Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Oekraïne heeft meer geld nodig voor energieherstel na Russische aanvallen

Gestart door Pieszyce, 31 januari 2023, 20:03

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Oekraïne heeft meer geld nodig voor energieherstel na Russische aanvallen: PREMIER

28 januari 2023   

Oekraïne heeft dit jaar 17 miljard dollar extra nodig om zijn elektriciteitsnet te repareren, mijnen te ruimen en de infrastructuur opnieuw op te bouwen na Russische aanvallen, aldus de Oekraïense premier Denys Shmyhal.

Hij vertelde vrijdag tijdens een regeringsvergadering dat vijf hoogspanningsstations in de centrale, zuidelijke en zuidwestelijke regio's van het land waren getroffen tijdens de Russische luchtaanvallen een dag eerder, meldden nieuwsberichten.

De Oekraïense energiesector is zwaar beschadigd na vier maanden van Russische raket- en drone-aanvallen, aldus ambtenaren.

'Russische terroristen geven niet op'

Shmyhal vertelde de ministers dat Oekraïne donderdag "de 13e grote luchtaanval" op zijn energiesysteem heeft overleefd, aldus de regeringswebsite.

"Russische terroristen geven hun pogingen om ons energiesysteem te vernietigen en ons van warmte en licht te beroven niet op," zei hij, zoals geciteerd door de website kmu.gov.ua.

"Deze keer was het hoofddoel van de vijand de hoogspanningsinfrastructuur," voegde hij eraan toe. "Luchtverdedigingstroepen schoten de meeste raketten neer. Vijf hoogspanningsstations in de centrale, zuidelijke en zuidwestelijke regio's werden echter geraakt."

Shmyhal zei ook tijdens de vergadering dat Oekraïne dit jaar een "enorm begrotingstekort" van ongeveer 38 miljard dollar zal moeten financieren, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

"Nog eens 17 miljard dollar dit jaar zal nodig zijn voor snelle wederopbouw van de energie, humanitaire ontmijning, wederopbouw van de huisvesting, kritieke en sociale infrastructuur," werd hij geciteerd als zeggende.

Oekraïne "bereidt plan voor om energiesysteem te herstellen

Shmyhal kondigde aan dat Oekraïne er eerder deze week in is geslaagd een akkoord te bereiken over meer westerse hulp bij het herstel van zijn energiesysteem, meldde het Oekraïense staatsnieuwsagentschap Ukrinform.

"We begrijpen hoe we deze winter moeten overleven, maar we bereiden nu al een plan voor om ons energiesysteem in de lente en de zomer te herstellen," zei hij, zoals geciteerd door de website ukrinform.net.

"We hebben het niet over tijdelijke oplossingen, maar over een andere aanpak, het bouwen en ontwikkelen van gedecentraliseerde opwekking, en het opnieuw opbouwen en beschermen van distributienetwerken," voegde Shmyhal eraan toe.

Bron: PAP, ukrinform.net, kmu.gov.ua, polskieradio.pl by (aj/gs)    English