Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Scholz zegt 'nee' tegen gevechtsvliegtuigen voor Oekraïne. "Een onserieus en

Gestart door Pieszyce, 31 januari 2023, 13:43

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Scholz zegt 'nee' tegen gevechtsvliegtuigen voor Oekraïne. "Een onserieus en onbetrouwbaar besluit".

Agnieszka Miastowska
29 januari 2023

Kanselier Olaf Scholz gaf een interview aan het Duitse dagblad Tagesspiegel. Hij besloot te zeggen wat hij vindt van het voorstel om gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne over te brengen. De Duitse bondskanselier merkte op dat het besluit om Duitse tanks naar Kyiv te sturen pas onlangs is genomen, en dat nu al het debat over de overdracht van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne is begonnen, wat volgens hem lichtzinnig is.

  • Olaf Scholz is niet enthousiast over plotselinge beslissingen over gewapende hulp aan Oekraïne
  • Hij benadrukte in een interview met de Tagesspiegel dat de geallieerde landen in een "biedingsoorlog" zijn
    verwikkeld en wedijveren over wie Oekraïne meer zal helpen.
  • Hij legt uit dat hij Oekraïne wil helpen, maar dat hij voorzichtig te werk moet gaan om zijn land niet in
    een oorlog te verwikkelen.

Olaf Scholz tegen het overbrengen van strijders naar Oekraïne

- Het feit dat we nog maar net hebben besloten om tanks te sturen en dat er in Duitsland al een ander debat begint, lijkt lichtzinnig en ondermijnt het vertrouwen van de mensen in het besluit van de regering, zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in een interview met een Duits mediakanaal.

Dit is zijn reactie op een discussie die onlangs binnen de Duitse regering is ontstaan. Andriy Melnyk, onderminister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en voormalig ambassadeur in Berlijn, kwam met het idee om een "gevechtscoalitie" op te richten om Oekraïne te voorzien van Amerikaanse F-16's en F-35's, alsmede van Eurofighter, Tornado, Franse Rafale en Zweedse Gripen gevechtsvliegtuigen.

De verklaring van Scholz in een interview met het dagblad kwam enkele dagen na de aankondiging dat Duitsland Leopard 2 tanks aan Oekraïne zou leveren en andere landen zou toestaan hun voorraden van het Duitse wapensysteem te sturen. Dit alles als onderdeel van een aanzienlijke verhoging van de westerse militaire steun aan Kyiv.

Scholz is voorzichtig in zijn toezeggingen om Oekraïne te helpen en in plaats van te spreken over gevechtsvliegtuigen, richt hij zich op het succes van de tanktransfer deal. Hij benadrukte dat het belangrijkste op dit moment is dat de levering van tanks aan Oekraïne wordt afgerond - dat iedereen die heeft toegezegd dit te doen "het ook daadwerkelijk doet".

Oekraïnes bondgenoten voeren een biedingsoorlog...

De Duitse premier gebruikte ook de uitdrukking "war of bidding", waarmee hij doelde op landen die zich als bondgenoten van Oekraïne beschouwen. en er is al een soort rivaliteit op het gebied van militaire hulp. Scholz benadrukte dat "niemand vraagt" naar het sturen van gevechtsvliegtuigen, wat de Oekraïense kant zou aangaan.

- De partners van Oekraïne moeten niet met elkaar concurreren als het gaat om de levering van wapens aan het land, want dat is contraproductief, aldus de kanselier. Het hoofd van de Duitse regering benadrukte ook dat zijn regering elk besluit sinds de aanval van Rusland op Oekraïne zorgvuldig heeft overwogen.

- Bij al deze stappen wordt steeds het beginsel gevolgd dat men niet alleen handelt, maar samen met bondgenoten en partners, zei hij. Hij verklaarde dat zijn voorzichtigheid slechts voortkwam uit bezorgdheid over het welzijn van zijn land en niet uit onwil om Oekraïne te helpen. Scholz ziet het als zijn belangrijkste taak te voorkomen dat zijn land en de NAVO direct bij de oorlog worden betrokken. Hij merkte op dat de overgrote meerderheid van de Duitse burgers aan de kant van Oekraïne staat, in de overtuiging dat de natie het volste recht heeft zich te verdedigen tegen Russische agressie. Ook prijst de overgrote meerderheid van de Duitsers de regering voor het zorgvuldig afwegen van alle beslissingen.

Bron:  natemat.pl decyzja przez Agnieszka Miastowska       język po Polsku