Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Europese Unie fluit kopstukken terug die Oekraïne snelle toetreding beloven

Gestart door Pieszyce, 2 februari 2023, 01:14

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Europese Unie fluit kopstukken terug die Oekraïne snelle toetreding beloven

1 februari 2023 
 
Een grote groep EU-landen waaronder Nederland maakt zich volgens ingewijden zorgen over de haast en gretigheid waarmee kopstukken Oekraïne in de armen sluiten. Ze trappen daarom op de rem bij het opstellen van een gezamenlijke verklaring die vrijdag naar buiten wordt gebracht.

Onder meer EC-president Urusula von der Leyen en Europese Raad-president Charles Michel zouden Oekraïne een veel korter toetredingstraject voorspiegelen dan realistisch is. De twee overleggen vrijdag met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Von der Leyen is sinds de Russische invasie al drie keer naar Kyiv geweest. Ze complimenteert Oekraïne regelmatig met de hervormingen die het land doorvoert om te voldoen aan de eisen van de EU. Michel zei onlangs dat "kosten noch moeite moeten worden gespaard om de belofte zo snel mogelijk in realiteit om te zetten".

Afgelopen juni kende de EU Oekraïne al ongewoon snel de status van kandidaat-lidstaat toe. Premier Denys Shmyhal sprak eerder deze week over toetreding "binnen de kom . . . . . . . . . .

Bron:  Lees hier verder . . . . . . . .