Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Russische luchtaanvalsgolf treft heel Oekraïne, ook Moldavië zonder stroom

Gestart door Pieszyce, 24 november 2022, 19:27

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Beetje laat, door drukte, excuses.


Russische luchtaanvalsgolf treft heel Oekraïne, ook Moldavië zonder stroom

23 nov 2022 om 14:30Update: 10 minuten geleden
 
Rusland heeft woensdag een nieuwe grootschalige luchtaanval uitgevoerd op Oekraïne. In Kyiv kwamen daardoor drie mensen om het leven, meldt de burgemeester van de hoofdstad volgens persbureau Reuters. In het zuiden van het land overleed een baby toen een kraamafdeling werd geraakt. Ook moest een kerncentrale nabij Mykolaiv deels worden stilgelegd. Daarnaast meldt Moldavië dat in grote delen van het land de stroom is uitgevallen.

Het luchtalarm ging rond 12.30 uur (Nederlandse tijd) af in vrijwel het hele land. Vanuit diverse steden kwamen meldingen binnen van explosies. Ook de westelijk gelegen stad Lviv en voorsteden van de hoofdstad Kyiv melden aanslagen. In Lviv zou plaatselijk de stroom zijn uitgevallen.

Daar maakt ook Moldavië melding van. Volgens vicepremier Andrei Spînu is de stroom in de helft van het land uitgevallen. Het grootste energiebedrijf van Moldavië weet niet hoelang het nodig heeft om de herstelwerkzaamheden uit te voeren.

In Kyiv wordt de schade nog opgemaakt. Burgemeester Vitali Klitschko weet nog niet precies welke gebouwen zijn geraakt. In het centrum van de stad stijgen grote rookwolken op. Vermoede  . . . . . . . . . . .

Bron:    Lees hier verder . . . . . . . .

Pieszyce


Vanmorgen


Kyiv dag na zware beschietingen nog grotendeels zonder stroom

24 november 2022

Een groot deel van de inwoners van de Oekraïense hoofdstad Kyiv zit donderdagochtend nog zonder elektriciteit, na de zware Russische beschietingen van een dag eerder. Bij de aanvallen kwamen volgens Oekraïne zeker zeven mensen om het leven, onder wie een baby toen een kraamafdeling werd geraakt.

Burgemeester Vitali Klitschko schrijft op zijn Telegram-kanaal dat 's nachts wel de watervoorziening op de linkeroever van de stad is hersteld. Kyiv wordt doorsneden door de rivier de Dnipro.

Volgens Klitschko moeten inwoners op de rechteroever in de loop van de ochtend ook weer water krijgen. Herstel van de elektriciteit zal langer duren, doordat dit afhankelijk is van schade elders in het land. "70 procent van de hoofdstad zit nog steeds zonder elektriciteit", schrijft de burgemeester.

Rusland voerde woensdag opnieuw een grootschalige luchtaanval op Oekraïne uit. Vanuit diverse steden kwamen meldingen over explosies binnen. Ook in het westelijk gelegen Lviv viel de stroom uit. De bombardementen hadden ook gevolgen voor de stroomtoevoer naar Moldavië. De helft van het buurland van Oekraïne kwam zonder elektriciteit te zitten.

Drie kerncentrales, waaronder die in Zaporizhzhia, kwamen woensdag zonder stroom te zitten. Dieselgenera  . . . . . . . . .

Bron:  Lees hier verder . . . . . .

Pieszyce


Oekraïens stroomnetwerk lijkt overal hersteld na Russische aanvallen

Door José Boon

24 november  2022 

Regelmatig geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: de stroomvoorziening in Oekraïne lijkt bijna overal hersteld na een nacht zonder elektriciteit. Drie kerncentrales zijn weer aan het stroomnet gekoppeld.

De Oekraïense luchtmacht meldde dat Rusland woensdag ongeveer zeventig raketten en drones op Oekraïne had afgestuurd. Daarmee legde Rusland een groot deel van het Oekraïense stroomnetwerk plat.

Een dag na de grootscheepse Russische raketaanvallen hebben mensen in alle delen van Oekraïne inmiddels weer toegang tot elektriciteit, zeggen Oekraïense autoriteiten. De watervoorziening werd eerder al hersteld.

In de namiddag zaten sommige delen van Kyiv nog wel zonder stroom. Miljoenen inwoners brachten de nacht door in temperaturen rond het vriespunt.

De gezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat de aankomende winter "voor miljoenen mensen in Oekraïne levensbedreigend zal zijn", nu het land door Russische beschietingen in de afgel . . . . . . . .

Bron: Lees hier verder . . . . . .

PieszyceGroot respect voor dit volk, om 08:00 een groot gat in de weg
om 15:00 zie je een nieuw stuk wegdek op de plaats va het gat.

Kunnen velen nog van leren.