Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Oekraïne kondigt 'humanitaire corridor' aan voor schepen die vastzitten in Zwarte Zeehavens

Gestart door Pieszyce, 11 augustus 2023, 23:39

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Oekraïne kondigt 'humanitaire corridor' aan voor schepen die vastzitten in Zwarte Zeehavens

10 augustus 2023

Oekraïne heeft een "humanitaire corridor" in het leven geroepen om vrachtschepen die sinds de Russische invasie van 2022 vastzitten in zijn havens de Zwarte Zee in te laten varen.

Het initiatief werd aangekondigd door de Oekraïense marine op donderdag, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

"Vandaag is een nieuwe tijdelijke humanitaire corridor in gebruik genomen," vertelde Oleh Chalyk, een woordvoerder van de Oekraïense marine, aan persbureau Reuters.

De ambtenaar voegde eraan toe: "De corridor zal zeer transparant zijn, we zullen camera's op de schepen plaatsen en er zal een uitzending zijn om te laten zien dat dit puur een humanitaire missie is en geen militair doel heeft."

De Oekraïense marine zei in een verklaring dat de routes al rechtstreeks door Oekraïne waren voorgesteld aan de Internationale Maritieme Organisatie (IMO).

Kiev voegde eraan toe dat de routes "voornamelijk gebruikt zouden worden voor civiele schepen die zich in de Oekraïense havens van Chornomorsk, Odesa en Pivdenny bevonden sinds het begin van de grootschalige invasie door Rusland op 24 februari 2022".

"Schepen waarvan de eigenaars/kapiteins officieel bevestigen dat ze klaar zijn om onder de huidige omstandigheden te varen, zullen toestemming krijgen om door de routes te varen," aldus de verklaring.

De poging om de scheepvaartroutes te heropenen komt nadat Rusland vorige maand stopte met het Graaninitiatief voor de Zwarte Zee, een jarenlange overeenkomst tussen de Verenigde Naties en Turkije om de Oekraïense havens te deblokkeren en de export van graan mogelijk te maken om een wereldwijde voedselcrisis af te wenden.

Rusland lanceerde vervolgens een reeks raket- en droneaanvallen op de Oekraïense Zwarte Zeehaven Odesa en de regio, waarbij havens, graanschuren, woongebouwen en andere faciliteiten werden vernietigd, meldde de Euromaidan Press website.

Door middel van deze aanvallen lijkt Rusland van plan om een de-facto blokkade van de Zwarte Zee op te leggen, aldus experts.

Alle tijdelijke routes die donderdag werden geopend, blijven in gevaar door de ontginning van de Zwarte Zee en de militaire dreiging van Rusland, verklaarde de Oekraïense marine.

Ondertussen heeft de VN gezegd dat de beslissing van Rusland om te stoppen met het Zwarte Zee Graan Initiatief een wereldwijde voedselcrisis kan veroorzaken, die arme landen het hardst zal treffen, doordat graan van een van 's werelds grootste exporteurs van de markt wordt gehouden, meldde het persbureau Reuters.

Rusland viel Oekraïne binnen op 24 februari 2022 en startte daarmee de grootste militaire campagne in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Donderdag is dag 533 van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Bron: PAP, Reuters, euromaidanpress.com, polskieradio.pl by (pm)   English