Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Voert de regering PiS Poetins plan uit?

Gestart door Pieszyce, 27 september 2023, 17:47

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Voert de regering PiS Poetins plan uit?
Steun aan Oekraïne intrekken tegelijk met pro-Russische Orban


26 september 2023 

Mateusz Morawiecki en Viktor Orban hebben hun steun voor Oekraïne op hetzelfde moment ingetrokken. Dit is geen toeval. De pro-Russische Orban-regering en de pro-Russische Wet en Rechtvaardigheid regering lijken Poetins plan te volgen. Onderdeel daarvan is ook het toelaten van 250.000 immigranten in Europa voor steekpenningen. Immigranten uit moslim- en Afrikaanse landen zouden Europa destabiliseren en dwingen zijn inmenging in Oekraïne te staken.

Er zijn geen toevalligheden in de wereld van de politiek. De openlijke verklaring van Mateusz Morawiecki om de hulp aan Oekraïne in te trekken viel perfect samen met gelijkaardige verklaringen van het pro-Poetin hoofd van Hongarije, Viktor Orban. Dit is geen toeval in de uitvoering van Poetins plan om Europa op te breken.

Laten we niet vergeten dat Wet en Rechtvaardigheid Europa openlijk bekritiseert en belastert, en zo zijn ontslag uit de Europese Unie aankondigt. Zo meteen worden de grenzen gesloten.

Bron: wiesci24.pl     

PieszyceTer aanvulling

Orban stelt voorwaarden aan Oekraïne. Transkarpatië staat op het spel

Uitgewerkt: Waldemar Stelmach
25 september 2023-09-26

De Hongaarse premier Viktor Orban bracht de Oekraïense kwestie ter sprake bij de opening van de herfstsessie van het parlement. "We zullen Oekraïne in geen enkele kwestie in de internationale arena steunen totdat de regering in Kyiv de rechten van de Hongaarse minderheid in Transkarpaten herstelt, - zei hij.

Aan het begin van het schooljaar verboden de autoriteiten van een middelbare school in Mukachevo in Transkarpatië het zingen van het Hongaarse volkslied en het dragen van de Hongaarse nationale kleuren tijdens schoolevenementen, - zei Orban. De Oekraïners vallen Hongaarse scholen al jaren lastig, ze willen er Oekraïense scholen van maken, en als dat niet werkt, willen ze ze sluiten, - voegde hij eraan toe.

Hongaars geschil met Oekraïne

Het Hongaars-Oekraïense geschil loopt al minstens sinds de herfst van 2017, toen het Oekraïense parlement een nieuwe onderwijswet aannam. Boedapest beweert dat de wet de rechten van de Hongaarse minderheid in Oekraïens Transkarpatië schendt, omdat deze het recht op onderwijs in de moedertaal beperkt. Vanwege het geschil heeft Hongarije jarenlang vergaderingen van de NAVO-Oekraïne Commissie op het hoogste niveau geblokkeerd. Onlangs heeft Oekraïne zich echter bereid verklaard om mogelijke wijzigingen in de wetgeving over nationale minderheden te bespreken.

In zijn toespraak in het parlement verwees de premier ook naar het unilaterale embargo op Oekraïense landbouwproducten dat op 15 september werd ingesteld. Brussel heeft het embargo opgeheven ten gunste van Oekraïne. Dit is een ernstige schending van de belangen van Centraal-Europese landen, die ook de Hongaarse boeren ruïneert, zei de regeringsleider.

Tijdens zijn toespraak ging Orban ook in op andere onderwerpen, zoals energiezekerheid, de toestroom van illegale immigranten, inflatie, een bevriezing van de rente op woningkredieten en de binnenlandse productie van gevechtsdrones als onderdeel van het Duits-Israëlisch-Hongaarse partnerschap.

Zweden wacht af

Op het tijdschema voor de herfstzitting van het parlement, die maandag begint, staat nog steeds geen stemming over de toelating van Zweden tot de NAVO. Het hoofd van de Fidesz parlementsfractie Mate Kocsis zei eind vorige week dat de kans klein is dat er tijdens de huidige sessie over de kwestie wordt gestemd.

Van alle leden van het Noord-Atlantisch bondgenootschap hebben alleen Turkije en Hongarije de toetreding van Zweden nog niet geratificeerd. Leden van de regering-Orban herhalen dat Hongarije niet het laatste NAVO-land zal zijn dat ratificeert.

Orban wil Hongarije regeren tot 2034

Begin september kondigde Orban tijdens een weekendbijeenkomst achter gesloten deuren in Kotcse, in de buurt van Balaton, aan dat hij het land tot 2034 wil regeren, zo meldde het Telex-portaal, zich baserend op informatie van deelnemers aan de bijeenkomst.

Zoals het portaal schreef, had Orban eerder gesuggereerd dat hij van plan was om tot 2030 te regeren, waarbij de nieuwe datum te wijten zou zijn aan het feit dat de oorlog in Oekraïne en de uitbraak van het coronavirus ons "vier jaar hadden gekost".

"Orban wees er ook op dat de populariteit van de regering de laatste tijd weliswaar is gedaald, maar niet in dezelfde mate als bij andere Europese regeringspartijen. Hij haalde het voorbeeld van Duitsland aan, waar oppositiepartijen nu populairder zijn dan de regeringspartijen," schreef Telex.

Bron:  RMF24 przez Waldemar Stelmach /PAP    język po Polsku

Pieszyce
En zo houdt Orban heel Europa in een wurggreep, wanneer wordt men wakker??   >:(  >:(