Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Prigozhin zegt dat Poetins reden om Oekraïne binnen te vallen een leugen was

Gestart door Pieszyce, 25 juni 2023, 13:31

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Prigozhin zegt dat Poetins reden om Oekraïne binnen te vallen een leugen was

Door  Isabel van Brugen
23 juni 2023 

De baas van Wagner Group, Yevgeny Prigozhin, heeft vrijdag de rechtvaardigingen van de Russische president Vladimir Poetin voor het lanceren van een grootschalige invasie in Oekraïne in twijfel getrokken door te zeggen dat het leugens waren die hem werden gevoerd door de top van het Kremlin.

Het Russische ministerie van Defensie heeft de Russische samenleving en Poetin "misleid", zei Prigozhin in een met scheldwoorden doorspekte video van 30 minuten die hij op zijn Telegram-kanaal plaatste. Het heeft zijn publieke vete met Sergei Shoigu, de minister van Defensie van het land, doen escaleren.

De Russische zakenman, al lange tijd een bondgenoot van Poetin, voert zijn verbale spervuur tegen Shoigu al maanden op. Prigozhin leek vrijdag echter voor het eerst het verhaal van de oorlog te veranderen.

Anton Gerashchenko, een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, schreef op Twitter dat de invalshoeken van Prigozhins aanvallen op Shoigu en het Russische ministerie van Defensie "steeds breder en dieper worden".

"Er gebeurde niets bijzonders aan de vooravond van 24 februari", zei Prigozjin.

"Het ministerie van Defensie probeert het publiek en de president te misleiden en het verhaal te spinnen dat er sprake was van waanzinnige agressie van Oekraïense kant en dat ze ons samen met het hele NAVO-blok zouden aanvallen," zei de Russische zakenman. "De speciale operatie werd om een heel andere reden gestart."

Prigozhin herhaalde een belangrijke reden die Poetin gaf om zijn beslissing om Oekraïne binnen te vallen in februari vorig jaar te rechtvaardigen - NAVO-uitbreiding nabij de grens met Rusland - maar hij vermeed het om de Russische leider bij naam te noemen. In plaats daarvan voerde Prigozhin zijn maandenlange kritiek op Shoigu op.

De grootschalige invasie van Oekraïne was een "slecht geplande operatie" die ons in verleg . . . . . . . . . . . . . . . .
 
Newsweek heeft via e-mail contact opgenomen met het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken voor commentaar.

Bron:    Lees hier verder . . . . . . .  newsweek.com przez Isabel van Brugen . . . . . .English