Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

NAVO, Oekraïne bespreken cruciale winterluchtverdediging

Gestart door Pieszyce, 11 oktober 2023, 23:10

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


NAVO, Oekraïne bespreken cruciale winterluchtverdediging

11 oktober 2023

Tijdens een bijeenkomst op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel benadrukte de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de dringende behoefte aan luchtverdedigingssystemen met het oog op de komende winter.

"Deze winter wordt een grote uitdaging voor ons. We bereiden ons voor, maar we hebben ook steun nodig om Rusland uit ons land te verdrijven, om mensen te beschermen, om energienetwerken te beschermen," zei Zelensky tijdens de bijeenkomst van de Contactgroep, waarbij bijna 50 landen overleggen over de herbewapening van Oekraïne.

Een volgende vergadering van de NAVO-Oekraïense Raad, inclusief de ministers van Defensie, staat gepland voor de middag, met verdere geïsoleerde discussies tussen de bondgenoten.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, benadrukte de noodzaak van luchtafweersystemen om de infrastructuur van Oekraïne te beschermen tegen mogelijke Russische offensieven. "Poetin wil de winter opnieuw gebruiken als wapen in deze oorlog, door energiesystemen en gasinfrastructuur aan te vallen. We moeten voorkomen dat dit gebeurt", aldus Stoltenberg.

De schade aan een gaspijpleiding over de bodem van de Oostzee, die Finland en Estland verbindt, zal ook worden besproken tijdens de tweedaagse bijeenkomst van de ministers van Defensie.

Zelensky verwees naar een recente Hamas-aanval op Israël en benadrukte de solidariteit tussen landen in oorlog. "Wij zijn een land dat oorlog voert en we begrijpen heel goed in welke situatie Israël zich bevindt. Het belangrijkste voor ons in de eerste dagen van de oorlog was om te weten dat we niet alleen zijn," merkte de Oekraïense president op.

In een verwante ontwikkeling op woensdag onthulde een Amerikaanse defensiefunctionaris plannen voor een substantieel hulppakket van 200 miljoen dollar voor Oekraïne, inclusief luchtverdedigingsraketten en munitie.

(jh)

Bron:  PAP, Reuters, polskieradio.pl by (jh)[]/url]        język po Polsku