Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Rusland ziet schepen die naar Oekraïne varen voortaan als onderdeel van oorlog

Gestart door Pieszyce, 19 juli 2023, 21:14

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Rusland ziet schepen die naar Oekraïne varen voortaan als onderdeel van oorlog

19 juli 2023

Rusland ziet vanaf donderdag alle schepen die over de Zwarte Zee naar Oekraïne varen als onderdeel van de oorlog.

Dat zei Rusland twee dagen na het aflopen van de graandeal en enkele uren nadat Oekraïne het land had beschuldigd van het bombarderen van belangrijke infrastructuur voor de graanhandel.

De graandeal die maandag afliep, moest het mogelijk maken dat Oekraïne ondanks de oorlog graan kon exporteren. De Verenigde Naties vrezen dat de voedselprijzen stijgen door het aflopen van de deal, vooral in Azië en Afrika.

De graanhandel wordt verder belemmerd nu Rusland dreigt alle schepen richting Oekraïne als mogelijke vervoerders van militaire lading te zien. Vanaf 20 juli worden ook de landen onder wiens vlag deze schepen varen als onderdeel van de oorlog aangemerkt.

Het Russische ministerie van Defensie bestempelde woensdag ook delen van de internationale wateren in de Zwarte Zee als onveilig voor de scheepvaart.

Oekraïne zegt dat 60.000 ton graan is vernietigd

Het besluit volgt uren na een nacht waarin volgens Oekraïne belangrijke infrastructuur voor de graanhandel is aangevallen.

Zo werd de havenstad Odesa onder vuur genomen. Daarbij zouden een olie- en graanterminal zijn getroffen. Volgens de Oekraïense minister van Landbouw, Mykola Solsky, is daarbij 60.000 ton graan vernietigd. Ook is een "aanzienlijk" deel van de voorzie . . . . . . . . . .

Bron:   Lees hier verder . . . . . . . .