Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Slag bij Bakhmut verplettert Russische topeenheden, zegt Oekraïne

Gestart door Pieszyce, 12 maart 2023, 15:56

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Slag bij Bakhmut verplettert Russische topeenheden, zegt Oekraïne

11 maart 2023

Gevechten in de Oekraïense stad Bakhmut degraderen Russische top-eenheden in de aanloop naar een gepland Oekraïens lente-tegenoffensief, zei een adviseur van Zelensky.

"Rusland is van tactiek veranderd", zei Mykhailo Podolyak in een interview met de Italiaanse krant La Stampa. "Het heeft Bakhmut benaderd met een groot deel van zijn getrainde militairen, de restanten van zijn beroepsleger, en particuliere bedrijven".

"We hebben dus twee doelen: hun capabele personeel zo veel mogelijk terugdringen en hen opstellen voor een paar belangrijke, kwellende gevechten, hun offensief onderbreken en onze middelen elders concentreren voor een tegenoffensief in de lente. Dus vandaag is Bakhmut volledig effectief, en overtreft zelfs zijn kerntaken".

De kleine, oostelijke stad Bakhmut is de plaats geworden van de bloedigste veldslag van de oorlog. Het is het belangrijkste doelwit geworden van een winteroffensief van Moskou, waarbij honderdduizenden reservisten en huurlingen betrokken zijn, in een poging zijn eerste grote overwinning in meer dan zes maanden te behalen.

Russische troepen hebben het oostelijke deel van de stad en de voorsteden in het noorden en zuiden veroverd, maar zijn er tot dusver niet in geslaagd de Oekraïense verdedigers in te rekenen.

Kyiv, dat begin maart een terugtrekking naar het westen leek te plannen, kondigde deze week aan dat zijn generaals hadden besloten Bakhmut te versterken en de strijd voort te zetten.

Bron: PAP, polskieradio.pl by (jh)