Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

NAVO-leider veroordeelt 'schandalige' aanval op Oekraïense dam

Gestart door Pieszyce, 9 juni 2023, 23:24

Vorige topic - Volgende topic
Tags NAVO

Pieszyce


NAVO-leider veroordeelt 'schandalige' aanval op Oekraïense dam

6 juni 2023 13:30

NAVO-chef Jens Stoltenberg zei dinsdag dat de vernietiging van de Nova Kakhovka-dam in het zuiden van Oekraïne "een schandelijke daad" was die "de wreedheid van de oorlog van Rusland" aantoonde.

Een grote dam uit het Sovjettijdperk in het door Rusland gecontroleerde deel van de zuidelijke Oekraïense regio Kherson werd dinsdag vroeg opgeblazen door Russische troepen, waardoor volgens Oekraïense functionarissen uitgestrekte gebieden langs de rivier de Dnjepr onder water dreigden te lopen.

Stoltenberg zei in een Twitter post dat "de vernietiging van de Kakhovka dam vandaag duizenden burgers in gevaar brengt en ernstige milieuschade veroorzaakt".

Hij voegde eraan toe: "Dit is een schandelijke daad, die eens te meer de wreedheid van de oorlog van Rusland in Oekraïne aantoont."

De leider van de Europese Raad, Charles Michel, tweette op dinsdag dat "de vernietiging van civiele infrastructuur een oorlogsmisdaad is" en dat "Rusland en zijn proxies" verantwoordelijk zullen worden gehouden voor hun misdaden in Oekraïne.

Rusland viel Oekraïne binnen op 24 februari 2022 en startte daarmee de grootste militaire campagne in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Dinsdag is dag 468 van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

(gs)

Source: IAR, PAP, Reuters, polskieradio.pl  English