Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

FIFA 'toonde hypocrisie' door Zelensky's 'vredesboodschap' tijdens WK-finale te

Gestart door Pieszyce, 21 december 2022, 02:06

Vorige topic - Volgende topic
Tags FIFAhypocrisie'Zelensky's'vredesboodschap'geblokkeerd

Pieszyce


FIFA 'toonde hypocrisie' door Zelensky's 'vredesboodschap' tijdens WK-finale te blokkeren

19.december2022 08:00

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft de FIFA beschuldigd van hypocrisie nadat het wereldvoetbalorgaan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de gelegenheid had ontzegd een vredesboodschap uit te dragen voor de WK-finale van 2022.

Eerder op de dag versloeg Argentinië Frankrijk op strafschoppen om het WK 2022 te winnen voor bijna 89.000 toeschouwers in het Lusail Stadion bij Doha in Qatar.

Vrijdag meldde de Amerikaanse zender CNN dat het kantoor van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de FIFA had gevraagd om het staatshoofd "een vredesboodschap" te laten delen met de WK-kijkers in de aanloop naar de wedstrijd Argentinië-Frankrijk, maar de FIFA reageerde negatief.

Kuleba zei na de wedstrijd dat de FIFA "opnieuw hypocrisie had getoond" door te beweren dat "sport buiten de politiek staat".

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken betoogde dat de slogan "sport staat buiten de politiek" "altijd een dekmantel is geweest, en nog steeds is, voor ordinaire lafheid".

Hij verklaarde: "Dit wordt het duidelijkst in zaken van vrede en oorlog. Vooral zo'n onrechtvaardige oorlog als de Russische agressie tegen Oekraïne. Waar de grens tussen zwart en wit, tussen goed en kwaad zo duidelijk is."

De boodschap van Zelensky werd vóór de WK-finale gedeeld door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne op Twitter, meldde de Britse krant The Independent.

Oekraïense functionarissen zeiden dat er "nog tijd was voor de FIFA om de video voor de wedstrijd te tonen die mensen verenigt en fairplay symboliseert," toevoegend: "Wees niet bang dat de wereld de woorden van vrede zal horen."

In de boodschap deed Zelensky een oproep voor een wereldwijde vredestop deze winter, aldus de pers.

De Oekraïense president verklaarde: "We hebben de wereld een vredesformule aangeboden. Absoluut eerlijk. We hebben het aangeboden omdat er geen kampioenen zijn in oorlog, er kan geen gelijkspel zijn."

Hij voegde eraan toe, zoals geciteerd door The Independent op haar website: "Ik kondig het initiatief aan om deze winter een Wereldwijde Vredesformule Top te houden. De top om alle naties van de wereld te verenigen rond de zaak van wereldwijde vrede. Stadions raken leeg na de wedstrijd, en na de oorlog blijven steden leeg."

Zelensky zei later op zondag: "De Oekraïense Vredesformule bestaat uit 10 duidelijke punten waarmee een nieuwe, wereldwijd belangrijke veiligheidsarchitectuur kan worden gecreëerd, die de vrijheid zal herstellen voor ons hele Oekraïense land, voor al onze mensen. En die zal dienen als garanties voor vrijheid en veiligheid voor andere naties."

De Oekraïense vredesformule, die Zelensky voor het eerst schetste in een virtuele toespraak tot de leiders van de Groep van 20 landen in november, voorziet onder meer in het ter verantwoording roepen van degenen die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden, de terugtrekking van alle Russische troepen uit Oekraïne en het herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne, aldus het persbureau PAP.

Maandag is dag 299 van Ruslands oorlog tegen Oekraïne.

Bron:: PAP, independent.co.uk, president.gov.ua, polskieradio.pl by (pm/gs)    English