekraïne te sturen, maar voegde eraan toe dat Warschau Berlijn nog niet om toestemming had gevraagd. "Als het ons gevraagd werd, zouden we niet in de weg staan," zei ze - verklaarde ze.

De verklaring van de leider van de Groene Partij, geïnterviewd door het Franse televisiestation LCI tijdens de Frans-Duitse top in Parijs, was een reactie op opmerkingen van premier Mateusz Morawiecki, die de laatste dagen de druk op Berlijn heeft opgevoerd door te zeggen dat Polen bereid is Leopards aan Kiev te leveren, waarvoor echter de toestemming van Duitsland nodig is.

Morawiecki suggereerde zelfs dat Warschau bereid was deze tanks te sturen zonder toestemming van Berlijn. Baerbock benadrukte echter dat "wij tot dusver niet door Polen om een dergelijke toestemming zijn gevraagd".

Duitse ambtenaren zijn de laatste dagen steeds meer gefrustreerd geraakt door wat zij zien als een "media blame game" van de kant van Polen.

Warschau heeft herhaaldelijk gesuggereerd dat Duitsland plannen belemmert om Leopard tanks naar Oekraïne te sturen, hoewel het erop lijkt dat de noodzakelijke aanvraag voor exportgoedkeuring nog niet is ingediend.

Duitsland treuzelt echter nog met de vraag of het bereid is zijn eigen Leopard-tanks naar Oekraïne te sturen, bijvoorbeeld als onderdeel van een bredere coalitie met Polen en andere landen zoals Finland en Denemarken.

Toen hem hier zondag tijdens een persconferentie in Parijs naar werd gevraagd, ontweek de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een duidelijk antwoord en benadrukte hij dat Berlijn nooit is gestopt Oekraïne te steunen met wapenleveranties en besluiten neemt in samenwerking met bondgenoten.

De Poolse premier Morawiecki zei zondag dat zijn land bereid was een "kleinere coalitie" te vormen om zonder Duitsland tanks naar Oekraïne te sturen.

De opmerkingen van Baerbock verhogen daarom ook de druk op Scholz om een duidelijker standpunt in te nemen over tanks - tenminste als het gaat om het verlenen van wederuitvoervergunningen aan derde landen.

Nadat vice-kanselier Robert Habeck, eveneens van de groene partij, eerder had gezegd dat Duitsland "niet in de weg mag staan" om dergelijke leveringen toe te staan, maakt een nog krachtiger verklaring van de minister van Buitenlandse Zaken het voor Scholz nog moeilijker om een ander standpunt in te nemen.

Oekraïne doet een beroep op Duitsland en andere westerse landen om moderne gevechtstanks van westerse makelij te leveren om een verwacht Russisch lente-offensief af te slaan.

Bron: Politico, wiadomosci.onet.pl przez Hans Von Der Burchard       język po Polsku