Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

'Historische top' zonder Polen. Ondubbelzinnig commentaar: "Er moet een minister komen".

Gestart door Pieszyce, 3 oktober 2023, 17:59

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


'Historische top' zonder Polen. Ondubbelzinnig commentaar: "Er moet een minister komen"

Mateusz Czmiel
2 oktober 2023 

Terwijl de diplomatieke hoofden van de EU in Kyiv waren om het vredesplan van Volodymyr Zelensky en steun voor Oekraïne te bespreken, reageerde minister Zbigniew Rau "krachtig op Tusk over het voorstel om Duitse orde naar Polen te brengen". - Dit is kinderachtig," vertelt Andrzej Byrt, voormalig Pools ambassadeur in Duitsland en Frankrijk, aan WP.

- Hongarije en Polen zijn overeengekomen om Oekraïne een por in de neus te geven voor de nog steeds onopgeloste graankwestie, gelooft Andrzej Byrt, voormalig Pools ambassadeur in Duitsland en Frankrijk en voormalig onderminister in de ministeries van Buitenlandse Economische Samenwerking en Buitenlandse Zaken.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Polen en Hongarije waren niet aanwezig op de bijeenkomst in Kyiv. Een bijeenkomst van hoog kaliber. Maar stap voor stap.

De eerste top ooit, en de minister is niet gekomen

Het hoofd van de EU-diplomatie kondigde maandagochtend aan dat hij de EU-ministers van Buitenlandse Zaken naar Kyiv had geroepen voor de "allereerste bijeenkomst van alle lidstaten buiten de EU". - We zijn hier om onze solidariteit en steun te betuigen aan het Oekraïense volk", zei Josep Borrell.

We hebben geprobeerd contact op te nemen met vertegenwoordigers van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken om hen te vragen te bevestigen of het hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zbigniew Rau, daar was. De minister was onlangs ziek met een coronavirus, maar werd zondag gezien op de PiS conventie in de Katowice Spodek.

We vroegen de mensen van het "Spodek" naar de vulgaire PiS spot. Verbazingwekkende antwoorden

Paweł Jablonski, staatssecretaris op het ministerie van Buitenlandse Zaken, antwoordde dat hij "nu niet kon praten" en hing de telefoon op. Minister voor Europese Unie Szymon Szynkowski vel Sęk reageerde op dezelfde manier.

We stuurden het bericht door naar het persbureau van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarvan de sociale mediakanalen stil waren. Het antwoord kwam na twee uur - toen algemeen bekend was wie er naar Kyiv was gegaan:"we willen u informeren dat Polen in de vergadering in Kyiv wordt vertegenwoordigd door onderminister Wojciech Gerwel".

"Goedemorgen, Kyiv".

Op dat moment werd er op de social media kanalen van de EU-ministers uitgebreid bericht over de bijeengeroepen top. "Goedemorgen Kyiv", schreef het hoofd van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock.

"De EU en haar lidstaten zijn hier in Oekraïne om onze vrienden, het Oekraïense volk, te steunen. We zullen de verschillende parameters van een alomvattende strategie voor steun aan Oekraïne bespreken," - schreef het hoofd van het Cypriotische ministerie van Buitenlandse Zaken Constantinos Kombos.

"Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van deze historische bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU,  - schreef het hoofd van het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken Margus Tsahkna.

De top wordt bijgewoond door 23 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. Polen wordt vertegenwoordigd door staatssecretaris Wojciech Gerwel. Zweden en Letland, dat worstelt met regeringswisselingen, worden vertegenwoordigd door staatssecretarissen en Hongarije door een staatssecretaris.

"Jongens, we konden het niet met elkaar vinden, dan sturen we jullie een onderminister".

De bijeenkomst in Kyiv was bedoeld om een herziening van de steun van het blok aan Oekraïne te bespreken.

- Het onderwerp is zeer serieus, want het gaat over de vitale belangen van zowel Oekraïne zelf als onze betrekkingen met Oekraïne. Er moet een minister komen. Dat kan niet anders. Dit is een klassiek voorbeeld van je mannetje staan. Van zeggen: "Jongens, we konden het niet met elkaar vinden, dus sturen we jullie een onderminister". – beoordeelt in een interview met Wirtualna Polska voormalig ambassadeur Andrzej Byrt het gebrek aan een Poolse minister in Kyiev.

Een dergelijke stap zou Polen "grillig" kunnen laten lijken in de ogen van zijn partners. - Dit is weer een stap van onze kant die zal worden gezien als onloyaal en onbetrouwbaar. Dit politieke gebaar wordt bewust uitgevoerd door de machthebbers: het belang van de Europese Unie verzwakken en ons afsnijden van veel van haar beleid, - zegt de diplomaat.

Zbigniew Rau valt Tusk en Duitsland aan

Terwijl het internet werd overspoeld met foto's van de top, verscheen er een bericht op het Twitter-account van het hoofd van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken dat... Donald Tusk.

"Donald Tusk heeft het over de noodzaak om enige orde in Polen te brengen, die we geacht worden te danken te hebben aan banden met de westerse cultuur, en zoals hij het begrijpt - met de Duitse cultuur. We mogen niet vergeten dat de Duitsers tijdens de delingen en de bezetting van het Derde Rijk hun uiterste best hebben gedaan om hun orde op Poolse bodem te introduceren. (...) En ik wil Donald Tusk duidelijk maken: er komt geen Duitse orde in Polen". - schreef Rau.

