Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Blinken: Oekraïne heeft 50% van door Rusland bezet gebied heroverd

Gestart door Pieszyce, 25 juli 2023, 00:27

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Blinken: Oekraïne heeft 50% van door Rusland bezet gebied heroverd

23 juli 2023 

Oekraïense troepen hebben al ongeveer 50 procent heroverd van de gebieden die aanvankelijk door Russische troepen waren bezet, maar het tegenoffensief zal nog enkele maanden duren, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zondag.

"Het heeft al ongeveer 50 procent heroverd van wat aanvankelijk in beslag was genomen", zei Blinken zondag in een interview met CNN.

"Dit zijn nog relatief vroege dagen van het [Oekraïense red.] tegenoffensief. Het is zwaar," zei hij en voegde eraan toe: "Het zal zich niet in de komende week of twee weken afspelen. We kijken denk ik nog steeds naar enkele maanden."

Vorige maand werd president Volodymyr Zelensky geciteerd, die erkende dat de voortgang van het tegenoffensief tegen de Russische troepen "niet zo snel was als gewenst".

Oekraïne is er weliswaar in geslaagd om bepaalde dorpen in het zuiden en het gebied rond de verwoeste stad Bakhmut in het oosten terug te winnen, maar een belangrijke doorbraak tegen de zwaar versterkte Russische verdedigingslinies is nog niet bereikt.

Wat betreft de mogelijkheid dat Oekraïne F-16 gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij krijgt, sprak Blinken zijn vertrouwen uit dat dit zal gebeuren: "En het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat als ze dat doen, ze goed getraind zijn, de vliegtuigen kunnen onderhouden en ze op een slimme manier kunnen gebruiken."


Bron: Reuters,  polskieradio.pl by (ał)     English