Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Ruslands 'barbaarse' houtkap in Oekraïense bossen zal 'rampzalige gevolgen' hebben, zegt Kiev.

Gestart door Pieszyce, 12 april 2023, 00:13

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Ruslands 'barbaarse' houtkap in Oekraïense bossen zal 'rampzalige gevolgen' hebben, zegt Kiev.

5 april 2023
Door  RFE/RL's Ukrainian Service

Volgens de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Malyar voeren Russische troepen "ongecontroleerde, barbaarse" houtkap op industriële schaal uit in Oekraïne, die "onvermijdelijk zal leiden tot catastrofale gevolgen voor het milieu".

Veel van de bosgrond die door Russische troepen en ondernemers in de bezette gebieden van Zaporizja, Kherson, Donetsk en andere regio's wordt vernietigd, is aangeplant om erosie door wind en water te voorkomen en tegelijkertijd recreatieve voordelen te bieden, zei Malyar op 5 april.

In de laatste 10 dagen van maart, zei de defensiefunctionaris, zouden konvooien van Russische vrachtwagens vers gekapte boomstammen hebben verwijderd uit gebieden in de buurt van de bezette stad Mariupol in de oostelijke regio Donetsk in Oekraïne.

Malyar zei ook dat de Russische legerleiding in sommige bezette gebieden lokale boeren had verboden op de velden te werken, wat volgens haar "waarschijnlijk zou leiden tot een verstoring van de voorjaarsplantcampagne van dit jaar" en landbouwgrond braak zou laten liggen.

In maart zei de Oekraïense minister van Milieu Ruslan Strilets dat de bossen van het land zwaar te lijden hadden onder de Russische invasie, die in februari 2022 begon. Strilets zei dat bijna 3 miljoen hectare - ongeveer een derde van het Oekraïense bosareaal - was beschadigd.
 
Ongeveer 500.000 hectare bosgrond bevindt zich momenteel in bezet gebied, aldus Strilets, samen met tien nationale parken, acht natuurreservaten en twee biosfeerreservaten. In totaal worden ongeveer 600 soorten fauna en 750 soorten flora met vernietiging bedreigd, voegde hij eraan toe.

Het Oekraïense ministerie van Justitie zei op 28 maart dat het werkt aan manieren om de financiële schade als gevolg van de milieueffecten van de oorlog te berekenen. Tot dusver heeft de milieu-inspectie van de staat voor ongeveer 2 biljoen hryvnia's (54 miljoen dollar) aan schade gerapporteerd, exclusief bos- en natuurgebieden.

De schade aan de Oekraïense ondergrond bedraagt volgens voorlopige schattingen van de inspectiedienst 10 biljoen hryvnia (279 miljoen dollar).

Bron: rferl.org       jezyk po Polsku