Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Volg Estland, niet Frankrijk, om de oorlog in Oekraïne te beëindigen

Gestart door Pieszyce, 15 december 2022, 17:58

Vorige topic - Volgende topic
Zoektermen OekraïneoorlogindeEstlandomtebeëindigenEmmanuel_MacronFranceNatoUkrainewar_in_ukrainePutin

Pieszyce


Volg Estland, niet Frankrijk, om de oorlog in Oekraïne te beëindigen

Voordat het Westen met Vladimir Poetin praat, moet het luisteren naar de Estse premier Kaja Kallas, niet naar de Franse president Emmanuel Macron.

Door Andreas Kluth
13 december 2022

Sinds de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne zonder enige provocatie aanviel - en zelfs daarvoor al - eist een bepaald type politicus en pundit dat Kyiv en het Westen "onderhandelen" met het Kremlin. Er zijn geen "militaire oplossingen" voor deze oorlog, of voor welk conflict met Rusland dan ook, alleen "diplomatieke", luidt het verhaal. Iedereen die dat niet begrijpt, wil dus niet genoeg "vrede".

Anderen stellen daar tegenover dat deze redenering de werkelijkheid op zijn kop zet. Als er iets is wat "het Westen" in overvloed heeft gedaan sinds Poetin twee decennia geleden aan de macht kwam - en is blijven proberen sinds zijn invasie dit jaar - dan is het wel praten. Denk maar aan de pelgrimstochten naar Minsk in 2014-15 door de leiders van Duitsland en Frankrijk, of de rij westerse leiders die eerder dit jaar probeerden Poetin van een invasie af te brengen.  . . . . . . . .

Betaalmuur:

Bron:  bloomberg.com by Andreas Kluth

PieszyceAls er iets is wat je niet moet doen dan is het praten met Putin. Macron is al lange tijd smerig bezig met zijn telefoontjes met Putin, Merkel deed het op een andere manier, maar ook alleen maar om haar vriend Putin zo weinig moegelijk schade te berokkenen.

De Minsk akkoorden hebben al laten zien dat Merkel en Macron achter de rug van Oekraïne een spel hebben gespeeld, dat Oekraïne geen gewenste veiligheid opleverde.

Nu hebben we Scholz en Macron, hetzelfde laken een pak, beiden remmen de verdediging van Oekraïne af door geen of zeer traag wapens te leveren.

Ik ben er van overtuigt dat Brussel hen daar op aan moet spreken, want als we naar de leiders van Estland en Finland kijken, kunnen Scholz en Macron, nog zeer veel leren.

Pieszyce


Emmanuel Macron ondermijnt Franse steun voor Oekraïne
De lovenswaardige steun van Parijs aan Kyiv wordt te vaak overschaduwd door de grilligheid van de president.


Door Ido Vock

BERLIJN - In het afgelopen jaar heeft Emmanuel Macron soms felle kritiek gekregen van Oekraïners en van de trouwste internationale medestanders van Oekraïne. De Franse president maakte zich impopulair door te blijven praten met Vladimir Poetin, zijn Russische ambtgenoot, zelfs na de invasie van Oekraïne op 24 februari (die Macron naïef meende te hebben vermeden met een ultiem bezoek aan Moskou eerder die maand). In juni benadrukte hij dat "we Rusland niet mogen vernederen", een opmerking die de Oekraïners en hun meest uitgesproken internationale aanhangers woedend maakte.

Het laatste voorbeeld van de retoriek van Macron die de Oekraïners woedend maakte, kwam begin december, toen de president tijdens een staatsbezoek aan de VS in een interview zei dat de "angst van Rusland dat de NAVO tot aan zijn deuren komt" moet worden aangepakt met "veiligheidsgaranties voor Rusland op de dag dat het land terugkeert naar de onderhandelingstafel".

Deze onverstandige opmerking stond in schril contrast met de twee hulpconferenties die vandaag (13 december) in Parijs werden gehouden. Bij de eerste, in het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, werd Macron bijgestaan door de Oekraïense premier Denys Shmyhal en vertegenwoordigers van 45 andere landen om te praten over het verzachten van de gevolgen van de Russische aanvallen op de essentiële civiele infrastructuur van Oekraïne deze winter. De Franse regering heeft laten weten dat de belangrijkste doelstellingen van de conferentie "Standing with the Ukrainian People" zijn ervoor te zorgen dat het Oekraïense elektriciteitsnet zo goed mogelijk blijft functioneren tijdens de winter en te voorkomen dat water in leidingen bevriest, waardoor deze tot de volgende zomer onbruikbaar zouden worden.

De tweede conferentie richtte zich op de wederopbouw van Oekraïne op langere termijn, waarbij vertegenwoordigers van Franse bedrijven de immense uitdaging van de wederopbouw van het door oorlog verscheurde land bespraken, zelfs nu een vredesakkoord ver weg lijkt.

De eerste conferentie bracht bijna 1 miljard euro bijeen om Oekraïne te helpen de winter door te komen, een bedrag dat door Shmyhal werd verwelkomd als "een krachtig signaal" van de "beschaafde wereld" om ervoor te zorgen dat "ons land niet in duisternis valt". Het bedrag is hoger dan de 800 miljoen euro die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vóór de conferentie had aangegeven dat zijn land nodig zou hebben om de gevolgen van de Russis  . . . . . . . . . . . . .

Bron: Lees hier verder . . . . . . .  newstatesman.com y Ido Vock  . . . . . . .English