Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

EU kondigt nieuw tribunaal aan om Russische agressie te vervolgen

Gestart door Pieszyce, 8 maart 2023, 01:10

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


EU kondigt nieuw tribunaal aan om Russische agressie te vervolgen

5 maart 2023 

Het hoofd van de EU heeft aangekondigd akkoord te gaan met de oprichting van een orgaan dat verantwoordelijk is voor het onderzoek naar de agressie van Rusland tegen Oekraïne," heeft het Poolse Radio nieuwsagentschap IAR gemeld.

In een op zaterdag geplaatste videoboodschap, onthulde Europese Commissie voorzitter Ursula von der Leyen plannen om een Internationaal Centrum voor de vervolging van misdaden van agressie tegen Oekraïne op te richten.

"De invasie van Rusland heeft Oekraïne onuitsprekelijk leed berokkend", aldus von der Leyen op de website van de Europese Commissie.

"Bijna een jaar geleden ontdekte de wereld de verschrikkingen van Bucha. Ik was er zelf bij en ben getuige geweest van de wreedheden van de Russische troepen", voegde ze eraan toe.

De EU-chef zei verder dat Rusland en haar president Vladimir Poetin ter verantwoording moeten worden geroepen voor deze gruwelijke misdaden en dat Europa alles in het werk moet stellen om de daders voor het gerecht te brengen.

"Wij vinden ook dat er een speciaal tribunaal moet komen om de Russische misdaad van agressie te vervolgen", stelde zij.

Von der Leyen sprak tot een internationale conferentie "United for Justice" in de westelijke Oekraïense stad Lviv.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei vrijdag tijdens de conferentie dat "Vladimir Poetin en al zijn handlangers wettige en eerlijke straffen moeten krijgen" en voegde eraan toe dat "meer dan 70.000 Russische oorlogsmisdaden" in Oekraïne zijn geregistreerd.

De conferentie "United for Justice" loopt volgens de EU tot zondag.

Bron: IAR, ec.europa.eu, polskieradio.pl by (mo)  Englsih