Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

EU kijkt naar gezamenlijke wapenaankopen om Oekraïne te steunen

Gestart door Pieszyce, 22 februari 2023, 00:17

Vorige topic - Volgende topic
Zoektermen OekraïneEUwapenaankopen

Pieszyce


EU kijkt naar gezamenlijke wapenaankopen om Oekraïne te steunen

18 februari 2023

Ambtenaren van de Europese Unie overwegen gezamenlijke aankopen van munitie om Oekraïne te helpen tegen de achtergrond van Ruslands aanhoudende invasie, zo blijkt uit verklaringen tijdens de Veiligheidsconferentie van München.

Op zaterdag drong de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, er bij de EU-lidstaten op aan een oplossing te vinden voor de gezamenlijke aankoop van munitie voor Oekraïne, na oproepen van Kiev om snellere wapenleveranties en een idee van Estland om gezamenlijk 155-millimeter artilleriegranaten aan te schaffen.

"Het is nu echt de tijd om de productie te versnellen, en de productie van gestandaardiseerde producten die Oekraïne hard nodig heeft op te schalen," zei von der Leyen tegen de Munich Security Conference, een jaarlijkse bijeenkomst van defensieleiders en belanghebbenden uit de hele wereld.

"We zouden bijvoorbeeld kunnen denken aan geavanceerde koopovereenkomsten die de defensie-industrie de mogelijkheid geven om nu te investeren in productielijnen om sneller te zijn en de hoeveelheid die ze kunnen leveren te vergroten," zei het hoofd van de uitvoerende Europese Commissie.

Volgens de Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de helft van de EU-landen al ingestemd met het voorstel om gezamenlijk munitie aan te kopen.

"We vormen een coalitie van landen die bereid zijn om samen munitie te produceren, bijvoorbeeld om de productie van munitie zoveel mogelijk te financieren, mede te financieren," vertelde premier Mateusz Morawiecki aan Poolse verslaggevers in München.

Volgens Reuters zullen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken het door Estland geopperde idee om gezamenlijk 155-millimeter-munitie aan te schaffen voor artilleriestukken zoals houwitsers, maandag tijdens een vergadering in Brussel bespreken.

Bron: PAP, Reuters, polskieradio.pl przez (ał)     English