Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

'Tijd om Oekraïne in NAVO te brengen': ex-leider alliantie

Gestart door Pieszyce, 25 juni 2023, 13:42

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


'Tijd om Oekraïne in NAVO te brengen': ex-leider alliantie

22 juli 2023   

Voormalig secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen heeft gezegd dat "het tijd is om Oekraïne in de NAVO op te nemen" en Kyiv een routekaart te geven voor lidmaatschap van het bondgenootschap, aldus een rapport.

Anders Fogh Rasmussen legde de verklaring af op een grote beleidsconferentie in Warschau op donderdag, meldde het IAR nieuwsagentschap van de Poolse radio.

De Deense Rassmussen, die de NAVO leidde tussen 2009 en 2014, vertelde het Congres 590 evenement in de Poolse hoofdstad dat "de tijd is gekomen om Oekraïne naar een veilige plaats te brengen - zoals we doen met Finland en Zweden."

De voormalige NAVO-chef merkte op dat in 2008, tijdens een top in Boekarest, Roemenië, NAVO-bondgenoten besloten dat Oekraïne en Georgië in de toekomst lid zouden worden van de alliantie.

Rasmussen zei dat de twee landen in "de wachtkamer" waren gezet voor het NAVO-lidmaatschap.
NAVO moet Oekraïne 'op weg naar lidmaatschap' zetten

De Deense politicus zei dat de NAVO Oekraïne tijdens de top in Vilnius, Litouwen op 11-12 juli van "de wachtkamer" naar "een pad richting NAVO-lidmaatschap" moet brengen.

Rasmussen voegde eraan toe dat hij er persoonlijk voorstander van was om "Oekraïne uit te nodigen" om lid te worden van de NAVO, meldde het persbureau IAR.

Hij gaf toe dat het de eerste keer zou zijn dat de NAVO een door oorlog verscheurd land uitnodigt om lid te worden van de alliantie en daarom zei hij dat de kwestie "zorgvuldig overwogen" moest worden.

Polen's waarschuwingen over Russia hadden "serieuzer genomen" moeten worden

Rasmussen zei ook dat Polen en de Baltische staten "al tientallen jaren" waarschuwen voor de dreiging die uitgaat van de Russische leider Vladimir Poetin.

Hij vertelde het publiek in Warschau dat hij bij het doorzoeken van zijn oude aantekeningen enige tijd geleden, de tekst van een toespraak vond die Polen's toenmalige president Lech Kaczyński hield op de NAVO-top in Boekarest in 2008.

In die toespraak waarschuwde wijlen Lech Kaczyński zijn NAVO-collega-leiders dat Poetin, als hij niets ondernam, Georgië zou aanvallen en daarna Oekraïne, de Baltische staten en uiteindelijk ook Polen, zo vertelde Rasmussen de conferentie.

"Ik wou dat zijn woorden destijds serieuzer waren genomen," zei Rasmussen, zoals geciteerd door het persbureau IAR.

Oekraïne moet 'versnelde weg' naar de NAVO worden aangeboden: gepensioneerde Britse legergeneraal

Ondertussen vertelde een voormalige hoge NAVO-commandant op de Congress 590 conferentie dat Oekraïne "een versnelde weg naar het NAVO-lidmaatschap" moet worden aangeboden, aldus de pers.

Sir Richard Shirreff, een gepensioneerde Britse legergeneraal en voormalig plaatsvervangend opperbevelhebber van de NAVO voor Europa, zei woensdag dat het leveren van militaire uitrusting, munitie, training en andere militaire steun een collectieve "NAVO-strategie" moet worden in plaats van afhankelijk te zijn van bilaterale overeenkomsten tussen Oekraïne en individuele NAVO-bondgenoten.

Hij stelde dat Oekraïne "een versnelde weg naar NAVO-lidmaatschap" moet worden aangeboden tijdens de NAVO-top van 2024 in Washington.

Ondertussen moet de NAVO-top van 2023 in Vilnius "een demonstratie van kracht" zijn van de westerse militaire alliantie, zei Shirreff.

De gepensioneerde Britse generaal vertelde de conferentie in Warschau dat de grootschalige invasie van Rusland niet alleen een oorlog was tegen Oekraïne, maar ook tegen het Westen en tegen het streven van Oekraïne om deel uit te maken van het Westen, meldde het persbureau IAR.

Het congres 2023 Congress 590 vond plaats op woensdag en donderdag en was de achtste editie van het jaarlijkse evenement, volgens functionarissen.

Dit jaar richtte de conferentie zich op internationale economische samenwerking te midden van geopolitieke veranderingen veroorzaakt door de inval van Rusland in Oekraïne, regionale veiligheid en energie, meldde het persbureau IAR.

Rusland viel Oekraïne binnen op 24 februari 2022 en startte daarmee de grootste militaire campagne in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Donderdag is dag 484 van de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Bron:  IAR, Congress 590, polskieradio.pl by (pm/gs)   English