Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Hoe Oekraïne vrijwillig instemde met denuclearisatie

Gestart door Pieszyce, 19 maart 2023, 16:12

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Hoe Oekraïne vrijwillig instemde met denuclearisatie
waardoor Rusland wapens kreeg voor de oorlog van vandaag


15 maart 2023


Citaatfoto oude gedeeltelijk gesloopte raketsilo Reuters

"Het was hoogverraad". Hoe Oekraïne vrijwillig instemde met denuclearisatie, en Rusland wapens gaf voor de oorlog van vandaag. Olena Zvarych onderzoekt het voor Novynarnia.

1996. Op het militaire vliegveld in Uzyn, Kyiv oblast, krijgen journalisten de zware strategische bommenwerpers te zien die binnenkort aan Rusland worden overgedragen op grond van nucleaire ontwapeningsovereenkomsten. De piloten treuren. Een jonge journaliste poseert op haar tenen onder de vleugel van een Tu-95 en wijst met haar vinger naar de ophanging waar een gevechtsraket moet worden bevestigd. Een collega-fotograaf klikt met zijn Nikon, en de journaliste glimlacht. Ze weet niet dat 26 jaar later, op een heldere aprildag, ditzelfde vliegtuig waarschijnlijk boven de Kaspische Zee zal opstijgen en raketten zal afvuren op het centrum van Kyiv, waardoor haar vriendin Vira onder het puin van haar appartement zal liggen.

Die journaliste ben ik. De foto heeft het niet overleefd.

Vandaag wordt Oekraïne aangevallen met raketvliegtuigen die het eind jaren negentig vrijwillig en gratis aan Rusland heeft gegeven. De acht Tu-160's en drie Tu-95MS waren vrij nieuw, dus volgens Serhiy Zgurets, directeur van het informatie- en adviesbureau Defense Express, gebruikt Rusland al "onze" strategische vliegtuigen in deze oorlog. De deskundige merkt op dat de van Oekraïne ontvangen Tu-160's de helft uitmaken van de vijandelijke vloot bommenwerpers van deze klasse - Rusland heeft er momenteel 16.

Waarom heeft Oekraïne zich in de jaren negentig van al zijn zware strategische vliegtuigen ontdaan, hoewel internationale verplichtingen de vernietiging van slechts 36% voorschreven? Hoe vond de ontwapening plaats en waarom was de compe  . . . . . . .

Bron:  Lees hier verder . . . . . .  ukrainefrontlines.com