Op zijn beurt verscheen een preview van een interview dat Rau gaf aan het weekblad "Sieci" op het kanaal van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin onder andere deze passage zal verschijnen: "Polen is begonnen met een diplomatieke actie, ongekend in omvang en reikwijdte, gericht op het informeren van de internationale gemeenschap over het bestaan van Poolse schadeclaims tegen Duitsland."

"Onze gezamenlijke inzet blijft onwrikbaar".

De Britse minister van Defensie, die ook in Kyiv was, zei dat zijn land Oekraïne zou blijven steunen "ongeacht wat er elders gebeurt". Grant Shapps sprak het vertrouwen uit dat de VS en Polen Oekraïne krachtig zouden blijven steunen, ondanks binnenlandse druk.

- Het was begrijpelijk dat eventuele spanningen over steun voor Oekraïne tijdens de verkiezingen aan de oppervlakte zouden komen, maar de steun van Polen was uitstekend geweest, zei hij. Met betrekking tot de Verenigde Staten zei hij dat "we heel ver zijn" van het intrekken van de steun door dat land.

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Lars Lokke Rasmussen zei dat Europa bereid moet zijn om verdere hulp te bieden "om vele goede redenen".

- Met elk dorp, met elke meter die Oekraïne bevrijdt, met elke meter die het zijn volk redt, baant het ook de weg naar de Europese Unie, - zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock.

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn zei dat westerse bondgenoten hun militaire hulp moeten voortzetten, "want als we geen wapens leveren vanuit de EU, vanuit de NAVO, vanuit andere landen, zal deze oorlog eindigen, maar met slechte gevolgen".

"Als we samen zijn, staan we sterker". - schreef het hoofd van de EU-diplomatie aan het einde van de top.

"De EU is en blijft de leider van steun voor Oekraïne". - schreef Josep Borrell.

Later voegde hij er nog aan toe: - Onze gezamenlijke inzet blijft onwrikbaar.

Mateusz Czmiel, journalist Wirtualnej Polski

Bron:  wiadomosci.wp.pl przez Mateusz Czmiel   język po Polsku

Pieszyce


Polen was uitgenodigd voor Zelensky's ontmoeting met internationale wapenproducenten: Oekraïense gezant

2 oktober 2023 

Polen was een van de eerste landen die uitgenodigd werden voor de Oekraïense president's bijeenkomst met buitenlandse defensiebedrijven in het weekend, heeft de ambassadeur van Oekraïne in Polen gezegd.

Vasyl Zvarych maakte de opmerking in een interview met de particuliere omroep TVN24 op maandag, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

Op zaterdag organiseerden de Oekraïense autoriteiten een defensie-industrie forum in Kyiv. Volgens president Volodymyr Zelensky trok het evenement meer dan 250 bedrijven uit 30 landen in Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië.

Tijdens het evenement richtten functionarissen een Defence Industry Alliance op met 38 bedrijven uit 19 landen en ondertekenden ze meer dan 20 contracten en intentieverklaringen, aldus de Oekraïense autoriteiten.

Er waren grote delegaties uit de Verenigde Staten aanwezig, evenals vertegenwoordigers van bedrijven en ambtenaren uit onder andere Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Turkije, Zweden en Tsjechië, meldde het persbureau PAP.

Op de vraag waarom er geen afgevaardigden uit Polen waren, zei Zvarych tegen TVN24: "Polen was een van de eerste landen die voor dit evenement werd uitgenodigd ... We hebben alle bevriende landen uitgenodigd, inclusief wapenproducenten."

Oekraïne's ambassadeur voegde eraan toe dat het "een soevereine beslissing van elk land" was om deel te nemen aan het defensie-industrie forum en dat Kyiv deze beslissingen respecteerde.

Zvarych zei ook in het interview dat Polen en Oekraïne "normaal samenwerken en bilaterale betrekkingen ontwikkelen."

Hij voegde eraan toe dat "solidariteit en eenheid van de vrije wereld" in het steunen van Oekraïne "een existentiële kwestie" was voor Kyiv.

Zvarych zei ook dat de recente opmerkingen van de Oekraïense president aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toonden "hoeveel we geven om het behoud van eenheid."

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft gezegd dat Polen de woorden van Zelensky "krachtig verwerpt".

Zonder landen bij naam te noemen, suggereerde de Oekraïense president bij de VN dat Polen, Hongarije en Slowakije "een thriller maakten" van de kwestie van het Oekraïense graan, volgens persbureaus.

Zelensky voegde eraan toe: "Ze lijken misschien hun eigen rol te spelen, maar in feite helpen ze een Moskouse acteur het toneel op te zetten."

De ambassadeur van Oekraïne in Polen zei op maandag dat alle gaten in de solidariteit en eenheid van de vrije wereld "ten goede komen aan [de Russische president Vladimir] Poetin" en dat "onze toekomst afhangt" van het handhaven van die solidariteit en eenheid, meldde het persbureau PAP.

Bron: PAP, president.gov.ua

polskieradio.pl by (pm/gs)      English