Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

EU vraagt speciaal tribunaal om Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne te onderz

Gestart door Pieszyce, 3 december 2022, 00:41

Vorige topic - Volgende topic
Tags tribunaalOorlogsmisdadenRuslandEU

Pieszyce


EU vraagt speciaal tribunaal om Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne te onderzoeken

30 november 2022   

De Europese Unie streeft naar de oprichting van een gespecialiseerd hof, gesteund door de Verenigde Naties, om mogelijke oorlogsmisdaden van Rusland in Oekraïne te onderzoeken en te vervolgen, zei het hoofd van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, woensdag.

"Wij zijn bereid om met de internationale gemeenschap samen te werken om de breedst mogelijke internationale steun te krijgen voor dit gespecialiseerde hof", aldus von der Leyen, geciteerd door persbureau Reuters.

"Terwijl we het Internationaal Strafhof blijven steunen, stellen we voor een gespecialiseerd hof op te richten, gesteund door de Verenigde Naties, om het Russische agressiemisdrijf te onderzoeken en te vervolgen," voegde ze eraan toe.

Het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof (ICC) opende een onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne, dagen nadat Rusland het land op 24 februari was binnengevallen.

Von der Leyen zei in een tweet: "Rusland moet betalen voor zijn gruwelijke misdaden. Wij zullen samenwerken met het ICC en helpen een gespecialiseerde rechtbank op te richten om de misdaden van Rusland te berechten. Met onze partners zullen we ervoor zorgen dat Rusland betaalt voor de verwoesting die het heeft aangericht, met de bevroren tegoeden van oligarchen en activa van zijn centrale bank."

De ministers van Buitenlandse Zaken van Estland, Letland en Litouwen riepen vorige maand op tot de oprichting van een speciaal internationaal tribunaal om de "misdaad van agressie" van Rusland tegen Oekraïne te onderzoeken.

Woensdag is dag 280 van Ruslands oorlog in Oekraïne.

Source: IAR, PAP, Reuters, polskieradio.pl by (gs) -English

Pieszyce


Mogelijke aanklacht tegen Rusland Baerbock spreekt zich uit voor speciaal tribunaal

16 januari 2023   

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock heeft een nieuwe juridische vorm voorgesteld waarmee de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne kan worden berecht. Er wordt ook gesproken over een rechtszaak tegen staatshoofd Poetin.

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock pleit voor de oprichting van een speciaal internationaal tribunaal om de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne te vervolgen.

Wat nodig is, is een tribunaal dat de Russische leiding kan onderzoeken en berechten, zei Baerbock in een thematoespraak aan de Haagse Academie voor Internationaal Recht in Nederland. Zij zei dat zij de grote bezorgdheid van de Oekraïense regering kan begrijpen dat Rusland niet voor zijn agressie kan worden vervolgd bij het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC).

De verweerder moet lid zijn van het Haagse gerechtshof

Volgens het statuut kunnen alleen zaken waarin de eiser en de verweerder lid zijn van het hof of een zaak door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is verwezen, door het Haagse hof worden behandeld. Rusland maakt geen deel uit van het Hof en zou als permanent lid met vetorecht in de VN-Veiligheidsraad een verwijzing niet aanvaarden. . . . . . . . . . . .

Bron:  tagesschau.de

Pieszyce


Iuliia Mendel    @IuliiaMendel

The European Parliament has just voted for a tribunal for Putin In favor - 472. Against - 19 Putin is a War Criminal

Het Europees Parlement heeft zojuist gestemd voor een tribunaal voor Poetin Voor - 472. Tegen - 19 Poetin is een oorlogsmisdadigerPieszyce


Europarlementariërs dringen aan op speciaal tribunaal om Russische misdaden in Oekraïne te bestraffen

19 januari 2023
 
Europese wetgevers hebben donderdag gestemd om de oprichting te eisen van een speciaal internationaal tribunaal om de politieke en militaire leiders van Rusland en hun bondgenoten te vervolgen voor misdaden begaan in Oekraïne.

In een resolutie, aangenomen met 472 stemmen voor, 19 stemmen tegen en 33 onthoudingen, eisen de leden van het Europees Parlement dat de Russische politieke en militaire leiding ter verantwoording wordt geroepen voor de misdaad van agressie tegen Oekraïne.

Volgens de resolutie "onthullen de wreedheden van de Russische strijdkrachten in Bucha, Irpin en vele andere Oekraïense steden de wreedheid van de oorlog en onderstrepen zij het belang van gecoördineerde internationale actie om degenen die krachtens het internationaal recht verantwoordelijk zijn voor het gerecht te brengen", aldus de website van het Europees Parlement.

In hun resolutie dringen de leden van het Europees Parlement er bij de EU op aan om aan te dringen op de oprichting van een speciaal tribunaal "in nauwe samenwerking met Oekraïne en de internationale gemeenschap".

EU-wetgevers zeiden donderdag dat "de oprichting van een tribunaal een vacuüm in het internationale strafrecht zou opvullen en een aanvulling zou vormen op de onderzoeksinspanningen van het Internationaal Strafhof".

De resolutie voegde eraan toe dat het tribunaal niet alleen bevoegd moet zijn om de Russische president Vladimir Poetin en de politieke en militaire leiding van Rusland te onderzoeken, maar ook de Belarussische leider Alexander Loekasjenko "en zijn trawanten", aldus de EU-wetgever op zijn website.

Europarlementariërs zeiden in hun resolutie ook dat "het niet langer haalbaar is" voor Rusland onder leiding van Poetin "om terug te keren naar business as usual" met het Westen, aldus de website europarl.europa.eu.

'Ik roep al onze partners op een dergelijk tribunaal te steunen': Oekraïne's Zelensky

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwelkomde de stemming in een tweet en riep "al onze partners op een dergelijk tribunaal te steunen."

"Rusland moet ter verantwoording worden geroepen voor zijn aanvalsoorlog en het recht moet zegevieren", aldus Zelensky.

Donderdag is dag 330 van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.


Source: PAP, europarl.europa.eu, ukrinform.net, polskieradio.pl by (gs)