Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Daarom wil de Wagner-baas koste wat het kost Soledar veroveren.

Gestart door Pieszyce, 13 januari 2023, 00:09

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Daarom wil de Wagner-baas koste wat het kost Soledar veroveren.

11 januari  2023

De Soledar-zoutmijnen zijn een complex tunnelsysteem van meer dan 200 kilometer lang onder het betwiste grondgebied.

Sven Ziegler Editor News
Bachmut en Soledar: Sinds enkele weken zijn de Oekraïense steden, die samen slechts ongeveer 85.000 inwoners tellen, plotseling het middelpunt van vijandelijkheden. Met zware verliezen proberen de Russische troepen de twee steden in te nemen.

In het stadje Soledar bij Bachmut zouden de strijders van de Russische huurlingentroep Wagner nu succes boeken. Zelfs de Oekraïense president Volodymyr Zelensky moest toegeven dat zijn troepen het moeilijk hebben om de stad in handen te houden. Uit het hart van de gevechten komen tegenstrijdige beweringen: Terwijl Rusland beweert de stad al veroverd te hebben, is Oekraïne het daar niet mee eens.

Alleen: Wat wil Wagner-baas Jevgeni Prigosjin, die geldt als een naaste vertrouweling van president Vladimir Poetin, eigenlijk met de 10.000 inwoners tellende stad?

Strategisch belangrijke stad

Volgens de deskundigen van de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) zouden de Wagner-troepen verschillende azen in hun mouw hebben, mochten ze de stad daadwerkelijk veroveren.

Enerzijds ligt Soledar aan een belangrijke verbindingsweg naar de nabijgelegen stad Slowjansk. Tot nu toe heeft het Oekraïense leger deze gebruikt om de troepen aan het Oostfront te bevoorraden. Indien de Russen er daadwerkelijk in slagen Soledar te veroveren, zouden zij ook de toegangsweg controleren - en een deel van de bevoorrading van de Oekraïense troepen kunnen afsnijden.

Bovendien zouden de Wagner-troepen in Soledar toegang hebben tot een gigantisch tunnelsysteem onder het gebied. Wagner-baas Prigoshin zelf maakt er geen geheim van dat hij absoluut de tunnels wil veroveren. Het is een "netwerk van ondergrondse steden" dat gebruikt zou kunnen worden om wapens op te slaan en als terugtocht voor troepen, schreef hij op Telegram. Een verovering zou "de kers op de taart" zijn, aldus Prigozchin.

In feite strekken de zout- en gipsmijnen zich uit over 200 kilometer in het hele gebied rond de twee betwiste steden. Inname zou de Russen in staat stellen Oekraïense stellingen van onderaf te torpederen en verder op te rukken naar Bakhmut. Omdat de tunnels meer dan 100 meter diep zijn, zijn ze ook goed beschermd tegen aanvallen van bovenaf.

Totale verovering niet aan de orde

Volgens het ISW zou Prigozhin met het zout uit de mijnen ook kolen kunnen maken. De Wagner-baas zou dus kunnen proberen om zout en gips te delven en zo geld te verdienen. Zo zou de oorlogskas van het Kremlin verder gevuld kunnen worden.

Volgens westerse deskundigen is Rusland echter nog ver verwijderd van een volledige verovering van de Donbass. Volgens Britse militaire deskundigen is het onwaarschijnlijk dat Rusland de komende weken een duurzame doorbraak zal zien. De Oekraïense verdedigingslinies zijn nog steeds "zeer stabiel", schrijft de Britse geheime dienst dinsdag in zijn situatierapport.

Bron:    switzerlandtimes.ch by Sven Ziegler    English

PieszyceHevige strijd om megatunnelnetwerk: hierom wil Rusland het hebben

10 januari 2023 

Een ondergronds netwerk van tunnels, grotten en kamers in een voormalige zoutmijn bij de Oost-Oekraïense stad Soledar
 is het middelpunt van bloedige gevechten. Wagner-baas Yevgeny Prigozhin noemt de mogelijke verovering ervan "de kers
op de taart". In deze video zie je waarom.Gangen van de oude Oekraïnese zoutmijnen, doet soms aan die in Polen denken.

VIDEO: Klik HIER

Bron: Lees verder . . . .