Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Oekraïne plant wereldwijde vredestop: plaatsvervangend FM

Gestart door Pieszyce, 1 november 2023, 00:10

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Oekraïne plant wereldwijde vredestop: plaatsvervangend FM

30 oktober 2023   


citaatafbeelding yurii-khomitskyi

Oekraïne wil later dit jaar een wereldwijde vredestop houden, zo heeft een onderminister van Buitenlandse Zaken gezegd.

Met grote dank aan Foto door Yurii Khomitskyi op Unsplash

Mykola Tochytskyi zei zondag dat staatshoofden en regeringsleiders uit verschillende landen de bijeenkomst zullen bijwonen, meldde persbureau Reuters.

Hij sprak nadat internationale vertegenwoordigers in het weekend in Malta bijeen waren gekomen om de vredesformule van Kiev voor de oorlog met Rusland te bespreken, aldus Reuters.
"Dit doel blijft noodzakelijk en mogelijk ... het is aangetoond dat er belangstelling voor is," zei Tochytskyi, zoals geciteerd door Reuters.

De bijeenkomst in Malta op zaterdag en zondag werd persoonlijk of online bijgewoond door vertegenwoordigers van 66 landen als onderdeel van een diplomatieke zet van Kiev om bredere internationale steun op te bouwen voor de 10-puntenformule van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voor een vredesregeling, aldus de autoriteiten in Kiev.

De bijeenkomst over de #Vredesformule in Malta werd afgesloten met een verklaring van de medevoorzitters. Het is een boodschap van eenheid: wat er ook gebeurt in de wereld, het belangrijkste doel is om ons te verenigen achter de kracht van het internationale recht en gerechtigheid voor Oekraïne en alle naties die te maken kunnen krijgen met agressie.... pic.twitter.com/aEucEndFOS
- Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) 29 oktober 2023

In augustus hielden hoge ambtenaren van meer dan 40 landen, waaronder Polen, besprekingen in Saoedi-Arabië om manieren te bespreken om een vreedzaam einde te maken aan de oorlog van Rusland in Oekraïne.

De Poolse presidentiële adjudant Marcin Przydacz sprak toen zijn steun uit voor Zelensky's 10-punten vredesplan.

Het plan bevat oproepen voor het volledige herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne, een volledige terugtrekking van de Russische troepen, de bescherming van de voedsel- en energievoorziening, nucleaire veiligheid en de vrijlating van gevangenen, aldus persbureaus.

Rusland viel Oekraïne binnen op 24 februari 2022 en startte daarmee de grootste militaire campagne in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Maandag is dag 614 van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Bron: Reuters, Ukrinform,  polskieradio.pl  by (gs)