Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Duitsland ondermijnt Pools plan voor tankleveringscoalitie

Gestart door Pieszyce, 13 januari 2023, 23:26

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Duitsland ondermijnt Pools plan voor tankleveringscoalitie

door Kasper Goossens
10 januari 2023 

Verschillende Europese landen bekijken of ze moderne westerse tanks kunnen doneren aan Oekraïne. Daarvoor willen ze een coalitie vormen, met onder meer ook Duitsland. Dat weigert momenteel echter elke medewerking.

Waarom is dit belangrijk?

Het Westen leverde Oekraïne al voor miljarden euro's aan militair materiaal. De laatste weken zijn steeds meer landen bereidt om moderne gevechtsvoertuigen te leveren, en zelfs tanks. Oekraïne is hier al langer vragende partij voor, omdat het oordeelt dat het huidige (voornamelijk Sovjet-) materiaal niet volstaat om de Russen tegen te houden.

In het nieuws: Polen is bereid een kleine hoeveelheid tanks te leveren aan Oekraïne, op voorwaarde dat andere westerse landen meedoen. Dat schrijft onder meer Politico.

  • Tien Poolse Leopard 2-tanks kunnen eerstdaags naar Oekraïne vertrekken. Dat verklaarde de Poolse premier Mateusz Morawiecki zaterdag.
    Hij koppelde er wel een voorwaarde aan vast: "Polen kan enkel tanks leveren als een coalitie wordt gemaakt met andere landen."


  • Hetzelfde narratief klinkt bij Paweł Jabłoński, de Poolse viceminister van Buitenlandse Zaken. "We moedigen andere westerse landen aan om
    een brede coalitie te vormen voor de transfer van meer moderne tanks naar Oekraïne", vertelde de Pool aan Polskie Radio.


  • Daarbij wordt vooral gekeken naar Duitsland. Dat land bezit zelf 225 Leopard 2's, met nog eens 125 in reserve, klaar voor verkoop (of donatie).
     "Ik sprak enkele weken geleden met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Brussel, ik denk dat we de komende dagen meer zullen weten.

Bron:    Lees hier verder . . . . . . .